Semințele sunt sănătoase, dar îngrașă. Câte calorii are o pungă cu sare
Prăjite sau crude, semințele de floarea soarelui sunt foarte îndrăgite de români. Unii le caută pe cele cu coajă, alții le cumpără gata decojite, pentru salate.
Consumul a crescut mult, în anii pandemiei, dar nutriționiștii ne atrag atenția să fim atenți la cantitate. O pungă de 100 de grame de seminţe prăjite cu sare, conțin 600 de calorii. Deloc întâmplător, România este cel mai mare producător de semințe de floarea soarelui, din Uniunea Europeană.
În magazine găsim zeci de feluri de seminţe. De floarea soarelui şi dovleac, de diferite dimensiuni, cu bobul mai gros, cele alungite, ori pestrițe, cu sare sau fără, cu boia sau piper. Cererea a crescut în ultimii ani, iar în pandemie a fost un vârf de consum.
Bărbat: „Într-o săptămână mănânc jumătate de kilogram.”
Reporter: Asta cât înseamnă? 5 pungi?
Bărbat: „Da".
Reporter: Ce fel de seminţe consumaţi?
Femeie: „Negre, de floarea soarelui”
Reporter: Cumpărată sau prăjită acasă?
Femeie: „Cumpărate, dar când eram mai mică le prăjeam acasă."
Bărbat: „Sămânţa e mai tare ca micul!”
Reporter: De ce?
Bărbat: „Păi toată lumea stă la vrăjeala şi mănâncă seminţe."
Dar şi preţul seminţelor a crescut, alături de alte produse. În unele magazine s-a dublat, în cazul seminţelor negre de floarea soarelui, iar cele de dovleac sunt mai scumpe cu 30%.
Gabriel Pâslaru, director de comunicare al unui lanț de magazine: „Semințele de dovleac se vând foarte bine. Ceea ce am putut observa, anul acesta, în comparație cu anul anterior, este că a scăzut volumul de vânzări.”
Rafturile sunt pline şi cu alte sortimente. Dintr-un magazin, de pildă, se vând, în fiecare lună, peste 50 de kilograme de semințe de floarea soarelui și dovleac. Multe sunt importate din Italia şi Bulgaria.
Dumitra Alexandra, reprezentant al magazinului: „Sunt foarte multe persoane vegane care vin la noi. Se bazează foarte mult pe semințe de dovleac și floarea soarelui, ca să le pună în diverse salate, mâncăruri.”
Comercianții, dar și specialiștii în nutriție numesc aceste semințe „bomboane agricole”. Spre deosebire de produsele de origine animală, seminţele crude au grăsimi considerate bune pentru organism. Prin prăjire, însă, se distrug.
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist: „Conțin grăsimi, proteine și carbohidrați și foarte puțină apă. În ele, natura a adunat tot ce e mai bun din punct de vedere nutritiv. Podul palmei noastre este porția corectă. Atenție, nu vă așezați pe canapea cu punga de semințe lângă voi, pentru că s-ar putea să vă opriți când punga s-a terminat.”
O pungă de 100 de grame de seminţe are 600 de calorii, mai mult decât o masă de prânz, cu supa şi felul doi gătite dietetic.