Senatul a adoptat ordonanța privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică
Senatul a adoptat, marți, ordonanța privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică. Acest proiect va merge la Camera Deputaţilor, care este for decizional.
Este vorba despre Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 119/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei.
Potrivit News.ro, s-au înregistrat 87 de voturi ”pentru” şi 35 de abţineri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ştefan Radu Oprea (PSD) a declarat în plenul Senatului că s-au efectuat modificări importante, iar unele dintre acestea îi vizează pe cei care au ”o anumită suferinţă medicală şi care trebuie să primească un tratament ce necesită aparate cu un consum mare de energie, cum ar fi aparatele de ventilaţie”.
”În afara multelor vorbe care nu influenţează cu nimic viaţa românilor, sunt amendamente importante care se referă, de exemplu, la persoanele care au o anumită suferinţă medicală şi care trebuie să primească un tratament ce necesită aparate cu un consum mare de energie, cum ar fi aparatele de ventilaţie. Acestea, din păcate, au fost uitate înainte. De asemenea, a fost o discuţie foarte mare referitoare la plafon. (...) Această categorie de oameni care anul trecut au consumat mediu mai mult de 300 de kWh şi care nu ar fi intrat sub incidenţa plafonării, sperăm să îi includem şi pe ei în plafonul de 0.8 şi să-i stimulăm să economisească”, a spus Oprea.
El a precizat că un alt amendament prevede introducerea operatorilor de apă-canal sau de transport în comun în lista beneficiarilor de preţuri plafonate la un leu pe kwh.
”De asemenea, au fost introduse codurile CAEN care, în afara industriei alimentare, sunt şi cele agricole şi pescuit. Lăcaşurile de cult intră în plafonare”, a mai anunţat Oprea.
Senatorul Radu Mihail de la USR a afirmat că ”astăzi, Parlamentul a fost în mod clar umilit”.
”Guvernul, Ministerul de Finanţe, domnul Ciucă, domnul Câciu au sfidat, nefiind în stare să vină în comisie. Nu ne putem permite să continuăm să avem găuri în buget, fără a avea măcar un punct de vedere al guvernului privind impactul bugetar. Solicit retrimiterea la comisie până miercuri”, a spus MIhail.
Solicitarea sa a fost respinsă cu 58 de voturi „împotrivă” şi 33 „pentru”.