Romania ar putea primi o noua cota OBLIGATORIE de migranti, adusi din Turcia. Iohannis: "Nu sunt lamurite toate detaliile"


Ultimul update: Duminica 20 Martie 2016 07:13
Data publicarii: Joi 17 Martie 2016 13:06
Categorie: Stiri actuale
Politistii din cadrul Sectorului Lunga al Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Timisoara au depistat sambata 60 de imigranti care intentionau sa intre ilegal in Romania, pe jos

Presedintele Romaniei a anuntat ca negocierile UE-Turcia ar putea duce la cresterea cotelor obligatorii de refugiati.

"Suntem de parere ca Turcia trebuie ajutata pentru a-si indeplini rolul pe care si l-a asumat, acela de a opri fluxul migrationist", a declarat Iohannis pe aeroportul Henri Coanda, inainte de a pleca la Consiliul European de la Bruxelles din 17-18 martie .

Referitor la masurile luate de UE pentru a ajuta Turcia, seful statului a spus ca "Romania agreaza aceste masuri, insa cu respectarea legislatiei europene in materie si cu respectarea caracterului voluntar al relocarii, practic a preluarii migrantilor in Turcia si relocarea lor intr-o tara din UE".

Mai concret, Iohannis a afirmat ca "Exista un mecanism obligatoriu hotarat anul trecut in JAI, care va fi partial aplicat, se pare, asa este propunerea, si pentru a aduce migrantii din Turcia in Europa. Nu sunt lamurite toate detaliile, de aceea nu vreau sa insist".

In clipa de fata, doar 937 de migranti din cotele obligatorii au fost relocati la nivelul intregii Uniuni Europene, dintre care 15 in Romania. Pe ordinea de zi a Consiliului European figureaza masuri suplimentare de abordare a crizei refugiatilor si prioritatile pentru semestrul european 2016. Vineri, premierul turc Ahmet Davutoglu li se va alatura liderilor europeni pentru o sesiune de lucru dedicata cooperarii UE-Turcia.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO