Criza contaminarii cu aflatoxina. Lista alimentelor in care se poate dezvolta toxina cancerigena
Scandalul laptelui contaminat ia amploare de la o zi la alta. Lezati ca le-a fost sifonata imaginea si incep sa aiba pierderi, producatorii din domeniu cer demisia sefului ANSVSA, pentru modul in care acesta a gestionat criza.
In paralel, teama de aflatoxina este tot mai mare. Oficialii recunosc ca monitorizeaza substanta periculoasa de doi ani si ca aceasta ar putea sa fi prezenta si in alte produse. Toxina nu contamineaza doar laptele, ci si carnea, condimentele, cerealele, nucile, arahidele, fisticul, sau fructele uscate.
Toxinele produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillius se pot dezvolta si pe cereale, alune, seminte de bumbac, nuci, migdale, smochine, dar si in condimente. Aceste produse pot fi contaminate cu aflatoxina B1, o substanta chimica ce apare in urma depozitarii intr-un mediu umed prielnic aparitiei mucegaiului.
Alegeri 2024
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
02:43
Rezultate alegeri prezidențiale în Argeș, ”fieful” PSD. Diferenţă de doar 10 sutimi între Călin Georgescu şi Marcel Ciolacu
"Daca nucile miros a mucegai sa nu le consumam. Nu mancam porumb daca floricelele sunt mucegaite. Atentie si la mucegaiul din fructe: sa nu ne multumim sa scoatem partea mucegaita", ne avertizeaza medicul Corina Zugravu.
''Poate ajunge si in struguri, iar de aici in derivatele din struguri, adica in vin", a dezvaluit Irina Smeu, cercetator stiintific.
Inclusiv carnea poate fi contaminata cu aflatoxina, daca animalele sunt hranite cu furaje infestate. Furajele contaminate cu aflatoxina de tip B1, ajung in organsimul animalului. In carnea acestuia pot ramane reziduuri ale aflatoxinei B1, iar in lapte ajunge o forma noua a aflatoxinei, tip M1, in urma metabolizarii acesteia.
Deocamdata, suspiciunile raman in picioare doar in cazul laptelui.
Unii dintre fermieri sunt de parere ca aceasta criza este o lovitura venita dinspre concurenta de afara.
''Aceasta isterie creata este de fapt efect al faptului ca noi romanii am inceput sa devenim concureti pe piata europeana", este de parere Calin Fargaciu, presedintele Asociatiei Fermierilor si Crescatorilor de Bovine.
Pe de alta parte, autoritatile intarzie sa prezinte rezultatele celorlalte 500 de probe, din 1.037 recoltate.
Pentru modul in care a fost gestionata aceasta criza, patronatele cer demisia sefului de la ANSVSA.
Ministrul Agriculturii care acum trei saptamani sustinea ca in Romania nu avem lapte contaminat, spune si el ca e nemultumit de felul in care a fosta gestionata aceasta criza.
"Important este sa-i asiguram pe oameni ca tot ce cumpara de pe raft este de calitate si nu reprezinta un pericol pentru sanatatea lor", a spus Daniel Constantin.
Un lucru este sigur: micotoxinele afecteaza sanatatea. Un studiu facut in 2011, chiar in Romania, arata ca aceste substante ajuta la dezvoltarea tumorilor si pot agrava afectiunile pacientilor care fac dializa.
La acestia din urma, medicii au descoperit in urina cele mai mari cantitati de micotoxine: intre 200 si 600 picograme pe kilogram. Valori intre 50 si 200 de picograme pe kilogram au fost gasite in serul unor pacienti care au tumori la ficat si esofag. Este o dovada, spun cercetatorii, ca aceste otravuri nu se elimina din sange.