Romanii, locul 2 mondial la consumul de seminte. Medicii spun ca pot fi foarte periculoase pentru sanatate
Romanii sunt vicecampioni mondiali la consumul de "bomboane agricole". Mancam in jur de 15 mii de tone de seminte de floarea soarelui pe an.
Pe vremuri, taranii alegeau din recolta cele mai vanjoase palarii, le uscau la soare si spargeau semintele in fata portii. Astazi, si orasenii le mananca de zor, la meci, pe plaja, in parc si la televizor. Pe masura ce piata e tot mai puternica, se inmultesc si amenzile date celor care lasa in locurile publice covoare de coji.
Sunt 35 de ani de cand Margelatu a adus pe ecranul de cinema un obicei mai degraba rural. Romania produce un sfert din cantitatea totala de floarea soarelui a Uniunii Europene - peste 2 milioane de tone pe an. Exportam cam jumatate. Restul se preseaza pentru ulei si se consuma in scop recreativ.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Consumul de 15 mii de tone pe an ne plaseaza pe al doilea loc in lume, dupa Spania. Doar ca ei le mananca in salate, shake-uri si batoane. In ultimii ani, afacerile cu seminte pentru mancat s-au dezvoltat foarte mult.
Sigur stiti persoane cu o dexteritate uluitoare la decorticat seminte... pentru cei mai putin priceputi, piata ofera mieji curatati. Dar grosul vanzarilor vine din semintele intregi, ambalate. Cel mai puternic furnizor de pe piata a atins anul trecut o cifra de afaceri de 83 de milioane de euro, iar profitul net a crescut de 6 ori.
Efectele benefice sunt evidente, pentru ca in seminte gasim proteine, fibre, vitamine, fitosteroli si minerale. Dar nu mancati mai mult de un pumn de seminte odata, pentru ca ingrasa. Iar cele cu coaja va pot afecta smaltul dintilor, spun stomatologii.
Ruxandra Constantina, medic de familie: “Daca adaugam sare crestem tensiunea arteriala si distrugem sanatatea rinichilor. Daca le prajim distrugem antioxidantii si cream radicali liberi.”
Sa vedem si ce se intampla dupa ce spargem seminte: in parcuri, parcari si pe trotuare unii astern zilnic covorase de coji. Atentie! Amenda pentru cojile de seminte pleaca de la 100 de lei. In sectorul 4, de pilda, politistii locali au dat 50 de asemenea sanctiuni in numai trei luni.
"Ori politistul merge pe strada, ii vede pe acesti oameni si ii sanctioneaza, ori oamenii suna la numarul de urgenta si ne anunta" , spune Cristian Zarescu, purtatorul de cuvant al Primariei Sectorului 4. “Punem anunt si ei tot mananca...”
Si pentru ca piata tot creste, mai nou importam seminte vrac de la turci, bulgari si unguri.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, ulei, alimente, consum, semințe, coji,
Dată publicare:
27-07-2017 17:57