Sculptura realizata de Constantin Brancusi, vanduta in New York cu 9 milioane de dolari. Pe cine infatiseaza "Muza Adormita"


Ultimul update: Luni 18 Mai 2015 07:06
Data publicarii: Vineri 15 Mai 2015 17:55
Categorie: Stiri actuale

Marele Constantin Brancusi continua sa straneasca un interes urias. Una dintre primele versiuni ale "Muzei Adormite" a fost adjudecata cu peste 9,1 milioane de dolari.

Evenimentul, organizat de Casa de licitatii Christie's, a avut loc joi seara, la New York. Lucrarea, modelata in lut, infatiseaza un cap de femeie cu ochii inchisi si a fost realizata de Brancusi in primii ani ai perioadei sale de artist independent, la Paris. Model i-a fost baroneasa Renée­ Frachon.

Casa de licitatii a estimat sculptura lui Brancusi intre 8 si 12 milioane de dolari. Ofertele pentru lucrarea modelata in lut au pornit, insa, de la 6 milioane de dolari. Intr-un final, si-a gasit un nou proprietar, pentru suma de 9.125.000 de dolari, cumparatorul fiind proprietara unei firme de consultanta din domeniul artei private.

Pe site-ul casei de licitatii Christie's gasim chiar o descriere completa a operei de arta. Brooke Lampley, director Departamentul de Arta Impresionista si Moderna: "Muza adormita, prin forma ovoida si trasaturile stilizate, a fost prima dintr-un lung sir de lucrari care definesc poezia vizuala si, fara indoiala, moderna a lui Brancusi."

"Muza Adormita" a fost una dintre cele cinci lucrari selectate si aduse la New York de organizatorii Armory Show in 1913.

La Armory Show, "Muza adormita " a atras atentia lui Mary Harriman Rumsey , tanara mostenitoare a averii familiei Harriman, care detinea caile ferate si care avea sa devina un client fidel si sponsor al artistului roman de­-a lungul anilor. A cumparat capul de lut in 30 aprilie 1913, reprezentand una dintre primele lucrari ale lui Brancusi care ajunge intr-o colectie americana.

Capul de lut prezentat la Armory Show a continuat sa ramana in proprietate privata americana, fiind revandut in diferite ocazii, pana in aceasta saptamana, cand a fost oferit de casa Christie's la New York, in cadrul licitatiei de arta impresionista si moderna de primavara.

Intaia "Muza Adormita" a fost sculptata de Brancusi in marmura alba intre anii 1909 si 1910, pentru ca pana in anul 1912 sa realizeze alte 3 versiuni, intre care si aceasta. Exista, de asemenea, si 5 versiuni in bronz.

Operele lui Bracusi se bucura de un succes urias printre colectionari. In 2012, "Prometeul" din bronz al artistului a fost adjudecat cu peste 12 milioane si jumatate de dolari, iar in 2009, sculptura "Madame LR" a intrecut toate asteptarile: a fost cumparata cu 36 de milioane de dolari.

VIDEO PROTVPLUS.RO