Caz revoltator la Oradea. Autoritatile au trimis la spitalul de boli mintale o tanara care sufera de un handicap sever


Ultimul update: Marti 11 Februarie 2014 06:58
Data publicarii: Sambata 08 Februarie 2014 19:21
Categorie: Stiri actuale

O tanara de 23 de ani care sufera de dizabilitati mintale si care ar trebui sa fie ingrijita intr-un centru de recuperare, a fost trimisa de autoritati intr-un spital de boli mintale.

Ca sa o salveze si sa-i ofere un tratament adecvat, o profesoara a luat-o la ea acasa si o ingrijeste, singura.

Bella a fost parasita de parinti de mica. Sufera de un handicap mintal sever, iar, la 23 de ani, are IQ-ul unei fetite de 6 ani. Pana la 18 ani a trait intr-un centru de plasament pe care a fost nevoita sa il paraseasca. O comisie de specialisti a decis ca tanara trebuia sa ramana in sistem.

"Conform acestei hotarari, tinara Marton Bella urma sa fie asistata intr-un centru de recuperare si reabilitare a persoanelor cu dizabilitati. Din pacate, aceasta hotarire nu s-a aplicat", a declarat profesoara Oana Tuduce .

Bella a fost dusa la spitalul de psihiatrie Nucet. Dar fosta ei profesoara de psihopedagogie nu a vrut s-o lase acolo, unde spune ca nu i-ar fi fost deloc bine, si a luat-o acasa la ea.

Profesoara a facut, intre timp, o plingere penala la Parchetul din Oradea pentru ca hotarirea Consiliului Judetean nu a fost respectata, iar Bella, de care a a avut grija de cand era mica, a fost trimisa intr-un spital de boli mintale si nu intr-un centru de recuperare unde poate fi ingrijita de psihologi.

Oana Tuduce si Bella

"In primul rind, conducerii Directiei, as dori sa transmit ca, daca ei ar actiona in conformitate cu numele pe care il poarta, ei ar trebui sa respecte demnitatea umana indiferent de nivelul de handicap. Pentru ca in spatele oricarei dizabilitati se afla omul", a mai spus Oana Tuduce.

Pana cand Bella isi va gasi un loc intr-un centru , lectiile de care are nevoie continua acasa la Oana.

Mircea Jacan - purtator de cuvint al Consiliului Judetean Bihor, a declarat:

"Intr-adevar, exista o hotarire a Comisiei pentru Protectia Copilului din cadrul Consiliului Judetean si, dupa cate se pare, aceasta hotarire nu a fost pusa in aplicare. Urmeaza sa se stabileasca de ce nu a fost pusa in aplicare, care sint motivele si sa se ia masurile pentru punerea ei in aplicare."

Conducerea Directiei Judetene de Protectie a Copilului, cea care nu a respectat hotarirea Consiliului Judetean si a decis sa o trimita pe tinara intr-un spital de boli mintale, in loc de un centru specializat, nu a vrut sa comenteze situatia.

Seful acestei directii a fost sanctionat, in urma cu mai putin de o luna, pentru abuzurile impotriva unor copii internati intr-un centru care apartine aceleiasi directii.

VIDEO PROTVPLUS.RO