Autoritatile ne asigura ca laptele de pe raft nu este contaminat. Fermierii, disperati de pierderi
Industria alimentara primeste lovitura dupa lovitura. In ultima luna, consumatorii au aflat ca au cumparat carne de cal in loc de vita, ca unele fructe au pesticide, iar unii curcani sunt plin de antibiotice.
Pierderi uriase inregistreaza si producatorii de lapte dupa ce in 3 unitati din tara a fost depistat lapte contaminat cu aflatoxina. Pierduti in fata rafturilor, oamenii se intreaba ce sa mai manance. "Tot ce e la raft, este bun de consum", le raspund autoritatile.
Scandalul aflatoxinei a lovit puternic industria laptelui. La Iasi, vanzatorii raman cu marfa pe tarabe, chiar daca inspectorii sanitar veterinari spun ca in zona nu a fost gasit niciun strop de lapte contaminat. "Din cauza unuia, trebuie sa tragem noi toti", se plang producatorii.
Patronatele sustin ca vanzarile au scazut cu 30% si merg tot in jos. Zilnic sunt estimate pierderi de 2,8 milioane (2 839.560) de lei.
Fermierii sunt disperati. Aceste pierderi le afecteaza productia pe un an de zile sau poate chiar pe doi ani de zile. Autoritatile ne dau asigurari ca nu exista motive de ingrijorare. In Europa, limita maxima de aflatoxina este de 10 ori mai mica decat in SUA. (0,05 - 0,5)
In plus nutritionistii tin sa ne linisteasca. In cazul in care laptelele contaminat ar ajunge pe piata ar fi nevoie ca un consumator sa bea cel putin 25 de litri de lapte contaminat in fiecare pe zi, timp de cativa ani. Adica peste 9 tone anual. O cifra imposibil de atins, mai ales ca statisticile arata ca un roman consuma in medie 34 de litri de lapte pe an.
In paralel inspectorii verifica orice unitate care ridica suspiciuni, cum este si cazul a doua ferme din Botosani, acuzate ca nu ar respecta regulile de igiena.
Ajunsa la bilant, si industria carnii are pierderi. "La ora asta nu stiu sa se mai faca export de carne de vita sau cal piese transate din Romania catre UE. Impactul poate fi de 30-40 de milioane de euro", spune Alex Jorcaniu.
Probleme sunt la carnea de curcan, de cand nemtii au detectat antibiotice in pieptul de curcan de provenienta romaneasca. Dar si la pui, dupa ce toate pasarile dintr-o ferma au fost fost sacrificate in urma infectarii cu salmonella.
Nici sectorul legumelor nu a scapat curat. Peste 6 tone de ardei capia si 3 tone de pere, aduse din Turcia aveau pesticide peste limita admisa. Unii cumparatori si-au pastrat, insa increderea in produsele de pe raft. "Putin imi pasa. Eu cumpar in continuare" si "Eu am fost sanatoasa pana acum, voi fi si de acum inainte" sustin de parere unii consumatori.
Pentru a ne asigura ca mancarea care ajunge catre cumparatori e buna, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor a tinut sa guste in public cateva mezeluri si lactate.