Cireșele de mai vor ajunge anul acesta în piețe abia prin luna iunie. Primăvara friguroasă a împiedicat fructele să se dezvolte.

Cei care nu mai rezistă, găsesc deja cireșe aduse din alte țări, însă, ca în fiecare an, la începutul sezonului, costă peste 100 de lei kilogramul. Mai în gluma, mai în serios se vând cu gramul.

Într-o piață din Bacău, în topul trufandalelor de primăvară au urcat cireșele din Turcia. De un roșu aprins, fără niciun defect - fructele atrag privirile trecătorilor, care fac repede cale întoarsă atunci când află prețul: 100 de lei kg sau 10 lei paharul de o sută de grame.

Dar...există cireșe și mai scumpe: 175 de lei kilogramul într-o piață din București, iar într-un aprozar din Bacău 150 de lei.

Leonora Țâr, comerciant: “Nu am adus cireșe că încă sunt foarte scumpe, prețurile sunt foarte mari. La 100 și ceva de lei kg nu ar cumpăra și nu are rost să le aduc."

Între timp, cireșele românești de mai sunt încă verzi.

Ionela Morar, proprietar livadă: “De obicei, acum ieșeam pe piață cu cireșe. Anul acesta cred că pe sfârșitul lunii o să fie așa că cireșele de mai o să fie cam prin iunie."

Iată ce se întâmplă în faimoasa localitate Cireșoaia din Bistrița Năsăud.

Tamaș Balla, proprietar livadă: “Numai acum au scăpat de flori de o săptămână. Anul trecut au fost la șapte, la opt lei kilogramul."

În ultimii patru ani producția la cireșe și de vișine a scăzut cu aproape 20 de procente. Cei mai mulți dintre pomicultori se orientează spre livezi de nuci sau de meri.

Așa că până vor ajunge pe tarabe cireșele românești ne punem pofta în cui sau urmăm exemplul lui Pavel Bartoș:

Pavel Bartoș: "Sunt un om realizat, mi-am cumpărat două cireșe... să le savurez... wow"