Republica Moldova, unire „inevitabilă” cu România. Scrisoarea șocantă a mitropolitului Vladimir către șef, Patriarhul Kirill

Republica Moldova, unire „inevitabilă” cu România. Scrisoarea șocantă a mitropolitului Vladimir către șef, Patriarhul Kirill
mitropolia.md

Republica Moldova se va reuni, „inevitabil” cu România, după ce a primit acceptul marilor puteri, afirmă mitropolitul Vladimir al Chişinăului şi al Întregii Moldove, într-o scrisoare șocantă adresată superiorului său, Patriarhul Kirill, omul lui Putin.

Mitropolitul Vladimir i-a trimis Patriarhului Kirill o scrisoare şocant de critică, în care îi face şefului Bisericii Ortodoxe Ruse mai multe reproşuri, inclusiv în legătură cu susţinerea războiului pornit de Putin în Ucraina, atitudinea „nerespectuoasă” a Rusiei faţă de moldoveni şi „abandonarea” Mitropoliei Moldovei de către Patriarhia rusă, relatează deschide.md, care publică documentul, arată news.ro.

Documentul începe şocant, cu o referire la agresiunea rusă din Ucraina, pe care mitropolitul Vladimir o condamnă, acuzând totodată Rusia că se amestecă „agresiv” inclusiv în afacerile Republicii Moldova:

Această adresare către Sanctitatea Voastră este rezultatul unor circumstanţe tot mai presante care împing Biserica Ortodoxă din Moldova, cu viteză accelerată, la periferia societăţii moldoveneşti. Acest fenomen este urmarea directă a asocierii noastre ca structură bisericească cu promovarea intereselor proruse în Republica Moldova, determinată de apartenenţa la Patriarhia Moscovei, care la rândul său este percepută în societatea moldovenească ca un avanpost al Kremlinului şi un susţinător al intervenţiei ruse în Ucraina. Pentru Biserica Ortodoxă din Moldova această legătură este echivalentă cu dispariţia noastră de pe scena religioasă şi socială a ţării, în virtutea respingerii ferme de către concetăţenii noştri a amestecului agresiv al Rusiei în afacerile statului vecin şi prieten Ucraina, dar şi în propriile noastre afaceri”.

Contactat de Deschide.MD, secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaş, a confirmat autenticitatea documentului, care este datat 5 septembrie 2023.

Citește și
acc kirill
Cum a încercat Moscova să mușamalizeze accidentul în care a fost implicată mașina patriarhului rus Kirill
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Miltropolitul Vladimir: Republica Moldova se va reuni cu România

În scrisoare apare convingerea fermă că Republica Moldova se va uni rapid cu România.

Mitropolitul Vladimir îl acuză pe Patriarhul Kirill că l-a abandonat şi că nu poate opri ascensiunea Mitropoliei Basarabiei, care este susţinută de Biserica Ortodoxă Română şi de autorităţile laice din România şi R. Moldova. Mai mult, înaltul prelat susţine că Republica Moldova se va uni în scurt timp cu România.

Mitropolia Basarabiei, sprijinită deschis de Patriarhia Română, de Republica Moldova şi România, a demonstrat că este o forţă care nu mai poate fi oprită şi care, se pare, că doreşte şi va obţine restabilirea drepturilor sale istorice, iar Mitropolia Chişinăului şi a Moldovei este doar un element secundar şi inutil pe scena religioasă, socială şi culturală a ţării noastre. Biserica Ortodoxă din Moldova nu are absolut nicio cale de a opri aceste procese. În această situaţie orice paşi ai noştri în sensul unei intervenţii ar fi practic consideraţi drept sabotaj antinaţional, pentru care poporul ne va izola şi în cele din urmă, ne va uita. Cu alte cuvinte, ne aflăm într-o situaţie de faliment instituţional”, îi spune mitropolitul Vladimir patriarhului Kirill în scrisoare. „Soarta Republicii Moldova este deja hotărâtă de marile puteri - într-un timp relativ scurt ea se va reuni inevitabil cu România şi desigur tot ceea ce susţine Biserica Ortodoxă din Moldova va deveni parte a Bisericii Ortodoxe Române”, afirmă mitropolitul.

El reproşează Moscovei că nu a înţeles că moldovenii au rădăcini latine şi a vrut să-i asimileze „lumii ruse”, care „este străină aspiraţiilor şi valorilor naţionale” ale moldovenilor.

O altă tendinţă care preocupă poporul nostru şi pe clerici, care într-un procent de 80% deţin cetăţenie română - este dorinţa tot mai persistentă a Patriarhiei Ruse de a absorbi Mitropolia Moldovei în aşa-numita ”Lume Rusă”, care este străină aspiraţiilor şi valorilor noastre naţionale. Din nefericire, această tendinţă reprezintă o continuare a politicii dure de denaţionalizare promovată în perioada ţaristă şi ulterior în perioada sovietică, pe care Biserica Ortodoxă Rusă doreşte să o „desăvârşească”. Din păcate, Moscova nu a înţeles până în prezent faptul că poporul din Moldova are rădăcini latine şi este perfect normal ca el să aspire să se apropie şi să rămână în acest spaţiu civilizaţional, după veacuri de divizare artificială, fără a trăda Ortodoxia” se mai arată în scrisoare.

În Rusia, atât autorităţile laice cât şi cele bisericeşti ne-au tratat şi ne tratează ca pe un popor periferic şi fără coloană vertebrală, lipsit de dreptul de a lua deciziile pe care le consideră necesare pentru bunăstarea şi prosperitatea sa”, reproşează mitropolitul în scrisoare.

Voia decontarea facturilor la gaze

Mitropolia Moldovei reproşează patriarhului Kirill că nu a răspuns la solicitări de finanţare şi de compensare a facturilor la gaze, ceea ce a oferit statului român prilejul de a ajuta Mitropolia Basarabiei (care ţine de Biserica Ortodoxă Română) şi de a-şi atrage simpatia preoţilor:

Suntem cu atât mai nedumeriţi de faptul că Biserica Ortodoxă Rusă, ca Biserica-Mamă, ar fi trebuit să ne sprijine în această perioadă dificilă, care durează deja un an şi jumătate; să ne aducem aminte doar de numeroasele noastre solicitări către Patriarhia Moscovei de a compensa facturile la gaze în timpul sezonului rece, care au crescut semnificativ, inclusiv din cauza războiului declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. Ce răspuns am primit la solicitările noastre? În cel mai bun caz, o ignorare aproape completă sau promisiuni care, cel mai probabil, au fost deja uitate. Corespondenţa şi negocierile au fost ignorate, iar timpul trece foarte repede în defavoarea noastră. Problema ar fi putut fi rezolvată în mod operativ, aşa cum fac vecinii noştri români. Rapiditatea era necesară pentru a-i împiedica pe preoţi să fie în permanenţă tentaţi de Statul Român, care le oferă preoţilor un salariu lunar garantat de 800-900 de euro, asigurare medicală, pensii şi scutirea parohiilor de contribuţiile trimestriale”, arată mitropolitul Vladimir în scrisoare.

Scrisoarea se încheie cu o serie de interogaţii retorice, pe post de reproşuri, adresate patriarului Kirill: „În această situaţie, vă întrebăm, Sanctitatea Voastră, cum putem evita prăpastia care s-a deschis în urma invaziei ruse în Ucraina, pe de o parte, şi creşterea neîncrederii atât din partea preoţimii, cât şi a poporului faţă poziţia noastră, care se presupune a fi direct legată de interesele ruseşti, pe de altă parte? Cum putem menţine relaţiile strânse cu Biserica Ortodoxă Rusă, când legătura geografică este aproape distrusă, când nu mai putem achiziţiona obiecte bisericeşti fabricate în Federaţia Rusă, deoarece aproape nu există căi comerciale între ţările noastre? Ce să facem în condiţiile consolidării tot mai evidente a Bisericii Ortodoxe Române în Republica Moldova şi ce să facem atunci când Biserica Ortodoxă Rusă, care se consideră Mamă a noastră, se comportă faţă de noi, în opinia noastră, ca să ne exprimăm delicat, nerespectuos? Din păcate, timpul lucrează împotriva noastră într-un ritm accelerat, astfel încât mâine Biserica Ortodoxă din Moldova ar putea fi exclusă din viaţa publică, iar meritele sale în lucrarea de consolidare a Bisericii şi societăţii moldoveneşti vor fi uitate rapid”, conchide mitropolitul Vladimir.

Potrivit unui preot rus citat de Deschide.MD, fost angajat al Patriarhiei ruse şi în prezent profesor în SUA, acest document ar putea consemna dorinţa Mitropoliei Moldovei de a se separa de Biserica Ortodoxă Rusă.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
„Popeye”, rusul care și-a injectat ulei în bicepși, și-a schimbat cariera. „Toate frumusețile lumii mă doresc” | GALERIE FOTO
„Popeye”, rusul care și-a injectat ulei în bicepși, și-a schimbat cariera. „Toate frumusețile lumii mă doresc” | GALERIE FOTO

Kirill Tereshin, în vârstă de 25 de ani, un culturist rus, poreclit „Popeye” pentru bicepșii săi gigantici, a anunțat o schimbare bruscă a carierei sale.

 

Cum a încercat Moscova să mușamalizeze accidentul în care a fost implicată mașina patriarhului rus Kirill
Cum a încercat Moscova să mușamalizeze accidentul în care a fost implicată mașina patriarhului rus Kirill

Imagini de la un accident în care ar fi fost implicată o limuzină a patriarhului rus Kirill, fac furori pe internet.

 

Putin a participat la slujba de Înviere, la Moscova. Mesajul liderului rus cu prilejul Paştelui ortodox
Putin a participat la slujba de Înviere, la Moscova. Mesajul liderului rus cu prilejul Paştelui ortodox

Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat cu prilejul Paştelui ortodox, duminică, rolul "consolidator" al Bisericii pentru societate şi tineri, în condiţiile în care Patriarhul rus Kirill şi-a exprimat susţinerea pentru ofensiva rusă în Ucraina.

Presa internațională: Patriarhul Rusiei, Kirill, a lucrat pentru KGB în anii '70
Presa internațională: Patriarhul Rusiei, Kirill, a lucrat pentru KGB în anii '70

Patriarhul Rusiei, Kirill, un susţinător apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a lucrat în beneficiul serviciilor de informaţii ruseşti în cursul unui sejur în Elveţia în anii '70 ai secolului trecut, dezvăluie două publicaţii elveţiene. 

Kirill, avertisment pentru „demenții” care vor să învingă Rusia: Distrugerea noastră va însemna „sfârşitul lumii”
Kirill, avertisment pentru „demenții” care vor să învingă Rusia: Distrugerea noastră va însemna „sfârşitul lumii”

Încercările Occidentului de a învinge Rusia pe câmpul de luptă în Ucraina sunt foarte periculoase şi ar putea conduce la sfârşitul lumii, a avertizat joi patriarhul rus Kirill relatează agenţia EFE.

Recomandări
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat

Armata ucraineană a făcut o greșeală gravă pe front, în urma căreia soldații ruși au reușit să înainteze și să își treacă în palmares noi cuceriri.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone

Actualul primar al Capitalei Nicuşor Dan se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, urmat de Gabriela Firea şi de Cristian Popescu Piedone, conform unui sondaj Avangarde.