Mesajele românilor care vin din diaspora la mitingul din București: ”Aducem democrația din Vest”

09-08-2018 18:00


Românii din diaspora au pornit spre Bucureşti. Vor să participe la mitingul anti-PSD programat vineri în Piaţa Victoriei.

O parte dintre ei au intrat în ţara joi seara cu maşinile, iar la graniţa au fost întâmpinaţi cu entuziasm. Pentru că numărul celor interesaţi să ajungă în Capitală este mare, jandarmii au făcut câteva precizări.

Zeci de oameni s-au întâlnit, dimineaţa, pe autostradă - lângă Timişoara - ca să vină împreună în Bucureşti. Cei mai mulţi sunt romani stabiliţi în străinătate.

Bărbat: "Nu mai îmi place absolut nimic din ce e în România. Începând de la hoţie, furturi".

Bărbat: ''Nici copiii nu poţi să îi aduci aici, trebuie să îi duci la studiat în străinătate. Dacă îi duci în străinătate, nu se mai întorc."

Un alt grup a plecat din Baia Mare cu steaguri şi pancarte.

Femeie: "Mergem către Bucureşti cu speranţe de mai bine. Muncim în Londra şi am venit pentru protest. Exclusiv pentru copil am plecat şi mi-aş dori ca oportunităţile de acolo să le aibă în ţară."

Secvenţe similare s-au derulat şi în Târgu Mureş.

Unii dintre protestatari au trecut joi şi prin Cluj. Mario lucrează de 11 ani în Occident şi spune că s-a întors în ţară special pentru protest - la fel cum a făcut şi o femeie.

Femeie: "Din Scoţia am venit acasă pentru că îmi iubesc ţara şi pentru că vreau să fie o ţară unde corupţia nu va mai conduce de acum înainte."

Mario: "Noi nu venim să ocupăm ţară. Noi venim să aducem democraţia din Vest, nu din Est. "

Femeie: "Atât timp cât ţara noastră e condusă de hoţi, penali şi infractori, noi nu vom putea să ne întoarcem niciodată!"

O parte dintre românii care muncesc în străinătate au intrat în ţară, joi seara, prin Vama Borş. Aveau la ei steaguri şi tricouri inscripţionate în ton cu mitingul de vineri, iar localnicii i-au întâmpinat cu tobe, steaguri şi vuvuzele.

Jandarmeria a făcut, joi, câteva precizări legate de evenimentul programat în Piaţa Victoriei.

Marius Militaru, șef serviciu comunicare Jandarmeria Română: "Nu vom accepta niciun de insubordonare civică sau de acţiuni violente care urmăresc destabilizarea socială sau a ordinii de drept şi constituţionale. Au fost lansate recent în spaţiul public mesaje şi ameninţări, îndemnuri explicite, la ocuparea instituţiilor publice ale statului român. Cu astfel de lucruri nu ne jucam şi vom lua măsuri."

Primii manifestanţi s-au instalat deja în faţa Guvernului.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO