Fermierii maramureşeni preferă zilieri din Somalia sau Irak. "Ne înţelegem prin semne"
Este sezonul în care, în podgorii și livezi, oamenii nu mai prididesc cu muncă, însă criza de lucrători îi determină pe fermieri să angajeze migranți.
În Maramureș, de exemplu, la cules de mere, sunt folosiți refugiați din țări răvășite de sărăcie sau conflicte militare.
Oamenii lucrează fără să se plângă, mulțumiți că adună un ban, iar agricultorii, chiar dacă se înțeleg mai greu cu ei, au numai cuvinte de laudă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În această livadă lucrează cot la cot cu românii, arabi, iranieni și somalezi. Lula are doar 22 de ani și a fugit din Somalia în urmă cu 3 luni, de frica soțului violent. A lăsat un urmă un copil de trei ani pe care nu l-a putut lua cu ea. Acum este cazată la Centrul de Refugiați din Șomcuța Mare și muncește cu ziua pentru localnici.
Lula: „Am venit din Somalia în urmă cu 3 luni. Acolo sunt probleme, terorism.”
Tahar e din Irak. A venit împreună cu soția și cei doi copii și a reușit să învețe limba română. Acum este omul de bază al patronului, pentru că îl ajută să se înțeleagă cu ceilalți.
Tahar: „Am venit din Irak acum un an și o lună. Lucrez și stau în centru. Totul e bine. Și cu banii e bine. La noi sunt probleme din cauza terorismului. Aici suntem în siguranță.”
Fermierii găsesc greu zilieri, așa că refugiații au fost bine primiți. Acest bărbat de pildă, a angajat opt migranți.
Fermier: „Deosebit de implicate și asta mă bucură. Altă motivație n-au, decât un mic salariu pe care-l ofer, dar cred că ei de felul lor, sunt oameni muncitori, care se implică. Sunt foarte atenți să muncească corect, să facă muncă de calitate. Nu sunt pretențioși și mănâncă ce mâncăm și noi. Doar execută rapid ce trebuie să facă.”
Pentru o zi de muncă, refugiații primesc 100 de lei și 3 mese.
Fermier: „Lucrează foarte bine. Sunt conștiincioși și știu că trebuie să muncească și chiar mă întreabă dacă ne place. Sunt foarte harnici. Mai greu ne înțelegem, mai prin semne, dar ne înțelegem până la urmă."
În prezent, în România sunt peste 15.000 de străini cu permis de ședere în scop de angajare, majoritatea din Vietnam, Turcia, China sau Nepal.
Alte 14 mii de avize pentru angajare au fost deja emise iar cererea pe piață este atât de mare, încât angajatorii au solicitat suplimentarea cu încă 10.000.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!