Şcoală din Buzău, reparată de vietnamezi şi indieni. "Pentru ei e o mină de aur"
Și nu doar în agricultură este folosită cu succes mâna de lucru din străinătate, ci și în construcții.
Disperați că vor rămâne cu străzi neasfaltate și cu școli în renovare, multe autorități locale din țară au apelat la muncitori aduși din zone exotice ale lumii.
De exemplu, în Buzău, un liceu este reabilitat cu muncitori indieni, iar o stradă este reparată cu angajați din Vietnam. Culmea e că județul are cei mai mulți șomeri absolvenți de școli, din toată România.
Pentru reabilitarea Colegiului Național Mihai Eminescu din Buzău, firma care a câștigat contractul a adus 25 de muncitori indieni. Străinilor le-au fost amenajate dormitoare, dușuri și o cantină chiar în incinta școlii pe care o refac, iar ca acomodarea să le fie cât mai ușoară, angajatorul a încheiat un contract cu o firmă de catering care le prepară special, mâncare cu specific indian.
Shiv Kumar Thakur, muncitor: „Suntem noi aici, suntem pentru prima dată în România. Am mai lucrat și în alte țări. În țara noastră avem mult de lucru, dar putem spune că salariile nu sunt bune și încercăm să învățăm lucruri noi când vizităm alte țări.”
Ram Parmeshwar, muncitor: „Sunt din India, Punjab. Am venit în România acum 6 luni. În România este foarte bine.”
Tarun Bajaj, muncitor: „Când am venit aici, nu erau familiarizați cu meniul indian, așa că le-am dat rețetele, dar după asta, românii au încercat să ne ofere ceva sigur cât stăm aici.”
Reprezentanții angajatorului recunosc că străinii încă au probleme de adaptare, dar toți vor să-și prelungească șederea în România.
Ioan Bălan, șef șantier: „Partea tehnică și patronatul nostru împreună cu firma de selecție au mers în India, au văzut și de acolo au spus ei că au adus cei mai buni muncitori pe care i-au găsit acolo. Nivelul de salarizare în India este la nivelul 20-25 de euro. Pentru ei, salariul nostru din România e o mină de aur.”
Pe un alt șantier din Buzău lucrează 34 de muncitori din Vietnam. Încearcă să transforme un fost spital de boli infecțioase într-un centru cultural.
Dragoș Cosma, șef șantier: „Avem 34 de vietnamezi în șantier și doi români care sunt șoferi. Oamenii își văd de treaba lor. Nu părăsesc șantierul, ținem poarta închisă, respectă programul.”
Toți muncitorii vietnamezi sunt cazați la o pensiune din județ. Și, rezervați în privința meniurilor românești, au decis să își gătească singuri.
Migranții sunt angajați pe o perioada determinată și au trasat clar un program de lucru de 8 ore pe zi.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!