Scandalul vaccinurilor Covid-19. Senatorii vor decide săptămâna viitoare dacă îi ridică imunitatea lui Florin Cîțu

×
Codul embed a fost copiat

Senatorii vor decide săptămâna viitoare dacă îi ridică imunitatea fostului premier Florin Cîțu. Este necesar acest demers pentru ca procurorii să-l poată cerceta în dosarul vaccinurilor pentru complicitate la un presupus abuz în serviciu.

Iar președintele Iohannis trebuie să decidă dacă aprobă cererea pentru urmărirea penală a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, bănuiți că ar fi comandat inutil peste 50 de milioane de doze de vaccin anti-Covid.

Foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă sunt bănuiți de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Procurorii DNA acuză că cei doi ar fi contractat în 2021 peste 52 de milioane de doze de vaccin anti-Covid, deși până la finalul anului precedent fostul ministru Nelu Tătaru și chiar Voiculescu deja cumpăraseră peste 37.500.000.

Asta după ce România anunțase că intenționează sa vaccineze mai puțin de 11 milioane de persoane majore în schemă completă, cu doze duble sau unice. Astfel statul ar fi cheltuit nejustificat un miliard de euro plus TVA. În proceduri ar fi fost implicat, susțin procurorii și Andrei Baciu, pe atunci secretar de stat la ministerul sănătății.

Voiculescu Vlad Vasile, Baciu Romică Andrei și Mihăilă Ioana, care au deținut, succesiv, funcția de ministru al sănătății, respectiv secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al sănătății, ultimii doi cu complicitatea prim-ministrului Cîțu Florin Vasile, au acceptat contractarea unui număr mult mai mare de doze de vaccin decât era necesar pentru vaccinarea a 10,7 milioane persoane.

Citește și
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Sursa: DNA

Pe lista procurorilor anticorupție apare și fostul premier Florin Cîțu, în mandatul căruia au fost cumpărate aceste loturi de vaccin. România putea renunta la achizitii suplimentare, însă odată făcute, comenzile trebuiau plătite. DNA spune că „în calitate de prim-ministru al României, în lipsa oricăror analize care să ateste necesitatea şi oportunitatea achiziţiei unui număr mult mai mare de doze a aprobat Memorandumul prin care a considerat necesară participarea României la acest nou contract de achiziție a vaccinului”.

În documentele ajunse în Parlament, procurorii anticorupție prezintă explicatiie Ministerului Sănătății pentru comenzile suplimentare.

Memorandumul pentru nevoia de vaccinuri

Pe fondul livrărilor reduse de vaccinuri și al unei eficiențe mai reduse a vaccinurilor curente existau îngrijorari ca s-ar putea impune re-vaccinarea unor categorii de persoane cu o doză suplimentară sau cu un vaccin adaptat.

Memorandumul Ministerului Sănătății

Potrivit datelor oficiale, România a contractat prin intermediul Comisiei Europene peste 90 de milioane de doze de vacin, din care ar fi recepționat până acum peste 35 de milioane. Mai puțin de jumătate dintre acestea - aproape 17 milioane de doze au fost administrate, peste două milioane au fost donate, iar trei milioane și jumătate au fost revândute. Rapoartele oficiale arată însă și că 12 milioane 700 de mii de vaccinuri anticovid au expirat deja sau vor expira în urmatoarele două luni și jumătate.

De altfel, Ministerul Finanțelor a recunoscut în fundamentarea ordonantei ce a permis vanzarea unor vaccinuri că fuseseră cumpărate prea multe, când interesul pentru vaccinare scădea, potrivit procurorilor DNA.

De la debutul campaniei de vaccinare și până acum două luni au fost administrate 17 milioane de doze de vaccin unui număr de 8 milioane o sută de mii de persoane cu schemă completă și alte 2,6 milioane care s-au vaccinat și cu doza de rapel.

Iată ce spune ministrul Finanțelor de atunci:

Alexandru Nazare, fost ministru al Finanțelor: „Noi nu am spus în niciun moment că nu se justifica România să cumpere doze, aveam nevoie de doze să acoperim nevoile reale ale populației, dar nu mai mult de atât. Am spus că numărul de doze e nejustificat de mare raportat la fundamentarea care era prezentată în guvern.”

Președintele Iohannis trebuie să dea undă verde pentru urmărirea penală a lui Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă. Iar pentru fostul premier Florin Cițu, contează votul colegilor senatori.

Reporter: Susțineți urmărirea penală?

Nicolae Ciucă, președintele PNL: „Nu ne am opus niciodată și susținem ca justiția să își facă datoria.”

În schimb, liderul USR susține că ancheta DNA are mai degrabă un caracter politic decât unul judiciar.

Cătălin Drulă, președinte USR: „DNA a deschis o acțiune complet aberantă, dozele au fost cumpărate în cadrul unui mecanism european, cu alocare proporțională cu populația pentru fiecare țară, cu posibilitatea de a primi vcât mai repede cât mai multe vaccinuri.”

Cele două solicitări de ridicare a imunității au ajuns la Palatul Cotroceni și Senat. Camera superioară a Parlamentului ar putea lua o decizie miercuri în plen.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Programul supermarketurilor de 1 Mai și Paște 2024
Programul supermarketurilor de 1 Mai și Paște 2024

Marile lanțuri de magazine au anunțat un program special de lucru în perioada 1- 6 mai. Iată care este programul de funcționare de Ziua Muncii, dar și de Sărbătorile Pascale.

Un nou parc a fost inaugurat în București. „Este cel mai mare deschis în Capitală, după Revoluție” | FOTO
Un nou parc a fost inaugurat în București. „Este cel mai mare deschis în Capitală, după Revoluție” | FOTO

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 6 au anunţat că alte 2,5 hectare de parc nou-nouţ, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de duminică, în sector.

Accident la Predeal. Doi adulți și un copil de doi ani și jumătate, răniți după ce două mașini s-au ciocnit
Accident la Predeal. Doi adulți și un copil de doi ani și jumătate, răniți după ce două mașini s-au ciocnit

Trei persoane, inclusiv un copil de 2 ani, au fost rănite duminică, după ce două autovehicule s-au ciocnit pe DN1, la Predeal.

 

Recomandări
Bilanț dezastruos pentru Rusia. Oficialii britanici estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina
Bilanț dezastruos pentru Rusia. Oficialii britanici estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina

Marea Britanie estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți și peste 10.000 de vehicule blindate rusești au fost distruse în războiul din Ucraina, până acum.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone

Actualul primar al Capitalei Nicuşor Dan se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, urmat de Gabriela Firea şi de Cristian Popescu Piedone, conform unui sondaj Avangarde.