Romanul rapit in Nigeria, eliberat dupa 2 zile. MAE: "Statul roman nu a platit nicio rascumparare"

Dată publicare: 13-10-2016 07:28
Dată actualizare: 16-10-2016 07:00


Dupa doua zile tensionate, romanul de 52 de ani, rapit luni seara in Nigeria, a fost eliberat.

Anuntul a fost facut miercuri de Ministerul nostru de Externe.
Barbatul, angajatul unei companii specializate in instalatii petroliere, fusese capturat de mai multi indivizi inarmati, desi avea garzi de corp.

Inginerul Cristian Nedelcu, in varsta de 52 de ani, a fost rapit luni seara, in Delta Nigerului, de mai multi indivizi inarmati.

Acestia au deschis focul asupra garzilor de corp insarcinate cu protectia barbatului. Ministerul nostru de Externe a activat celula de criza, iar aseara au venit vestile bune.

Ionut Valcu, purtator de cuvant MAE: "A fost eliberat in aproximativ 48 de ore de la data in care a fost semnalata sechestrarea acestuia, rapirea acestuia. Celula de criza a MAE, in colaborare cu autoritatile nigeriene prin ambasada noastra la Abuja, au realizat toate demersurile necesare."

Oficialii au vorbit si despre motivul rapirii.

Ionut Valcu, purtator de cuvant MAE: "Scopul acestora este de a obtine foloase materiale pentru a-i elibera. Statul roman nu a platit nicio rascumparare pentru eliberarea cetateanului."

Printr-o experienta similara a trecut si un inginer din Ploiesti care, in anul 1994, a fost asteptat de rapitori chiar in aeroportul din Lagos.

Barbatul isi aminteste ca indivizii - care s-au dat drept reprezentantii firmei unde urma sa lucreze - l-au dus intr-o cladire si i-au cerut sa le dea toti banii pe care ii avea la el.

Barbat: "Cand au constatat ca nu aveam asupra mea suma de bani pe care sperau s-o acapareze, adica salariile colegilor, vreo 10 mii de dolari, n-au mai insistat."

Ulterior, barbatul le-a cerut rapitorilor sa il duca la ambasada sau la hotel.

Barbat: "La solicitarea mea m-au dus la hotelul aeroportului, m-au lasat sa cobor si mi-au aruncat bagajele pe fereastra si incidentul s-a terminat."

Au existat insa si cazuri care s-au incheiat dramatic.

Barbat: "O masina de serviciu in care erau doi colegi romani a fost oprita de un grup de nigerieni care au solicitat masina. Unul n-a rostit niciun cuvant, dar celalat a comentat si la comentariile dansului nigerienii l-au executat."

Ministerul Afacerilor Externe le transmite inca o data romanilor aflati in zonele de conflict sau cu risc major de securitate sa ia legatura cu cea mai apropiata misiune diplomatica a Romaniei si sa isi anunte prezenta in regiune astfel incat sa poata beneficia de asistenta si protectie consulara.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO