Laptele contaminat cu aflatoxina provine din Romania, nu din Ungaria. Substanta poate fi cancerigena
Autoritatile au stabilit ca laptele contaminat cu aflatoxina provine de la 3 ferme de vaci si doua unitati de procesare, toate din Romania. Laptele din Ungaria nu este contaminat si poate fi comercializat.
Anuntul a fost facut dupa ce saptamana trecuta au fost trimise la analize probe din intreaga tara. Potrivit autoritatilor din domeniu, dintre cele 543 de teste facute pana acum, in 5 exista depasiri ale limitelor admise pentru aceasta toxina periculoasa pentru om.
Verificarile nu s-au incheiat pentru alte 500 de probe. In paralel, ca masura de precautie, aproape 100 de kilograme de branza au fost retrase de la comercializare din judetul Gorj.
1.076 de probe de lapte crud si pasteurizat, destinat comercializarii, au fost prelevate de autoritati in ultimele zile. Jumatate dintre ele au fost deja analizate iar nereguli au aparut doar la 5 dintre teste.
"Probele care au iesit pozitive cu aflatoxina provin de la 3 ferme de vaci de lapte si de la 2 unitati de prelucrare a laptelui, toate din Romania" spune Mihai Turcanu, presedinte ANSVSA.
In paralel, in mai multe magazine din Gorj, s-au retras de la vanzare aproximativ 100 de kilograme de branza telemea, posibil facuta din lapte contaminat. Cei de la DSV au luat aceasta masura din precautie spun ei pentru ca nu sint indicii care sa ateste infestarea brinzei.
In paralel analizele loturilor de lapte provenite din Ungaria au aratat ca acestea NU prezinta depasiri ale aflatoxinei fapt pentru care laptele respectiv poate fi comercializat.
Cantitatile retrase pana acum par nesemnificative, tinand cont ca Romania consuma, in medie 1,8 milioane de litri de lapte zilnic. Mai mult de atat, autoritatile sustin ca din laptele contaminat niciun un litru nu a ajuns la consum.
Ce facem insa cu cel vindut la negru si care, potrivit patronatelor, nu este verificat.
"In Romania noi avem cam 50 la suta piata alba, 50 piata neagra, iar ANSVSA are autoritate numai la cei cu documente. Pe cei din piata neagra nu stiu daca ii verifica careva" spune Dorin Cojocaru, Asociatia Patronala din Industria Laptelui.
Potrivit legii, un fermier e obligat ca de 2 ori pe an sa faca analize la furajele date animalelor, printre care si un test rapid pentru aflatoxina. O singura analiza costa 230 de lei . Intrebarea e cati dintre ei fac acest test?
Aflatoxina e produsa de sporii ciupercilor din genul Aspergillus, care se dezvolta odata cu mucegaiul si apare mai ales in silozurile de porumb unde exista umezeala.
Vacile se hranesc apoi cu aceste furaje, iar toxina ajunge in organismul lor. Aflatoxina din furaje este de tip B1. in organismul animalelor sunt metabolizate la nivelul ficatului si se transforma in Aflatoxina M1. De aici 25 la suta ajunge in lapte, iar restul de 75 la suta se elimina pe cale naturala.
Din pacate aflatoxinele ajunse in organismul uman se elimina greu sustin doctorii. Ele se depoziteaza si lasa sechele la nivelul ficatului iar in doze mari, pot provoca afectiuni hepatice si, in timp, cancer.