Romanii au obosit sa il mai alerge pe "Ghita" si sa il pregateasca pentru Craciun. Cat a ajuns sa coste un kg de porc in viu
Sarbatorile vin, insa au cam apus vremurile in care romanii alergau prin gospodariile de la tara ca sa gaseasca porcul perfect, pentru masa de Craciun.
Magazinele fac concurenta serioasa micilor producatori, dar nici nevestele nu mai dau in branci sa pregateasca jumari, sangerete, carnati sau caltabosi. In aceste conditii, fermierii au lasat serios din pret, mai ales daca luati animalul in viu.
"Costica, Costica ! Hai, hai sa-l manam ! Hai, hai Ioane, hai sa-l manam in bucatarie."
Alegeri 2024
12:53
Candidați președinție 2024. Ordinea pe buletinele de vot la alegerile prezindețiale din 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Astfel de imagini, paradiate acum, erau cat se poate de reale acum 25 de ani. Mai ales de Sarbatori, agitatia atingea paroxismul.
Acum, in judetul Cluj, in lipsa cererii multi fermieri si-au vandut porcii mult mai ieftin decat in trecut: cu doar 6 lei kilogramul in viu. Extrem de putin in comparatie cu ce se intampla in trecut.
In plus, oamenii vin cu tot felul de oferte ca sa nu ramana cu animalele in batatura.
Ioan Chiorean, fermier: "Daca doresc clientii, ii ajutam sa ii transeze, ii poate parli la baloti de paie sau la butelie. Anul trecut a fost 9-10 lei kg pe viu si anul acesta e cu 6-7 lei."
Disperat, un fermier din Bistrita a gasit o alta solutie.
Mihai Polar, fermier: "L-am taiat in 2 si l-am dat jumatate cu 10 lei kilogramul, carne goala. L-am parlit, l-am taiat in 2, l-am cantarit, I-am dat jumatate."
Si porcii de Mangalita, vestiti pentru carnea lor gustoasa si continutul redus de colesterol, sunt mai ieftini. Chiar si asa, multi clienti vor ca mezelurile sa fie gata preparate.
Ioan Tataran, fermier: "Sunt care cumpara doar preparatele pentru masa de Craciun sa le aiba proaspete."
Oamenii spun ca le este mult mai comod sa cumpere direct de la magazin.
Client: "Ne cumparam din magazin, ca suntem doi batrani si nu putem manca, asta, asta, asta."
La randul lor, reprezentantii fabricilor de procesare a carnii sunt putin speriati de preturile mici.
Alexandru Naghy, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Mangalita din Romania: "Acum, la targurile din tara se vinde la 5-6 lei kilogramul, iar la Mangalita pretul este 7-8 lei kilogramul viu."
In magazine, carnea de porc costa acum intre 10 si 15 lei pe kilogram.