Sculptura "Cumintenia Pamantului", de Brancusi, a fost pusa in vanzare. Ministerul Culturii NU are bani sa o cumpere

×
Codul embed a fost copiat

Kelemen Hunor a declarat ca Ministerul Culturii nu are in buget 20 de milioane de euro pentru a cumpara sculptura "Cumintenia Pamantului" de Brancusi.

Kelemen Hunor a confirmat luni ca a primit de la Artmark o solicitare sa isi exercite dreptul de preemtiune in privinta sculpturii "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi, pretul de vanzare prevazut in document fiind de 20 de milioane de euro.

De asemenea, ministrul Culturii a spus ca l-a informat deja pe premierul Victor Ponta cu privire la aceasta solicitare si urmeaza sa prezinte un memorandum in sedinta Guvernului."Avem toate datele necesare pentru a merge in fata Guvernului, de altfel, va spun, cu premierul am vorbit. Pe 4 septembrie am primit de la Artmark aceasta hartie si in ziua respectiva am si vorbit cu premierul", a spus Kelemen Hunor.

Intrebat daca primul-ministru a parut deschis la ideea de a cumpara opera "Cumintenia Pamantului", Kelemen Hunor a raspuns: "Eu am instiintat ca va exista o astfel de solicitare, ca nu avem bani, dar, fiind vorba despre opera lui Brancusi, trebuie sa discutam si a ramas sa analizam. Deci nu a fost o alta discutie foarte detaliata. Dar am discutat prin telefon ca urmeaza sa vin cu un memorandum in Guvern".

De asemenea, Kelemen Hunor a spus ca va propune Guvernului formarea unei comisii, din care ar urma sa faca parte persoane de la Ministerul Culturii, de la Ministerul Finantelor si de la Ministerul Justitiei si, daca Executivul va fi de acord, vor fi demarate negocierile cu proprietarii lucrarii.

Citește și
Brancusi
O versiune a Sarutului lui Brancusi, scoasa la licitatie la New York. Pretul pleaca de la 5 milioane de dolari

"Sigur, suma aruncata pe piata pare o suma uriasa, dar eu as prefera sa gasim o solutie sa cumparam aceasta opera, «Cumintenia Pamantului» sa ramana in proprietatea statului. Dar, in acest moment, pentru asa ceva nu avem in bugetul nostru nici macar 2 milioane de euro. In termen de 30 de zile vom da un raspuns, vom intra cu memorandumul in Guvern si cu aceasta solicitare de a primi aprobarea pentru negociere (...) Sigur, eu nu contest evaluarea altora legata de aceasta suma de 20 de milioane de euro. Dar eu cred ca, la un moment dat, daca primim unda verde si putem negocia, se poate gasi o solutie si poate statul roman va face un efort si va cumpara aceasta lucrare", a spus ministrul Culturii. "Eu, pana cand din partea Guvernului nu am unda verde, nu am cum sa negociez, pentru ca nu am in buget in acest moment 20 de milioane de euro", a adaugat Kelemen Hunor.

Intrebat daca aceasta suma de 20 de milioane de euro este prevazuta in mod explicit in adresa pe care a primit-o Ministerul Culturii de la Artmark, Kelemen Hunor a confirmat.

El a mai spus ca in documentul pe care l-a primit Ministerul Culturii se spune, de asemenea, in mod explicit ca proprietarii sculpturii vor sa vanda aceasta lucrare. "Este vorba de Paula Ionescu si Alina Serbanescu, cei doi proprietari, si au incheiat un contract de mandat de reprezentare, pe o perioada de sase luni de zile, cu Artmark", a mai spus Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a mai spus ca sculptura  "Cumintenia Pamantului" este clasata in categoria "Tezaur" a Patrimoniului cultural national si nu poate fi scoasa din tara."Este oricum clasata in «Tezaur» si nu poate fi scoasa din tara. Indiferent cine va cumpara, nu are cum sa o scoata din tara. Din acest punct de vedere, trebuie abordat orice comentariu si orice apreciere. In mod legal, nu are cum sa iasa din tara", a explicat ministrul Culturii.

Pe de alta parte, Kelemen Hunor a spus ca a mai discutat in timpul primului sau mandat ca ministru al Culturii, in 2011-2012, cu proprietarii sculpturii "Cumintenia Pamantului" despre o eventuala cumparare de catre statul roman a acesteia, insa discutiile nu s-au finalizat.

"Cand am fost eu ministru, in primul mandat, si pe baza unei hotarari definitive - cand muzeul (Muzeul National de Arta al Romaniei, n.r.) a retrocedat sculptura -, intr-adevar a fost o discutie despre a cumpara de la proprietari lucrarea. Tot despre 20 de milioane de euro am vorbit si a existat si o propunere, dar acum nu mai pot sa intru in detalii, din moment ce nu am ajuns la o concluzie cu proprietarii si nu am mai finalizat discutiile. Dar, din punctul meu de vedere, si atunci a existat aceasta dorinta de a discuta, de a negocia", a mai spus Kelemen Hunor.

"Una dintre cele mai semnificative opere brancusiene si probabil cea mai importanta sculptura a artistului aflata inca pe teritoriul romanesc, «Cumintenia Pamantului», parte a unei colectii bucurestene private, a fost pusa in vanzare, facand obiectul mai multor oferte de achizitie, unele apartinand unor colectionari romani, altele provenind de la colectionari si institutii culturale internationale
", a anuntat luni casa de licitatii Artmark.

Potrivit sursei citate, intrucat capodopera este clasata in categoria "Tezaur" a Patrimoniului cultural national, "Casa Artmark, in calitate de mandatar al proprietarilor, a debutat in 3 septembrie procedura de instiintare a Ministerului Culturii in vederea exercitiului preemtiunii, conform obligatiei reglementate de legea patrimoniului national".

Sculptura "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi, este prezentata, luni, intr-o expozitie privata dedicata marilor artisti romani ai avangardei inceputului de secol, organizata la sediul din Bucuresti al Artmark.

La expozitia privata participa "importanti colectionari internationali", inclusiv membri ai comitetului unuia dintre cele mai faimoase muzee de arta din lume, Tate Modern din Marea Britanie. La aceasta expozitie sunt asteptati aproximativ 21 de astfel de specialisti straini, atrasi de potentialul artei romanesti, dar si colectionari importanti de arta din Romania.

In prezent, nu a fost stabilit un pret de pornire pentru sculptura "Cumintenia Pamantului", intrucat aceasta nu va putea fi achizitionata in cadrul unei licitatii clasice. Insa, la dorinta actualilor proprietari ai sculpturii - mostenitorii arhitectului Gheorghe Romascu, care a cumparat opera chiar de la Constantin Brancusi -, "Cumintenia Pamantului" este prezentata in aceasta expozitie privata, fiind posibila o vanzare a acesteia, dupa exercitarea dreptului de preemtiune al statului roman, prin intermediul Ministerului Culturii.

Desi este greu de spus cum vor evolua lucrurile, potrivit reprezentantilor Artmark, aceasta sculptura ar putea fi teoretic achizitionata in cele din urma de Tate Modern, cel mai vizitat muzeu de arta moderna din lume in 2013, care mai are in colectiile sale o lucrare de Brancusi. Insa lucrarea ar putea ramane si in Romania, daca statul roman, prin intermediul Ministerului Culturii (MC), va face o oferta care va fi acceptata de actualii sai proprietari.


Realizata in 1907, "Cumintenia Pamantului", alaturi de opere precum "Sarutul" si "Rugaciunea" marcheaza cea mai apreciata perioada de creatie a artistului, in care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universala, turnate in expresii formale de noutate absoluta.

"Cumintenia Pamantului" este o opera cu un trecut incarcat, fiind cumparata in 1911 de inginerul si iubitorul de arta Gheorghe Romascu chiar de la artist. Lucrarea a fost confiscata abuziv, in 1957, de conducerea comunista a Muzeului de Arta si retrocedata dupa 51 de ani si un proces indelungat al familiei colectionarului cu actualul Muzeu National de Arta al Romaniei. Dupa ce a fost ridicata de la Muzeul National de Arta al Romaniei, "Cumintenia Pamantului" a fost dusa la Muzeul National Cotroceni, unde este gazduita si in prezent, dupa cum au confirmat, luni, pentru MEDIAFAX, reprezentantii institutiei.
Sculptura este realizata in calcar crinoidal - primul posesor al sculpturii povestea ca stie de la Brancusi ca ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatra din catacombele Parisului, grotele Savonnières)

 

Citește și...
O versiune a sculpturii
O versiune a sculpturii "Sarutul" de Brancusi a fost vanduta la o licitatie in New York cu peste 8,5 milioane de dolari

O versiune a sculpturii "Sarutul" (Le Baiser), de Constantin Brancusi, a fost vanduta pentru 8.565.000 de dolari la o licitatie organizata de casa Christie's marti, la New York, informeaza christies.com.

O versiune a Sarutului lui Brancusi, scoasa la licitatie la New York. Pretul pleaca de la 5 milioane de dolari
O versiune a Sarutului lui Brancusi, scoasa la licitatie la New York. Pretul pleaca de la 5 milioane de dolari

"Am dorit sa creez un obiect care sa reprezinte nu un cuplu oarecare, ci toate cuplurile de indragostiti care s-au iubit pe acest pamant vreodata". Asa isi descria Constantin Brancusi faimoasa sculptura "Sarutul".

Recomandări
UE a pregătit un atac pe scară largă asupra Rusiei: la ce va duce embargoul petrolului și cum va răspunde Putin
UE a pregătit un atac pe scară largă asupra Rusiei: la ce va duce embargoul petrolului și cum va răspunde Putin

Din 5 decembrie, UE va introduce un embargo asupra petrolului din Rusia. În plus, vor fi introduse și restricții privind prețul maxim de achiziție al petrolului, scrie publicația ucraineană Obozrevatel.

În Rusia, atmosfera de sărbători este umbrită de războiul purtat în Ucraina. Familiile primesc vești dureroase de pe front
În Rusia, atmosfera de sărbători este umbrită de războiul purtat în Ucraina. Familiile primesc vești dureroase de pe front

„Discuțiile de pace pentru care insistă Kremlinul ar putea fi folosite de Vladimir Putin pentru a-și reface armata, înainte de a relansa atacurile”, avertizează ministrul britanic de Externe.  

CM 2022 | Olanda - SUA: prima echipă calificată în sferturile de finală de la Mondial
CM 2022 | Olanda - SUA: prima echipă calificată în sferturile de finală de la Mondial

CM 2022 | Olanda - SUA 0-0 | Duel puternic în primul meci din optimile de finală