Romancele venite din Siria povestesc cum au fugit din Homs: "Sunt tancuri la fiecare colt de strada"

Ultima actualizare: 27-10-2012 18:34
sirianca

Cateva romance casatorite cu sirinei au reusit sa fuga din orasul Homs asediat de armata siriana si au povestit despre situatia din aceasta zona de conflict joi dimineata, cand au ajuns la Bucuresti.

"Astazi nu mai avem speranta decat in Dumnezeu deoarece comunitatea internationala reactioneaza atat de greu", au declarat joi romancele la sosirea in Bucuresti.

Mii de romani, majoritatea casatoriti cu sirieni sau care au copii cu ambele nationalitati, au fost antrenati involuntar in violentele sangeroase din Siria unde o miscare de contestare a regimului presedintelui Bashar al-Assad este reprimata brutal.

Cateva zeci de romani traiesc de ani mai multi ani in Homs, considerat centrul miscarii de contestare. In acest oras au fost ucisi 377 de civili, intre care 29 de copii, incepand cu 3 februarie. "Am reusit foarte greu sa ies din Homs. Am avut noroc", a declarat Mihaela Sahlol, casatorita cu un sirian, care traia in acest oras impreuna cu sotul ei si cei doi copii. "Am incercat sa parasim orasul prin patru sau cinci locuri, nu am putut dar intr-un final am reusit. Am fost condusi la ambasada Romaniei din Damasc impreuna cu un alt cuplu romano-sirian si ambasada ne-a preluat si a organizat plecarea spre Bucuresti", a adaugat romanca.

"Va puteti imagina cum se simte o femeie care isi parasesti sotul si casa", marturiseste ea. "A trebuit sa iesim in timpul bombardamentelor pentru a fugi din Homs", a declarat o alta romanca ce si-a pastrat anonimatul de "teama" pentru familia sa care a ramas in Homs. "Acolo este un razboi cum nu am vazut niciodata. Sunt tancuri la fiecare colt de strada. Nu ieseam din casa timp de cateva saptamani", a adaugat aceasta, spunand ca nu mai spera "decat in Dumnezeu" ca situatia sa se calmeze.

Homs "este un ors izolat, nu exista scoli, curent electric, apa, nimic din ceea ce este normal intr-o tara", a mai declarat Mihaela Sahlol. "Nu aveam viata cotidiana. Stateam in case. A devenit un adevarat razboi civil", a adaugat romanca. "Nu fac politica dar sper ca problemele sa se rezolve, ca situtia sa se calmeze pentru a putea sa ne reluam vietile", a declarat Sahlol, care a parasit Romania in urma cu 18 ani.

Romania a decis sa mentina deschisa ambasada din Siria pentru a-si putea ajuta cetatenii precum cele doua romance. Mai multe planuri de evacuare au fost pregatite, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, precizand ca este in contact cu toate tarile vecine Siriei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO