Rezultatele analizelor in scandalul laptelui cu aflatoxina. 88 de tone de lapte vor fi distruse


Ultimul update: Duminica 17 Martie 2013 07:07
Data publicarii: Joi 14 Martie 2013 13:33
Categorie: Stiri Sanatate

Autoritatile vin in sfarsit cu un mesaj linistitori in uriasul scandal al laptelui. Analizele pentru depistarea aflatoxinei sunt finalizate in proportie de 80%.

Din fericire, n-a mai aparut nicio alta proba contaminata, astfel incat numarul surselor infestate a ramas la 7. In total, vorbim de peste 88 de tone de lapte, care urmeaza sa fie distruse.

Oficialii ne dau asigurari ca in acest moment tot laptele de pe rafturile magazinelor este sigur pentru consum.

In ultima saptamana, inspectorii sanitar veterinari au verificat 1284 de probe de lapte crud si pasteurizat. 82% dintre teste au fost analizate si doar in 7 cazuri a fost depasita limita admisa de aflatoxina.

Laptele cu probleme provine de la 3 ferme, doua unitati de procesare si doua centre de colectare. In total, 88 de tone. Sursele contaminarii raman fara dubiu furajele.

Conform normelor europene in spatiile in care sunt depozitate cerealele, temperatura trebuie sa oscileze intre 8 si 12 grade Celsius, iar umiditatea sa fie de sub 14%.

Potrivit Ziarului Financiar, in silozurile din Romania au fost depozitate anul trecut 1.235.500 de tone de cereale.

Cu toate ca riscurile imbolnavirii in urma ingerarii unei cantitati mici de aflatoxina sunt infime acest fermier din Mures este extrem de precaut.

Specialistii cunosc mai multe tipuri de mucegai care favorizeaza aparitia aflatoxinei. Unele contamineaza furajul inainte de recoltare, mai ales daca temperaturile sunt foarte ridicate iar umiditatea solului este scazuta.

Altele se dezvolta in spatiile de depozitare, in conditii de umiditate ridicata. Exista si o a treia situatie - cea in care aflatoxina apare in mucegaiurile care se dezvolta daca produsele sunt alterate.

VIDEO PROTVPLUS.RO