Cireșele de mai vin din import. Prețul a scăzut de la 100 de lei până spre 40 de lei kilogramul
Vremea capricioasă din această primăvară a afectat cireșele de mai, care ar fi trebuit să ajungă deja pe tarabe. Cu atâtea episoade de ploi și frig, unele cireșe arată ca un bob de fasole.
Până când fructele românești vor ajunge în piețe, cele din import fac legea, la prețuri amețitoare, de 70-80 de lei kilogramul.
„Ele arată așa, e soiul care ar fi trebuit să fie copt deja, e soiul cel mai timpuriu pe care îl avem" explică un producător.
În livezile din județul Alba, cireșele nici nu au dat în pârg, deși, în alți ani, crengile copacilor se rupeau sub greutatea lor.
Sunt întârziate cu aproximativ două săptămâni de zile din cauza vremii, este foarte rece noaptea, au fost și temperaturi cu minus.
Pe mai bine de un hectar și jumătate, un fermier a plantat acum patru ani peste 2.500 de cireși din șase soiuri. Însă, vremea capricioasă i-a afectat.
Nicolae Cioaza, fermier: „Producția e afectată în jur de 40% față de anul trecut, a venit un îngheț târziu”
Reporter: Care va fi prețul?
Nicolae Cioaza, fermier: „Estimăm undeva la 25-30 de lei kilogramul."
Dacă în anii trecuți la jumătatea lunii începea culesul, acum cireșele vor ajunge pe tarabe mai târziu.
Ionela Morar, fermier: „Pe la sfârșitul lui mai, începutul lui iunie, o să avem cireșe coapte."
Până atunci, cireșele din Spania, Italia și Grecia tronează pe tarabe, la preţuri foarte mari.
Biliana Marco, vânzătoare: „La începutul săptămânii erau 100, a scăzut la 80 de lei. Acum avem cele mai, mai. și mai frumoase cu 70, 60, avem și cu 40 mai mititele. Cumpără de poftă, mai ales pentru copii."
-Cât ați plătit pe cireșe?
-40 de lei pe jumătate de kilogram. De poftă, e prima dată
În cunoscuta localitate cu nume predestinat, Cireșoaia, din Bistrița Năsăud, primele cireșe de mai sunt încă verzi. Fructele de aici sunt renumite în toată Europa pentru că sunt cărnoase și dulci iar în alți ani, în mai, arătau așa. Acum...
Tamaș Ball, fermier: „Acestea cu boabe mari rămân, iar cele mici cad."
Fermierii spun că frigul din ultima perioadă a împiedicat și circulația albinelor și, astfel, polenizarea florilor de cireș a avut de suferit, cu o consecință directă asupra producției.