Şeful serviciului secret al MAI, audiat în dosarul violenţelor de la protestele din 10 august

Ultimul update: Vineri 24 August 2018 20:39
Data publicarii: Vineri 24 August 2018 19:02
Categorie: Actualitate

Şeful serviciului secret al ministerului de interne a ajuns vineri la parchetul general pentru a discuta cu procurorii militari despre informațiile legate de protestul diasporei din 10 august din Piaţa Victoriei.

Oficialul nu a dorit să facă nicio declarație. În schimb unul dintre viceprimarii generali ai capitalei a adus documentele care arata ca mitingul nu a fost autorizat.

Apariţia colonelului Mihai Cristian Mărculescu la Parchetul Militar a fost una discretă, iar şeful direcţiei generale de protecţie internă nu a dorit să comenteze motivul vizitei sale.

Directorul general al DGPI a participat la o şedinţă de lucru la sediul Parchetului General. Din motive obiective , informații detaliate despre agenda ședinței şi temele discutate nu se pot oferi”, se precizează în comunicatul oficial

Încă de la începutul anchetei, procurorii militari au declarat că vor să afle ce date au furnizat jandarmeriei serviciile secrete, dar şi ce informaţii existau înainte de miting despre eventualele grupuri de manifestanţi violenţi şi provocatori.

Procurorii militari susţin că şefii jandarmeriei nu au trimis încă lista cu cei zece jandarmi identificaţi de ei ca fiind posibili agresori despre care vorbea chiar ministrul de interne. anchetatorii vor să îi cheme să dea explicaţii înainte să decidă dacă îi pun sau nu sub acuzare.

Contactaţi de Ştirile PRO TV, şefii jandarmeriei au refuzat să ofere un răspuns în legătură cu această întârziere.

Audierile continuă în acesta anchetă în care se fac cercetări pentru purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţa în serviciu. Viceprimarul general al capitalei Aurelian Bădulescu a fost audiat ca martor pentru că pe zece august s-ar fi aflat în apropierea mai multor oficiali care urmăreau evoluţia evenimentelor în centrul de comandă.

"Din punctul meu de vedere, nu s-a greşit din partea Jandarmeriei. Din punctul meu de vedere, am avut de-a face cu o dezordine publică, provocată de bătăi de stradă de tip Belfast, care, având în vedere acţiunea şi modul în care acestea s-au desfăşurat, adică pe interiorul străzilor, pentru că aţi observat că, la un moment dat, piaţa a rămas liberă, au scăpat din mână, pentru că violenţa era aproape de neimaginat. (...) În opinia mea, jandarmii au procedat atât cât au putut pentru a restabili ordinea de drept la acel moment", a susţinut Bădulescu, după întâlnirea cu procurorii.

Întrebat de jurnalişti de la cine primea informaţiile în ziua protestului, Bădulescu a spus: "De la cine primeaţi şi dumneavoastră. De la Facebook".

El a explicat că procurorii vor să afle cine a îndemnat lumea la "nesupunere în faţa legii".

"Procurorii au întrebat cine a fost organizatorul înscris, după ce domnul Cioacă a renunţat la cerere. Eu am explicat că domnul Babanu, care e la mare, împreună cu domnul Dide şi domnul de la Timişoara au venit în faţa comisiei şi au spus că sunt organizatorii de drept ai acestui miting. Am observat şi mă bucur că echipa de procurori este una obiectivă, vrea să vadă cine a îndemnat lumea la evenimentele, la nesupunere în faţa legii, cine a greşit din partea jandarmilor, dacă au greşit, şi cine a adus oamenii în piaţă", a precizat viceprimarul.

De asemenea, întrebat cine a luat decizia de evacuare a Pieţei Victoriei, Aurelian Bădulescu a arătat că el nu a avut acces la acele decizii şi că s-a dus să vadă "dacă sunt manipulanţii de tramvaie în regulă".

Tot despre evenimentele violente au fost chemaţi să le vorbească procurorilor militari şi jurnaliştii care s-au aflat în piaţă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Viceprimarul Capitalei, audiat în dosarul protestelor. Carmen Dan e contrazisă din nou
Viceprimarul Capitalei, audiat în dosarul protestelor. Carmen Dan e contrazisă din nou
VIDEO PROTVPLUS.RO
Copii, zapada
Primele școli închise din cauza ninsorii. Elevii nu vor merge nici marți la ore
Vremea rea face primele victime. Un autocar a derapat și s-a răsturnat
O casă a luat foc din cauza unui coș de fum necurățat. Bătrân salvat în ultima clipă
Femeie din Argeş, cu arsuri grave la ambele picioare, a aşteptat 12 ore pentru un pat în spital. Declaraţia fiului
Cine ar fi pus la cale descoperirea "tabloului de Picasso" într-un sat din Tulcea. Anunţul făcut pe Facebook
Un liceu din Sighetu Marmaţiei, printre cele mai bune din Europa. Ce învaţă elevii
Gunoi pe strada
Străzile din mai multe orașe, transformate în gropi de gunoi. Obiectele aruncate de oameni
Prețul plătit de un șofer care a condus beat: „Mi-a marcat viața”
O ambulanță și 6 mașini au rămas înzăpezite pe un drum din Vrancea
Greva de avertisment de la metrou, declarată nelegală. De ce greva generală nu va fi anulată
Gestul care a dus la un accident în lanț, lângă Pitești
Un autocar s-a răsturnat pe DN 2, din cauza vitezei. 9 oameni au ajuns la spital