18 romani intorsi de langa focare de Ebola, monitorizati 21 de zile. Cristina Jurca a testat echipamentele de protectie

14-10-2014 20:11

18 cetateni romani, intorsi din Africa de Vest, unde exista focare de Ebola, sunt monitorizati de autoritatile sanitare 21 de zile, cat dureaza perioada maxima de incubatie a virusului.

Daca apar semne de boala, oamenii vor fi izolati. Spitalele de boli infectioase au cumparat echipamente de protectie, iar la Institutul Matei Bals din Capitala a fost amenajat un salon special.

Cei 18 romani s-au intors recent din Liberia, Sierra Leone si Guineea, cele trei tari unde Ebola face ravagii. Din 2 in 2 zile, vreme de 3 saptamani, fara sa fie internati, li se va masura temperatura, pentru a surprinde o eventuala imbolnavire.

"Acei cetateni romani stiu despre ce e vorba si e in interesul lor si al familiilor lor", a explicat Victor Olsavsky, seful Biroului Organizatiei Mondiale a Sanatatii din Romania.

"In paralel, in spitalele de boli infectioase din Iasi, Cluj si Timisoara, dar si la Institutul Matei Bals din Bucuresti au fost aduse echipamente de protectie. Cu astfel de echipamente vor fi imbracati medicii si asistentele de la Matei Bals in momentul in care va fi un bolnav la care se confirma virusul Ebola, sunt echipamente impermeabile, nu trece apa, nu trec germenii. Prin echipamente sunt 2 randuri de manusi exista si protectie la picioare si toata fata trebuie acoperita pentru a nu veni in contact cu bolnavul contaminat"  a relatat Cristina Jurca, corespondent ProTV.

Reporter: Bolnavul tuseste spre mine, ar trebui sa fiu protejata 100 % ?
Medic: 99, 9%. Ideea e sa nu fie nicio zona de piele expusa la fluide corporale.

La Bucuresti, exista si o capsula speciala pentru izolarea si transportul bolnavilor contaminati.Pe plan extern, masuri sporite de protectie impotriva Ebola s-au luat si pe aeroporturile londoneze. Pasagerii din tarile africane lovite de temuta epidemie sunt supusi unor controale medicale riguroase. Toti trec prin dreptul unor scanere care le masoara temperatura, completeaza chestionare de risc si lasa pentru autoritati date de contact. In acest timp, un spital din Germania a anuntat ca un angajat al echipei Natiunilor Unite, care se infectase in Liberia, a murit luni noapte. 

Tags: ebola, romania,


VIDEO PROTVPLUS.RO