S-a dus la politie pentru o declaratie si a aflat ca a fost declarat MORT acum sapte ani. Cum s-a ajuns in situatia absurda

08-01-2016 17:12


Situatie incredibila pentru un barbat de 37 de ani, stabilit in Arges: omul a aflat de la autoritati ca, de sapte ani, e mort.

Ar fi decedat, chipurile, intr-un accident de tren. Desi e sanatos si in putere, barbatul se straduieste de trei ani sa faca dovada ca inca e viu si nevatamat.

In urma cu trei ani, barbatul a fost martorul unui accident rutier petrecut in judetul Arges. Politstii i-au cerut atunci buletinul, iar omul a constatat ca il pierduse, nu se stie cand. Ofiterii i-au verificat datele in sistemul electronic si asa au aflat ca barbatul figureaza mort inca din anul 2008, victima unui accident pe calea ferata. Desi se implinesc trei ani de cand i s-a comunicat ca, oficial, nu mai traieste, barbatul n-a reusit nici pana acum sa demonstreze contrariul si sa primeasca un act de identitate valabil.

Cristian Roman s-a nascut in 1978, in Vaslui dar, abandonat de mama, a crescut in orfelinat. Apoi a muncit prin diverse locuri din tara, iar de mai multi ani s-a stabilit in Arges, in gospodaria unui om de afaceri. In tot acest timp, a avut acte de identitate, dar, nu mai stie cum, le-a pierdut. Acum trei ani, cand a trebuit sa dea o declaratie de martor, a aflat socat ca, oficial, el nu se numara printre cei vii.

"Am fost verificat de politie si figuram ca fiind decedat. De la Politia Arges mi s-au luat amprente si mi s-a spus ca sunt decedat la Cluj", spune Cristian Roman.

Barbatul a constatat ca, pe numele lui, exista, intr-adevar, un certificat de deces emis de primaria localitatii natale. Dar n-a reusit sa afle de acolo cum poate iesi din aceasta situatie.

Aurel Dragomir: "Am umblat cu el sa-i fac acte si toti ma plimba de colo pana colo. Am fost la Vaslui, la Evidenta Populatiei, de acolo ne-a trimis la Osesti, de la Osesti la Negresti, de la Negresti la municipiu. Numai asa ne-au plimbat de colo pana colo."

Eroarea poate fi explicata daca, de exemplu, buletinul pierdut al barbatului a ajuns in buzunarul altui barbat, care chiar a pierit pe calea ferata. Desi greseala este evidenta, omului ii va fi greu sa revina oficial in lumea celor vii. Trebuie sa mearga la instanta, iar magistratii vor insarcina un procuror care sa faca dovada erorii.

Alin Anton, avocat: "Aceasta persoana este in viata. De 8 ani este declarata pentru statul roman decedata. Acest certificat de deces este, in mod clar, nelegal, iar parchetul si instanta trebuie sa-l constate nul."

Pana cand va fi viu si in acte, Cristian Roman trebuie sa aiba grija se nu imbolnaveasca, pentru ca nimeni nu-i va acorda asistenta medicala, de vreme de figureaza ca mort.

VIDEO PROTVPLUS.RO