Iohannis, despre reducerea consumului de energie la iarnă. „N-ar fi rău să se elaboreze un plan”. VIDEO

Klaus Iohannis
Agerpres

Președintele Klaus Iohannis a spus vineri că va discuta cu liderii țărilor din Uniunea Europeană cu privire la criza energetică și la cum poate fi ajutată Ucraina să treacă peste iarna care vine.   

Declarațiile lui Iohannis au fost făcute înainte de participarea sa la reuniunea informală a Consiliului European, unde a spus că se va discuta despre energie și despre situaţia din Ucraina.

„Este nevoie de măsuri mai hotărâte decât am avut până acum pentru a duce preţul energiei în jos”, a spus el la Praga, potrivit News.ro.
 

„Nu vor fi decizii luate, însă vor fi discuţii. Sunt două teme principale, prima temă este legată de Ucraina, iar a doua temă este legată de energie. Vom începe discuţiile foarte probabil pe Ucraina. Aici este foarte clar şi personal voi sublinia acest lucru, este nevoie de unitate, de solidaritate, vom condamna categoric anexările de teritorii de către Rusia, nerecunoscute, dar în acelaşi timp vreau să salut expres adoptarea celui de-al optulea pachet de sancţiuni care a fost aprobat în discuţiile din săptămâna care a trecut. Vom discuta câteva măsuri, sper destul de concrete, legate de iarna care vine. Vorbesc despre Ucraina, cum putem să sprijinim Ucraina pentru a trece peste iarna care va veni”, a mai spus președintele României.
 
El a adăugat că tema energiei a fost abordată şi în discuţiile de joi, dar acum se va intra în detalii.

Ce a spus Iohannis despre prețul energiei

„Este nevoie de măsuri mai hotărâte decât am avut până acum pentru a duce preţul energiei în jos. Nu s-a reuşit o coborâre semnificatică a preţului energiei. Să despărţim piaţa gazului de cea a electricităţii. Sper să se convingă şi Comisia că este una din măsurile care poate da rezultate. Este clar nevoie de diversificarea resurselor pentru energie la modul general, dar în gaz în special. Aici avem progrese, dar sunt prea puţine”, a spus Iohannis.
 
Iohannis a spus că „este nevoie de un pachet mai amplu de măsuri, nu doar să trecem iarna, ci să beneficiem în perspectivă de energie suficientă şi la preţuri accesibile pentru populaţie”. 

Declarațiile președintelui despre reducerea consumului de energie 

Întrebat dacă România ar trebui să aibă un plan pentru reducerea consumului de energie, el a spus: „Eu cred că n-ar fi rău să se elaboreze un plan decent, repet, nu vrea nimeni să stea lumea în frig, dar un plan decent de economisire, cu cap, cu măsură este probabil binevenit”.
 
Klaus Iohannis a fost întrebat ce soluţii ar mai putea exista în afară de decuplarea pieţei energiei de cea a gazului, în condiţiile în care preşedintele Comisiei Europene a vorbit şi despre plafonarea preţului gazelor şi dacă această soluţie ar avea suport în rândul liderilor europeni.
 
„Am discutat ieri, în marja reuniunii, destul de mult cu doamna preşedinte von der Leyen despre aceste chestiuni. Sunt luate în considerare două măsuri. Una este de plafonare a preţului gazului, o măsură care este gândită pe termen relativ scurt, până trecem de iarnă, însă, Comisia trebuie să vină cu detalii elaborate de experţi pentru ca această limitare a preţurilor să nu afecteze pe furnizorii care sunt de partea noastră, de exemplu, Norvegia, care livrează o treime din gazul european”, a spus Iohannis. 
 
El a precizat că o altă măsură este creşterea alocării pentru proiectul RePower.  

Iohannis a spus că se discută schimbarea resurselor energetice

„Cealaltă măsură care este luată în discuţie este creşterea alocării pentru proiectul RePower, adică schimbarea resurselor energetice şi este o măsură care şi pentru noi ar fi binevenită. Ştiţi deja că recent a fost aprobată o suplimentare pentru România, de aproape 1,5 miliarde de euro pentru RePower, deci pentru diversificarea resurselor energetice. Cred că, în definitiv, este nevoie de un pachet mai amplu de măsuri, nu doar să trecem iarna, ci să beneficiem în perspectivă de energie suficientă şi la preţuri accesibile pentru populaţie”, a spus preşedintele. 
 
Iohannis a mai fost întrebat dacă s-a discutat despre o soluţie comună la nivelul Europei pentru problema aprovizionării cu gaze şi energie. 
 
„Tema a fost vehiculată de mai mulţi vorbitori, dar cum această întâlnire a comunităţii politice a fost prima, sigur că nu s-a luat o decizie, cum în acest format nici nu se pot lua decizii care devin obligatorii. Este un format de dezbateri, de elaborări de proiecte şi discuţiile pentru prima întrunire au fost bune, dar sigur nu putem să aşteptăm ca o primă întrunire de câteva ore să rezolve probleme care sunt foarte complicate”, a concluzionat Iohannis.
 
 
Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
Klaus Iohannis avertizează că schimbările climatice îi pun în pericol pe români. „Provocarea este majoră”
Klaus Iohannis avertizează că schimbările climatice îi pun în pericol pe români. „Provocarea este majoră”

Președintele Klaus Iohannis a avertizat că schimbările climatice au implicații directe asupra siguranţei şi bunăstării cetăţenilor din România, Europa şi întreaga lume.

Iohannis, declarație comună cu mai mulți lideri europeni:
Iohannis, declarație comună cu mai mulți lideri europeni: "Susținem aderarea Ucrainei la NATO. Cerem Rusiei să se retragă"

Președintele Klaus Iohannis a transmis, duminică, un punct de vedere comun cu liderii statelor Europei Centrale și de Est, prin care își arată susținerea pentru aderarea Ucrainei la NATO.

Klaus Iohannis: „În România nu va exista o raţionalizare la energie. Românii nu vor sta în frig”
Klaus Iohannis: „În România nu va exista o raţionalizare la energie. Românii nu vor sta în frig”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că trebuie evitată risipa de energie.

Recomandări
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental
Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental

Rusia bombardează reţeaua feroviară a Ucrainei pentru a "paraliza" aprovizionările militare, inclusiv ajutorul militar occidental, Moscova pregătind o nouă ofensivă, a declarat vineri un responsabil de securitate ucrainean, citat de AFP.