Rezultatele analizelor in scandalul laptelui cu aflatoxina. 88 de tone de lapte vor fi distruse
Autoritatile vin in sfarsit cu un mesaj linistitori in uriasul scandal al laptelui. Analizele pentru depistarea aflatoxinei sunt finalizate in proportie de 80%.
Din fericire, n-a mai aparut nicio alta proba contaminata, astfel incat numarul surselor infestate a ramas la 7. In total, vorbim de peste 88 de tone de lapte, care urmeaza sa fie distruse.
Oficialii ne dau asigurari ca in acest moment tot laptele de pe rafturile magazinelor este sigur pentru consum.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In ultima saptamana, inspectorii sanitar veterinari au verificat 1284 de probe de lapte crud si pasteurizat. 82% dintre teste au fost analizate si doar in 7 cazuri a fost depasita limita admisa de aflatoxina.
Laptele cu probleme provine de la 3 ferme, doua unitati de procesare si doua centre de colectare. In total, 88 de tone. Sursele contaminarii raman fara dubiu furajele.
Conform normelor europene in spatiile in care sunt depozitate cerealele, temperatura trebuie sa oscileze intre 8 si 12 grade Celsius, iar umiditatea sa fie de sub 14%.
Potrivit Ziarului Financiar, in silozurile din Romania au fost depozitate anul trecut 1.235.500 de tone de cereale.
Cu toate ca riscurile imbolnavirii in urma ingerarii unei cantitati mici de aflatoxina sunt infime acest fermier din Mures este extrem de precaut.
Specialistii cunosc mai multe tipuri de mucegai care favorizeaza aparitia aflatoxinei. Unele contamineaza furajul inainte de recoltare, mai ales daca temperaturile sunt foarte ridicate iar umiditatea solului este scazuta.
Altele se dezvolta in spatiile de depozitare, in conditii de umiditate ridicata. Exista si o a treia situatie - cea in care aflatoxina apare in mucegaiurile care se dezvolta daca produsele sunt alterate.