Sărbătoarea Cireșelor, la Iași. Cât cântărește cea mai grea cireașă
Sute de kilograme de cireșe sunt expuse și scoase la vânzare zilele acestea, la Iași, unde a început Sărbătoarea Cireșelor. Iar în acest an fructele sunt mai dolofane și mai dulci ca niciodată, promit proprietarii livezilor.
”Ne prezentăm cu trei soiuri, aici avem Early Bigi, un soi timpuriu de calibru foarte frumos, aici alt soi, Burlat, e un soi mai zemos, un soi care ajunge la un calibru foarte mare, timpuriu”.
Sărbătoarea Cireșelor are loc în zona pietonală Ștefan cel Mare și Sfânt din Iași. Proprietarii livezilor au adus diferite soiuri de fructe - de la cireșele portocalii sau roșii, la cele aproape negre.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cireașa cu cea mai mare greutate cântărește peste 16 grame. Soiul uriaș vine din comuna Todirești și este foarte apreciat de ieșeni.
Gabriela Ciocu, producător: ”Sunt zemoase, da, foarte bune. Acestea sunt cireșele Van, tot de la noi din livadă, sunt negre și sunt foarte dulci”.
”Reporter: Ce v-a impresionat de le-ați ales pe acestea?
Femeie: Au gustul bun, sunt dulci”.
”Femeie: Am gustat și mi-au plăcut, sunt mai dulci.
Reporter: Cât ați luat?
Femeie: Un kilogram”.
Producția de cireșe a fost mai slabă anul acesta, dar calitatea mult mai bună
Vremea nu a fost foarte favorabilă anul acesta pentru livezile de cireșe. Dar producătorii spun că mai puține fructe înseamnă calitate mai bună.
Dan Herea, producător: ”Producția de cireșe anul ăsta e mai slabă, dar calitate mult mai bună, adică fructele s-au dezvoltat mult mai bine, fiind în cantitate mult mai mică pe pom”.
Gheorghiță Bobu, producător: ”Producție mai puțină, calitate mai bună, ne avantajează calibrul. Foarte gustoase, toți cei care au luat au revenit, sunt încântați de gustul cireșelor pe care le avem”.
Bărbat: ”Facem dulceață de cireșe amare, este foarte bună ideea și prețul, și calitatea e mult mai ok decât la piață”.
Vasile Tiron, organizator: ”Am vrut să aducem producătorii aproape de oameni, avem piețele, dar e altceva, aici sunt numai producătorii, cei care au nevoie de sprijinul nostru, e vorba și de prețuri pentru locație mai mici”.
De la sărbătoarea cireșelor nu lipsesc nici vișinele, sucurile naturale, dulcețurile sau gemurile de fructe.