Alte patru cargouri cu grâu și semințe au plecat din două porturi ucrainene de la Marea Neagră
Cresc speranțele că acordul privind exportul cerealelor ucrainene chiar funcționează. Alte patru nave încărcate cu grâu și seminţe de floarea soarelui au plecat din două porturi de la Marea Neagră, aflate în sudul Ucrainei.
Pe de altă parte, riscul unui dezastru nuclear este real. O spune șeful Agenției internaționale pentu energie atomică, după bombardamentele asupra centralei nucleare de la Zaporijia, din sudul Ucrainei.
Iar autoritățile de la Kiev susțin că scopul atacurilor ruse acolo este deconectarea centralei de la sistemul energetic al Ucrainei.
A fost un alt atac cu rachete la centrala nucleară de la Zaporijia, sâmbătă seară, în zona unde sunt depozitate containere cu combustibilul nuclear uzat - susțin reprezentanţii companiei ucrainene Energoatom. Vineri, proiectilele au lovit linia de înaltă tensiune, detrerminând tehnicienii ucraineni care operează centrală să deconecteze, ca măsură de precauție, un reactor, chiar dacă nu au fost semnalate scurgeri radioacative.
Volodomir Zelenski: „Teroriștii ruși au devenit primii din lume care s-au folosit de o centrală nucleară pentru a semăna teroare. Nu a venit niciun raport, nici măcar o notificare, în acest sens de la Amnesty Internaţional. O tăcere foarte elocventă.”
În paralel zeci de localități ucrainene au fost bombardate pe linia frontului din regiunea Donețk, în est, dar și în sud. Rușii trag cu artileria și lansează salve de rachete, de la sol și din aer.
Obuzierele americane M777 sunt tunurile livrate de americani cu care ucraienii încearcă să țină pe loc forțele invadatoare, în regiunea Harkov. Duelurile de artilerie sunt îndârjite.
Misiunea acestei unități de artileriști ucraineni este să-i oprească pe ruși să-și mute artileria mai aproape de Harkov, astfel încât să poată să tragă direct asupra orașului.
Pe de altă parte, alte patru nave care transportă grâu și semințe de floarea soarelui au plecat din două porturi ucrainene de la Marea Neagră - Odesa și Chornomorsk. Vor călători printr-un coridor sigur de tranzit pe mare, apoi vor intra în strâmtoarea Bosfor. După inspecții, două nave vor ancora în Turcia, iar celelate pornesc mai departe spre Italia și China.
Conform acordului încheiat cu Turcia și ONU, luna trecută, Rusia s-a angajat să nu tragă asupra navelor cu cereale aflate în tranzit, în timp ce Ucraina s-a angajat să le ghideze prin apele minate.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, razboi in ucraina, export cereale,
Dată publicare:
07-08-2022 19:43