Capodoperele filmului romanesc ce ar putea fi interzise de la difuzare. "Nu imi dau acordul pana cand nu vor fi restaurate"

Ultima actualizare: 01-10-2015 07:11

Saptamana incepe cu un scandal rasunator in lumea filmului. Thomas Ciulei, fiul maestrului Liviu Ciulei, vrea sa interzica difuzarea filmelor regizate de tatal sau.

Tanarul, regizor la randul lui, da vina pe conducerea Centrului National al Cinematografiei, care i-ar fi refuzat mai multe proiecte. In replica, sefii institutiei ii transmit ca nu are un asemenea drept.

Considerat o capodopera a cinematografiei romanesti, premiat la festivalul de film de la Cannes in 1965, "Padurea Spanzuratilor" este unul dintre filmele care ar urma sa fie interzise de la difuzare. Anuntul a fost facut de de fiul lui Liviu Ciulei, ca urmare, spune el, a dezinteresului manfiestat de Centrul National al Cinematografiei.

"Eu nu o sa mai dau acordul sa proiecteze pana cand "Padurea" nu este restaurata in cele mai bune conditii. Nu este revocabila, este revocabila, cand o sa avem o copie, asa cum dorea tatal meu, in cele mai bune conditii", a declarat Thomas Ciulei.

Supararea regizorului Thomas Ciulei vine dupa ce a incercat ani la rand sa restaureze peliculele originale ale filmelor realizate de tatal sau: "Padurea spanzuratilor" si "Valurile Dunarii". El ar fi apelat la Centrul National al Cinematografiei, dar nu s-a inteles cu reprezentantii centrului nici chiar cand a adus sponsori din afara.

"Cand se restaureaza un film se obtine unul nou, o copie. Voiau ca materialul sa fie arhivat in Italia, iar acest lucru nu a fost dorit de CNC. Ei voiau ca World Cinema Fundation sa plateasca totul si tot materialul sa ajunga in Romania, unde nici macar nu avem capacitatea sa arhivam. Directorul nu a mai raspuns la email, la telefoane, nimic", a mai spus Thomas Ciulei.

Intre timp, directorul invocat a fost schimbat din functie. Iar cel nou sustine ca nu cunoaste scandalul, dar are un mesaj ferm: filmele regizate de maestrul Liviu Ciulei nu pot fi interzise.

"Fac parte din patrimoniul cultural si sunt un bun al Romaniei. A avut un contract de exclusivitate pana in 2012, acum s-a incheiat. O persoana fizica nu poate interzice asa ceva", a declarat directorul CNC, Anca Mitran.

Thomas Ciulei a anuntat ca a interzis de la difuzare si filmele semnate de el. Asupra acestora nu exista insa indoiala. Toate drepturile ii apartin.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO