Cum va rămâne în istorie pandemia de Covid-19. Instituții culturale din mai multe țări documentează vizual întreaga criză

×
Codul embed a fost copiat

Ce vor afla viitoarele generații despre impactul pandemiei de coronavirus asupra vieții oamenilor de pe întreg Globul? Și ce lecții vor putea fi desprinse din acest episod care ne-a pus la grea încercare?

Sunt întrebările la care s-au grăbit deja să adune răspunsuri muzee și alte instituții culturale din mai multe țări.

Metropole care fremătau de viață reduse brusc la tăcere. Soluții ingenioase ori nostime pentru discuții între generații silite să păstreze distanța fizică, rafturi goale în magazine și clienți în costume de protecție improvizate, un medic epuizat după ture nesfârșite. Astfel de situații au fost surprinse în instantanee în ultimele luni.

Iar muzee și alte instituții culturale din întreaga lume fac eforturi pentru a documenta vizual perioada de pandemie.

Ellen Harrison, director de programe și campanii creative, Societatea „Anglia Istorică”: „E important ca generațiile viitoare să poată privi în urmă și să afle tot ce a fost nevoie să facem ca să ne protejăm. Este și o cale de a procesa o parte din sentimentele dificile, din frustrarea provocată de toată această experiență”.

Citește și
Bărbat amendat de trei ori într-o singură noapte, după ce a făcut scandal în centrul de carantină
LISTA OFICIALĂ. Țările pentru care s-a eliminat carantina și izolarea la domiciliu, la intrarea în România

La sfârșitul lunii aprilie, Societatea „Anglia Istorică” a cerut oamenilor fotografii care ilustrează viața în carantină. A fost primul apel public de acest fel de după Al Doilea Război Mondial. În doar câteva zile au fost trimise peste trei mii de fotografii.

Ies în evidență curcubeiele, simboluri ale solidarității și ale speranței, dar și momentele în care oamenii aplaudau eforturile depuse de cadrele medicale. Înduioșează scenele în care copiii ori nepoții încercau să țină legătură cu bunicii, în condiții de distanțare. Și în mai toate imaginile își face simțită prezența faimosul umor britanic.

Alții nu se mulțumesc cu fotografii și colecționează obiecte emblematice pentru aceste vremuri neobișnuite.

Margi Hofer, vice-președinte și director de muzeu în cadrul Societății Istorice din New York: „Unul dintre obiectele care apar iar și iar este masca de protecție. Masca a devenit un simbol vizual foarte puternic al crizei, dar și o declarație politică. Dacă o porți sau nu spune ce crezi despre eforturile guvernului de a reporni activitatea”.

Societatea Istorică din New York a început colecția în martie cu o sticluța de dezinfectant. Demersul se concentrează pe obiecte definitorii pentru această perioadă, care au însă și un rol instructiv.

Margi Hofer: „Tot așa ne informăm despre pandemia de gripă spaniolă din 1918, ca să vedem ce putem învăța din acea experiență. Aflăm despre măsurile de sănătate publică luate atunci, drept repere pentru ce avem de făcut acum”.

Mănuși oferite celor care nu au, locuri de joacă închise, magazine luate cu asalt - asemenea scene vor spune așadar povestea acestor luni, definind felul în care lumea își va aminti de pandemia de coronavirus.

Citește și...
Țara în care coronavirusul este complet scăpat de sub control. Experții sunt în alertă
Țara în care coronavirusul este complet scăpat de sub control. Experții sunt în alertă

China intră din nou în alertă, după ce în Beijing au fost înregistrate 45 de cazuri noi de infectare cu coronavirus.

LISTA OFICIALĂ. Țările pentru care s-a eliminat carantina și izolarea la domiciliu, la intrarea în România
LISTA OFICIALĂ. Țările pentru care s-a eliminat carantina și izolarea la domiciliu, la intrarea în România

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis, sâmbătă, într-o şedinţă online, că românii care vor sosi din 17 state europene nu vor mai intra în carantină sau autoizolare, hotărârea fiind aplicată începând cu 15 iunie.

Recomandări
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut

Sub pretextul că repară o mare nedreptate, parlamentarii puterii au majorat marți salariile primarilor şi viceprimarilor.

Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de
Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de "acte deliberate"

Scurgeri inexplicabile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, sunt cauzate de "acte deliberate" şi nu de un "accident”, a declarat, marţi seară, premierul danez, scrie AFP.

 

Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev:
Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev: "Bine aţi venit acasă, în Rusia!"

Autorităţile de ocupaţie pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au anunţat marţi seară victoria la referendumurile ilegitime de anexare a acestor teritorii la Rusia, transmite AFP.