Festivalul „Semințe cu suflet” a strâns în același loc agricultori din mai multe zone. Oaspeții au primit semințe gratuit
Din dorința de a păstra soiurile românești, mai mulți agricultori și-au dat întâlnire în weekend, la Brașov. Au făcut schimb de semințe autohtone, pe care vor să le transmită din generație în generație.
Vorbim despre roșii, castraveți, porumb sau dovleac, de exemplu, al căror gust va dăinui astfel peste ani.
Festivalul numit „Semințe cu suflet" a adus în același loc agricultori din Buzău, Hunedoara, Argeș, Prahova și Brașov. Oaspeții au primit semințe gratuit, dar și sfaturi pentru o producție bogată și sanatoasă. Anca și Bogdan au venit cu trenul din București și au luat semințe de castraveți și roșii pentru fiul lor din Spania.
Anca și Bogdan: Gustul roșilor românești este incomparabil.
Dan are în Brașov o grădină unde cultivă roșii, castraveți și ardei. La anul va planta și semințele primite de la o doamnă din Buzău.
Dan: Floarea soarelui, lobodă, castraveți și semințe de dovlecel. E o idee bună, nu neaparat că se primesc gratuit, ci că se face un schimb de semințe pentru niște soiuri care în zona noastră ar putea fi mai greu de găsit.
Și cultivatorii de pomi fructiferi au venit la festival.
Luca din Buzău: Am mere și pere. Ceva mai curios este moșmonul sau "nu spui" se mai cheamă, sunt fructele de iarnă, se fac mai mari, încep să se consume după ce îngheață.
Evenimentul a fost găzduit de Biblioteca Județeană din Brașov.
Rodica Meiroșu, coordonatoare eveniment: Dăruim semințe din ce avem surplus, dar cu mențiunea să le cultive, să le semene și să dea mai departe pentru păstrarea soiurilor românești.
Ruxandra Nazare, reprezentnta Bibliotecii Județene Brașov: Suntem deschiși spre inițiative de genul acesta care practic adună oameni resursă - fermieri cu experiență dispuși să sacrifice, să învețe pe alții.
Festivalul "Seminte cu Suflet" va fi organizat și în alte orașe din țară.