S-a lansat campania "CE AER RESPIR?". Cum poți primi gratuit un senzor pentru monitorizarea aerul

Dată publicare: 13-04-2021 16:33
Dată actualizare: 13-04-2021 19:17


Mai multe ONG-uri din Cluj-Napoca au lansat o campanie inedită prin care locuitorii oraşului pot primi, gratuit, câte un senzor pentru monitorizarea aerului.

Practic, oricine poate solicita un dispozitiv gratuit care să înregistreze calitatea aerului din mai multe zone. Singurele condiţii sunt să fie conectat la internet şi la o sursă de curent electric.

Andi este antreprenor şi a decis să se alăture acestei campanii. Un senzor care monitorizează calitatea aerului a ajuns la el şi l-a montat chiar în faţa magazinului pe care îl deţine.

În total, 22 de sezori vor ajunge în zonele din oraş în care traficul este intens.

Andi Daisler – antreprenor: "Este nevoie de mai multe locaţii care să accepte aceşti senzori, pentru a avea o hartă destul de calară a monitorizării aerului din Cluj-Napoca.~

Reporter: `„Cât de uşor a fost să-l adopţi?”

Andi Daisler: „Este foarte uşor, ei vin cu un echipament care este cât un pumn, cântărește foarte puţin şi are nevoie doar de o conexiune la curent electric şi o conexiune la WI-FI şi cam atât”.

Un astfel de dispozitiv costă 250 de euro. Voluntarii, însă, îl vor primi gratuit.

Ştefan Voinea – membru al Observatorului Român de Sănătate: ”Am rugat primăria să ne sprijine, în sensul în care să ne permită să ataşăm senzorii în 16 staţii de autobus, care se potrivesc cu propunerea făcută de cei de la Centrul de Mediu şi Sănătate, dar din păcate, primăria nu ne-a dat un răspunz pozitiv, speram că acest lucru să se schimbe în următoarele zile."

Pe de altă parte, autorităţile spun că deja există patru staţii oficiale care monitorizează calitatea întregului oraş. Cei implicaţi în campanie vor să obţină însă date precise pe o perioadă mai lungă de timp.

Camelia Giu, co-fondator Clujul Sustenabil: "Noi ne propunem atât să ajungem să pricepem ce se întâmplă, care este nivelul poluării aerului aici, cât şi să acceleream luarea unor măsuri bune pentru oameni”.

Într-un studiu recent al Alianței Europene de Sănătate Publică, Bucureștiul, Timișoara, Brașovul și Cluj-Napoca sunt pe primele locuri în topul celor mai poluate oraşe europene.


VIDEO PROTVPLUS.RO