România are o producţie uriaşă de ciuperci, dar nu are cine să o cumpere

×
Codul embed a fost copiat

Deși a fost un an bogat pentru hribii de pădure, culegătorii de ciuperci din vestul țării s-au trezit că nu au cui să-i vândă. Hribii ajungeau în special în restaurantele din Italia, grav afectate de pandemie.

Și procesatorii au fost luați prin surprindere și, pentru că nu au depozite frigorifice, hribii proaspeți se găsesc acum din abundență în magazine și piețe.

”Ar fi fost optimă pentru exportat în stare proaspătă, dar pandemia ne-a încurcat toate planurile."

Un procesator din Oradea, care exportă hribi de aproape 20 de ani, spune că afacerea sa n-a fost niciodată afectată ca anul acesta.

Alexandru Chiș: ”Sunt probleme majore cu vânzarea, pe piața externă mai ales. Din toate restaurantele din Italia, 50% s-au deschis, iar acele 50% care s-au deschis n-au ajuns nici la 30% consum."

Citește și
Birou, amenajat într-un hotel
Spațiile de cazare din unele hoteluri, transformate în birouri. Soluția găsită de manageri în timpul crizei sanitare

Situația din Italia a afectat în lanț afacerile cu hribi din România.

Dan Știube, achizitor de hribi: "De obicei, la început de sezon, preturile erau cel puțin duble față de acuma, că marfa mergea la export. Anul asta va fi un an cu dificultăți în piață."

Prețul de achiziție a pornit, anul acesta, de la 20 de lei, însă a scăzut la numai 12 lei pentru un kilogram de hribi proaspeți, de pădure.

Culegător: ”Dac-o fost pandemia asta, ce să mai fie, că ne-o distrus cu totul."

Alexandru Chiș, procestaor hribi: ”Foarte multe firme, care nu au capacitate de prelucrare, nemaifacând export de proaspete, efectiv nu avea sens să deșchidă."

Cum exporturile nu prea merg, hribii proaspeți au invadat.

Alexandru Chiș, procesator hribi: ”Începând de mîine, produsele astea se vor găsi pe rafturile supermarketurilor din România."

Mâncarea de hribi este delicioasă, spun bucătarii.

Chef Nicolae Pop: ”Puțin trași cu unt, în combinație cu paste, în supe, în tocănițe, cu puțină smântână și pătrunjel, în aperitive, cum vreți. Veți fi absolut surprinși."

O caserolă de 300 de grame costă în jur de 8 lei, iar 500 de grame de hribi congelați, cel mult 10 lei.

 

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
Afacerile producătorilor de vin s-au prăbușit și cu 80 %. Ce au făcut viticultorii pentru a supraviețui
Afacerile producătorilor de vin s-au prăbușit și cu 80 %. Ce au făcut viticultorii pentru a supraviețui

Criza sanitară care a bulversat economia a dat peste cap și afacerile producătorilor de vin. Cu restaurante închise și vânzări mai mici în magazine, industria vinului se luptă să supraviețuiască.

Spațiile de cazare din unele hoteluri, transformate în birouri. Soluția găsită de manageri în timpul crizei sanitare
Spațiile de cazare din unele hoteluri, transformate în birouri. Soluția găsită de manageri în timpul crizei sanitare

Pierderile provocate de criza sanitară au silit industria hotelieră să se reinventeze.

Pandemia a provocat prăbușirea exporturilor României. Singurele produse care au avut cerere
Pandemia a provocat prăbușirea exporturilor României. Singurele produse care au avut cerere

Pandemia a dus la prăbușirea exporturilor României, dar la cereale criza aproape că nu s-a simțit. Ba din contra, comercianții care se ocupă de trimiterea grânelor peste hotare, în țări arabe, au avut de câștigat în ultimele luni.

Cum va rămâne în istorie pandemia de Covid-19. Instituții culturale din mai multe țări documentează vizual întreaga criză
Cum va rămâne în istorie pandemia de Covid-19. Instituții culturale din mai multe țări documentează vizual întreaga criză

Ce vor afla viitoarele generații despre impactul pandemiei de coronavirus asupra vieții oamenilor de pe întreg Globul? Și ce lecții vor putea fi desprinse din acest episod care ne-a pus la grea încercare?

Recomandări
Klaus Iohannis: ”Mandatul preşedintelui se încheie în momentul în care preşedintele nou ales depune jurământul. Punct!”
Klaus Iohannis: ”Mandatul preşedintelui se încheie în momentul în care preşedintele nou ales depune jurământul. Punct!”

Preşedintele Klaus Iohannis a răspuns, miercuri, la Bruxelles, la acuzațiile privind prelungirea mandatului său până la alegerea unui nou şef al statului.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Plafonarea adaosului la alimente, prelungită cu încă 6 luni, deși e criticată de mediul de afaceri. Lista produselor
Plafonarea adaosului la alimente, prelungită cu încă 6 luni, deși e criticată de mediul de afaceri. Lista produselor

Pentru încă o jumătate de an, adică până la finalul lunii iunie 2025, unele alimente precum pâinea, uleiul, făina, zahărul, carnea proaspătă de porc și pui, vor avea plafon la adaosurile comerciale. Măsura este însă criticată de mediul de afaceri.