Vocea Rusiei: Rogozin vrea o reactie dura la declaratiile lui Ponta. Premierul roman a cerut interceptarea avioanelor rusesti

MIG 21 Lancer

Publicatia Vocea Rusiei scrie ca vicepremierul rus Dmitri Rogozin a cerut o reactie dura la o declaratie a premierului roman, care a spus ca poate solicita interceptarea avioanelor rusesesti, in spatiul aerian al Romaniei.

Comentati acest subiect pe Twitter: @StirileProTV

Update, ora 21:10 - Reactia la declaratiile facute de premierul Romaniei, Victor Ponta, privind posibilitatea trimiterii avioanelor militare pentru interceptarea unei aeronave oficiale guvernamentale a Rusiei, trebuie sa fie una "foarte dura", afirma vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, citat de Vocea Rusiei.

"Nu mai avem ce discuta cu ei dupa aceasta situatie. Ministerul rus de Externe va pregati si va elabora o reactie. Una este sa introduci sanctiuni impotriva unor persoane, ca acestea sa nu mai poata primi vize, dar sa fortezi sa aterizeze, cu ajutorul aviatiei militare, un avion la bordul caruia se afla membri ai Guvernului rus este dincolo de orice gluma (...). Reactia trebuie sa fie dintre cele mai dure", a declarat Rogozin.

Aceasta situatie a fost discutata luni dimineata cu ministrul de Externe Serghei Lavrov si cu ambasadorul Romaniei in Rusia, fiind prezentata premierului Dmitri Medvedev, a adaugat Rogozin. "Problema nu este siguranta fizica a unei anumite persoane, problema este ca au impus sanctiuni impotriva drepturilor cetatenilor rusi, inclusiv impotriva autoritatilor statului si a reprezentantilor Guvernului Rusiei, care au interdictii de tranzitare a spatiilor aeriene apartinand acestor tari", a subliniat vicepremierul rus.

Citește și
Traian Basescu - cover
Traian Basescu, despre vicepremierul rus Rogozin: Trebuie aflat cata vodca a consumat inainte sa faca aceste declaratii
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Atrag atentia Ministerului rus al Afacerilor Externe asupra declaratiei acestui politician roman", a scris Rogozin pe Twitter luni dimineata, trimitand la o declaratie a premierului roman Victor Ponta preluata de site-ul http://moldnews.md/rus/news/67474. Mesajul apare atat pe contul de limba engleza, cat si pe cel de limba de rusa, unde este urmat de o ironie la adresa premierului roman, permisa de un joc de cuvinte in limba rusa: "Pontii cei duri si poantele ...".

Victor Ponta a declarat ca vicepremierul rus Dmitri Rogozin are un rol provocator si este un personaj politic care nu are ce cauta in Romania. Ponta a afirmat, la un post de televiziune, ca, in lipsa presedintelui, aflat "in plimbare" cu Elena Udrea la Arad, a gestionat personal situatia la nivelul ministerelor, conform angajamentelor NATO si UE ale Romaniei, interzicand inclusiv trecerea vicepremierului rus prin spatiul aerian romanesc, intrebandu-se insa de ce mai are atunci Romania un presedinte daca este nevoie ca el, in calitatea de premier, sa isi asume responsabilitatile de comandant suprem.

"In mod normal, intr-o situatie de acest gen, cand vicepremierul Rusiei provoaca Romania, ar fi trebuit sa avem o intalnire cu presedintele tarii, comandantul suprem, care era insa cu Udrea, se plimbau prin Arad. Eu am gestionat la nivelul Ministerului de Externe si al celorlalte ministere exact cum trebuia sa procedam, si anume respectand angajamentele pe care Romania le are. (...) Am actionat eu ca si comandant suprem, daca el era ocupat cu altceva. Lucrurile puteau degenera, puteam sa cerem avioanelor de vanatoare romanesti sa ia o decizie. O sa iau eu acele decizii cand va fi cazul, dar atunci de ce mai avem presedinte in Romania?", a spus Ponta.
 

Update, ora 18:10 - Agentia federala rusa pentru Transporturile aeriene avertizeaza ca Rusia ar putea adopta masuri simetrice daca Ucraina va continua sa blocheze accesul avioanelor ruse in spatiul sau aerian, ca reactie la interzicerea accesului aeronavei vicepremierului rus Dmitrri Rogozin.

"Daca aceasta practica de interizicere a accesului zborurilor ruse in spatiul aerian ucrainean va continua, Rusia va adopta masuri simetrice", a declarat un oficial rus, citat de Itar-Tass. Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, sustine ca avioane militare ucrainene au fortat aeronava sa sa aterizeze in Republica Moldova, dupa ce tocmai decolase de la Chisinau.

Declaratia facuta de seful comisiei pentru Afaceri Internationale a Dumei vine dupa ce Ucraina si Romania si-au inchis spatiile aeriene in fata aeronavei lui Dmitri Rogozin, care ramasese astfel blocat in Republica Moldova, potrivit Mediafax.

"Orice stat care realizeaza actiuni ostile fata de Rusia trebuie sa fie constient ca va putea face obiectul unei riposte de aceeasi natura. Adica daca noi avem impresia ca Rusia sufera in prezent presiuni, in special prin interdictia zborurilor avioanelor guvernamentale, este timpul sa aratam ca suntem capabili sa ripostam", a declarat Puskov pentru agentia rusa.

Basescu raspunde la afirmatiile lui Rogozin

Declaratiile facute in weekend de vicepremierul rus Dmitri Rogozin la adresa Romaniei au provocat reactii puternice nu numai din partea presedintelui Traian Basescu, ci si a premierului Victor Ponta si a vicepremierului Liviu Dragnea.

Schimbul de replici a fost declansat dupa ce Rogozin a scris pe Twitter ca Romania nu i-ar fi permis sa-i tranziteze spatiul aerian, spunand apoi ca romanii vor afla in curand cine sunt si care este parerea rusilor despre ei. Prima reactie a lui Traian Basescu a fost una dura, spunand ca "trebuie sa aflam cata vodca a consumat Rogozin inainte sa faca aceste declaratii".

Ulterior, aflat la o emisiune TV, seful statului a facut alte comentarii.

"Rogozin este un om extrem de impulsiv, de orgolios, iar in cazul de fata eu suspectez ca a facut declaratiile dupa ce se imprietenise bine cu vreo cateva sticle cu vodca. Este evident ca nu poti sa iei in consideratie acest tip de declaratii. Ce sa ne spuna Rogozin, cine suntem? Daca are nevoie, ii spunem noi lui cine suntem, daca nu stie. Si ii pot spune eu ca suntem o natiune care a tarit intre trei imperii, Imperiul Rus la rasarit, Imperiul Otoman la sud si Imperiul austro-ungar la vest si suntem tot aici, ei a trebui sa plece de pe-aici. Astia suntem noi, iar Rogozin ar trebui sa bage bine in cap lucrul acesta", a comentat Traian Basescu, potrivit Mediafax, care citeaza Digi 24.

Potrivit sefului statului, Ministerul de Externe "si-a facut treaba", replicand la aceste declaratii, in conditiile in care Rogozin este vicepremier in guvernul Federatiei Ruse. "Eu nu pot sa consider ca astfel de declaratii, cel putin pana la proba contrara, sunt declaratii oficiale ale statului rus. Este un exces, sub influenta bauturilor alcoolice sau a nervilor sau amandoua la un loc", a mai mentionat Basescu.

Cititi si: Traian Basescu, despre vicepremierul rus Rogozin: Trebuie aflat cata vodca a consumat inainte sa faca aceste declaratii

Premierul Romaniei: Rogozin are un rol provocator

La randul sau, Victor Ponta declarat ca vicepremierul rus Dmitri Rogozin are un rol provocator si este un personaj politic care nu are ce cauta in Romania.

Pe de alta parte, premierul s-a aratat nemultumit de faptul ca nu a existat o intalnire a autoritatilor romane pe aceasta tema, impusa de declaratiile vicepremierului rus.

"In mod normal, intr-o situatie de acest gen, cand vicepremierul Rusiei provoaca Romania, ar fi trebuit sa avem o intalnire cu presedintele tarii, comandantul suprem, care era insa cu Udrea, se plimbau prin Arad. Eu am gestionat la nivelul Ministerului de Externe si al celorlalte ministere exact cum trebuia sa procedam, si anume respectand angajamentele pe care Romania le are (...) Am actionat eu ca si comandant suprem, daca el era ocupat cu altceva. Lucrurile puteau degenera, puteam sa cerem avioanelor de vanatoare romanesti sa ia o decizie. O sa iau eu acele decizii cand va fi cazul, dar atunci de ce mai avem presedinte in Romania?", a spus Ponta, conform Mediafax, care citeaza Antena 3.

El a sustinut totodata ca Basescu a mintit atunci cand a spus despre el ca isi pregateste o intalnire cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin, aceasta fiind si o inconstienta la adresa Romaniei, avand in vedere ca, dupa ce Crimeea a fost anexata ilegal, toate institutiile romanesti au suspendat orice fel de intalnire cu autoritatile din Rusia, conform deciziei NATO si UE.

Dragnea: Reactia lui Rogozin reflecta atitudinea unei tari care nu respecta tratatele internationale

Si vicepremierul Romaniei, Liviu Dragnea, a comentat declaratiile lui Rogozin.

"Asta este atitudinea unei tari care nu respecta foarte mult tratatele internationale, regulile internationale, si vrea sa arate foarte multa forta si foarte multa forta bruta. Noi am inchis spatiul aerian pentru ca domnul Rogozin, din cate stiu eu, era pe lista oficialilor care aveau interdictie sa iasa in spatiul european. Sigur ca a fortat trecerea prin Ucraina, ma rog, a riscat, acolo era problema fortelor armate din Ucraina sa puna in aplicare acea interdictie de a traversa Ucraina. In opinia mea, este un fapt regretabil si cred ca intr-un foarte scurt timp, intr-un timp rezonabil, in Ucraina ar trebui sa se gaseasca o solutie pasnica, pe cale diplomatica. Nu face bine nimanui aceasta stare de tensiune”, a afirmat vicepremierul Liviu Dragnea.

Acesta a adaugat ca Romania este interesata de siguranta Republicii Moldova si a declarat ca spera ca prin eforturile pe care le depun premierul Ponta si ministrii romani de Externe si al Apararii, din discutiile care vor urma, situatia din Ucraina se va stabiliza in scurt timp.

"Ne intereseaza, in primul si in primul rand, siguranta pentru Republica Moldova si cred ca ceea ce fac primul-ministru Victor Ponta si ministrul de Externe si ministrul Apararii, relatiile si discutiile permanente care se poarta cu partenerii nostri internationali, discutiile si intalnirile importante care vor avea loc in zilele urmatoare - vor veni oficialitati importante in Romania- ma fac sa sper ca intr-un timp relativ scurt situatia din Ucraina se va stabiliza”, a mai adaugat vicepremierul Liviu Dragnea.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Dmitri Rogozin sustine ca a adus Moscovei petitii de recunoastere a Transnistriei, in ciuda opozitiei Chisinaului
Dmitri Rogozin sustine ca a adus Moscovei petitii de recunoastere a Transnistriei, in ciuda opozitiei Chisinaului

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a anuntat duminica faptul ca a adus la Moscova petitii cerand Rusiei sa recunoasca regiunea separatista prorusa Transnistria, in pofida unei incercari de confiscare din partea autoritatilor moldovenesti.

Traian Basescu, despre vicepremierul rus Rogozin: Trebuie aflat cata vodca a consumat inainte sa faca aceste declaratii
Traian Basescu, despre vicepremierul rus Rogozin: Trebuie aflat cata vodca a consumat inainte sa faca aceste declaratii

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a anuntat ca Romania nu i-ar fi permis sa-i tranziteze spatiul aerian, spunand apoi ca romanii vor afla in curand cine sunt si care este parerea rusilor despre ei. Traian Basescu a reactionat la mesajele oficialului rus.

Traian Basescu, de Ziua Europei: Am vazut azi o demonstratie - Putin in Crimeea, Rogozin in Transnistria
Traian Basescu, de Ziua Europei: Am vazut azi o demonstratie - Putin in Crimeea, Rogozin in Transnistria

StirilePROTV.ro au transmis LIVE discursul pe care presedintele Traian Basescu l-a sustinut cu ocazia Zilei Europei, de la Palatul Cotroceni.

Kremlinul comenteaza ultima editie
Kremlinul comenteaza ultima editie "Dupa 20 de ani". Ziua Europei, comparata de vicepremierul rus cu o "parada gay"

Unul dintre cei mai inalti oficiali de la Kremlin a raspuns la afirmatiile facute in editia de duminica a emisiunii "Dupa 20 de ani". Comentariile sale sunt extrem de critice la adresa pro-europenilor de peste Prut

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.