Afacerile producătorilor de vin s-au prăbușit și cu 80 %. Ce au făcut viticultorii pentru a supraviețui

×
Codul embed a fost copiat

Criza sanitară care a bulversat economia a dat peste cap și afacerile producătorilor de vin. Cu restaurante închise și vânzări mai mici în magazine, industria vinului se luptă să supraviețuiască.

 

Vorbim de cel puțin 300.000 de angajați, care n-au putut fi trimiși în șomaj tehnic pentru că în viticultură producția nu a fost oprită.

Ministerul Agriculturii vrea că fondurile europene alocate acestui domeniu care nu au fost încă folosite să fie acordate ca sprijin direct pentru cei din industrie.

În Dealu Mare, cu peste 15.000 de hectare de viță de vie și peste 40 de crame, viticultorii spun că înregistrează pierderi uriașe.

Citește și
Puiu Popoviciu
ÎCCJ a anulat sentința prin care statul trebuia să ia înapoi 224 de hectare în dosarul „Băneasa”
Pentru prima dată de la debutul invaziei, „Putin pare să câștige războiul din Ucraina” – analiză The Economist

Pentru unii producători, cifra de afaceri s-a prăbușit cu 80%. Această cramă cu 60 de angajați are încasările blocate din 15 martie.

Mihaela Tyrel de Poix, proprietar cramă: ”În toată perioada asta noi a trebuit să continuăm să întreținem viile, să ne plătim salariații, să achiziționăm toate produsele necesare pentru întreținere și nu a fost simplu să menținem toate astea fără venituri”.

Spre deosebire de alte industrii, în viticultură roadele investițiilor se culeg după câțiva ani.

O cramă din Dobrogea a investit în ultimii 13 ani peste 20 milioane de euro, din care 8 milioane de euro bani europeni. Au fost printre primii care și-au mutat vânzările în online.

Marian Ivănescu, director general: ”Am luat măsuri de reducere a costurilor cu salarii. Nu e o măsură fericită, dar care ne-a permis să continuăm activitatea în aceeași echipă și să păstram toți angajații în companie”.

 

O industrie cu 400.000 de angajați

 

Trei sute de mii de oameni lucrează doar în producție. Se mai adaugă cel puțin o sută de mii de angajați, în vânzări și distribuție.

În această perioadă, în industria viei și vinului, șomajul tehnic nu reprezintă o soluție.

Via aflată în diverse stadii de dezvoltare are nevoie de lucrări de întreținere, iar producția de vin are etape care nu pot fi întrerupte sau puse pe pauze.

15 % din angajați au fost trimiși în șomaj tehnic, sunt cei din administrativ și echipele de vânzări.

Viticultura nu a primit deocamdată niciun sprijin din partea statului.

Din cauza unei scăpări legislative, cei din industrie nu pot accesa IMM Invest, programul care îi ajută pe antreprenori să ia credite fără dobândă, garantate de stat.

După o întâlnire cu cei din industrie, guvernanții au cerut Comisiei Europene ca 27 de milioane de euro din bani alocații pentru domeniul vitivinicol să fie acordați sub forma unei scheme de ajutor direct.

Adrian Oros, ministrul Agriculturii: ”Pentru domeniul vitivinicol am cerut să putem utiliza acei bani care am estimat că nu vor fi absorbiți până la finalul anului când se termină acest exercițiu financiar și să îi putem dirija pentru a acoperi pierderile din venit în această perioadă”.

Turismul viticol ar putea ar putea acoperi din pierderi în acest an, în care mulți români vor să își petreacă vacanțele în țară.

Oferim mai mult de o degustare și un spațiu de recreere să petreacă o zi în aer liber. Acum intrăm în spațiul de degustare, care poate găzdui și pe distanțare 20 de persoane”.

România ocupă locul 6 în Uniunea Europeană la producția de vin.

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru EURO 2024, simulată de 1.000 de ori! Cu cine a picat România și până unde a ajuns
Tragerea la sorți pentru EURO 2024, simulată de 1.000 de ori! Cu cine a picat România și până unde a ajuns
Citește și...
Ministrul Economiei: Veţi vedea că de la 1 iulie va scădea preţul la gaze naturale
Ministrul Economiei: Veţi vedea că de la 1 iulie va scădea preţul la gaze naturale

Preţul la gaze naturale va scădea de la 1 iulie, indiferent dacă furnizorii o vor face de acum, de la 1 iulie sau după acea dată, a afirmat luni ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

ÎCCJ a anulat sentința prin care statul trebuia să ia înapoi 224 de hectare în dosarul „Băneasa”
ÎCCJ a anulat sentința prin care statul trebuia să ia înapoi 224 de hectare în dosarul „Băneasa”

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desființat sentința pe latura civilă din dosarul în care a fost condamnat definitiv la închisoare omul de afaceri Puiu Popoviciu, prin care terenul de 224 de hectare deținut de acesta trebuia să se întoarcă la stat.

Fondurile europene ar putea relansa turismul românesc. Când vor ajunge banii în ţară
Fondurile europene ar putea relansa turismul românesc. Când vor ajunge banii în ţară

Turismul s-a mai dezmorțit în acest sfârșit de săptămână. Stațiunile de la malul marii și cele montane au fost pline de turișți și cu ocazia asta și micile afaceri din acest domeniu au mai primit o gură de aer, după luni de blocaj.

Recomandări
Ciolacu susține că
Ciolacu susține că "România ar fi rămas fără fonduri europene" de la 1 martie, dacă nu se luau măsurile fiscale

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri seară, că, dacă nu ar fi fost luate măsurile fiscale, România ar fi rămas de la 1 martie 2024 fără fonduri europene, iar acest lucru ar fi însemnat un dezastru naţional.

Israelul a dezvoltat o
Israelul a dezvoltat o "fabrică de asasinate în masă" în Fâșia Gaza. Peste 12.000 de ținte, identificate cu "Evanghelia"

Războiul din Fâșia Gaza a oferit o oportunitate fără precedent pentru armata israeliană de a utiliza o platformă de inteligență artificială pentru identificarea țintelor.

Mesajul transmis de Ambasada Rusiei la București de Ziua Națională a României. Propunerea făcută românilor
Mesajul transmis de Ambasada Rusiei la București de Ziua Națională a României. Propunerea făcută românilor

Republica Moldova, Israel și SUA s-au numărat printre țările care au transmis mesaje de Ziua Națională a României. De asemenea, NATO a felicitat țara noastră.