Sătenii care, în frunte cu primarul, îşi apără porcii de sacrificare. "Am fata la facultate, ce-i mai dau"

×
Codul embed a fost copiat

E scandal în judeţul Brăila din cauza pestei porcine africane. Primarul unei comune, susţinut de oameni, nu le permite de trei zile autorităţilor sanitar-veterinare să omoare porcii din localitate.

În replică, prefectul ameninţă cu sancţiuni. În acest timp, în alte sate, continua sacrificarea porcilor. Pentru unele familii, pierderea animalelor este echivalentul unei adevărate drame, chiar dacă au fost promise despăgubiri.
În comuna Unirea, de trei zile, inspectorii sanitar-veterinari sunt trimişi la plimbare de oameni, în frunte cu primarul. Argumentele lor sunt foarte serioase. "Să pună un act, să ne despăgubească... Să dovedească că e pesta porcină în zona noastră. Noi nu avem pesta porcină şi nu suntem de acord să le dăm porcii. Eu nu am serviciu, eu de acolo trăiesc, sunt mic crescător de porci", spune un localnic.

Nici miercuri dimineaţă, când au venit cei de la Direcţia Sanitar-Veterinara, nu au îndeplinit toate condiţiile pentru a începe sacrificarea preventivă a porcilor.

Ioan Ungureanu, primar comuna Unirea, judeţul Brăila: "Au anunţat că vor veni să sacrifice toţi porcii din localitate, în momentul în care era pregătit de acţiune. Am întrebat unde este comisia pentru evaluarea animalelor. Nu există asemenea comisie, mi-a arătat un caieţel în care notează ca la crâşmă că ia o ţuică şi-mi dă trei lei."

Această reacţie i-a înfuriat de-a dreptul pe cei responsabili de sacrificarea animalelor.

Citește și
zonele afectate de pesta porcina
Criza pestei porcine s-a ”răspândit” la cultivatorii de porumb. Ordinul dat de Daea
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Gicu Drăgan, director DSVSA Brăila: "Domnul primar neştiind legislaţie, ca dumnealui face parte din comisia de evaluare!"

Prefectul judeţului Brăila ameninţa cu sancţiuni şi îi avertizează pe primari că risca dosare penale, dacă nu le permit celor de la DSV să ducă la îndeplinire ordinul de ucidere a efectivelor porcine.

La doar trei kilometri distanţă, în satul Lanurile, oamenii le-au deschis cu lacrimi în ochi porţile celor care au venit să le ia porcii. Pentru unii este echivalentul sărăciei.

"Să intre în gospodarii şi să facă analize la animale, să vadă dacă sunt bolnave sau nu. Ce legi sunt astea? Unde trăim, în ţara lui Papură Voda? În ce ev mediu suntem?", spune o femeie din sat.

Micii crescători de porci îşi văd toată munca din ultimii ani distrusă de pesta porcină africană.

"Şapte bucăţi. Trăgeam şi eu nădejde, că am şi eu fata la facultate, la Galaţi. Ce-i mai dau?"

Ilie Iordache are în curtea casei o mică fermă în care creşte aproape 80 de porci, de toate vârstele. Spune că toate par sănătoase şi nu înţelege de ce trebuie să le sacrifice.

Până miercuri, în judeţul Brăila, au fost omorâţi aproape nouă mii de porci. Focare de pesta porcină africană au fost confirmate, însă, şi în Constanţa, Bihor, Satu Mare, Galaţi, Ialomiţa, Sălaj şi, în total, numărul animalelor sacrificate se apropie de 80 de mii.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Comisia Europeană
Comisia Europeană "e gata să ajute România" în criza pestei porcine

Comisia Europeană ne oferă ajutor în lupta cu epidemia care afectează grav agricultura României

Criza pestei porcine s-a ”răspândit” la cultivatorii de porumb. Ordinul dat de Daea
Criza pestei porcine s-a ”răspândit” la cultivatorii de porumb. Ordinul dat de Daea

Răspândirea pestei porcine i-ar putea duce la faliment pe crescătorii de animale, dar mai nou, şi pe cei care cultivă porumb.

Oamenii îşi ascund porcii din calea autorităților.
Oamenii îşi ascund porcii din calea autorităților. "Care are 3 copchii ce mănâncă?"

Epidemia de pesta porcină africană face ravagii în partea de est a ţării, iar disperarea oamenilor duce la reacţii de-a dreptul incredibile.

Viteza cu care mistreții răspândesc virusul pestei porcine. ''Situația e catastrofală
Viteza cu care mistreții răspândesc virusul pestei porcine. ''Situația e catastrofală"

Peste porcină africană se extinde rapid, de la o zi la alta. Situaţia este tot mai gravă, în special în judeţele din sud-estul ţării, iar autorităţile par neputincioase în fața virusului.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.