Recensământul râșilor din Carpați. Concluziile uimitoare la care au ajuns experții

Ultima actualizare: 17-11-2020 13:53

Râșii, cele mai mari feline din Carpați, au fost subiectul primei monitorizări științifice realizate în țara noastră.

Specialiștii Fundației „Conservation Carpathia” au urmărit vreme de trei ani râșii din estul munților Făgăraș, și cu ajutorul camerelor de filmat, au reușit să îi numere. Inventarul s-a făcut prin studierea petelor de pe blana râșilor, care reprezintă un tipar unic, de la exemplar, la exemplar.

Prima monitorizare științifică din țara noastră a vizat o suprafață de 1.200 de kilometri pătrați din Munţii Făgăraș, Piatra Craiului şi Leaota. Specialiştii au montat 150 de camere video care au înregistrat activitatea râşilor pe parcursul a trei ani. Au urmat apoi 5 luni în care doi oameni au analizat imaginile, cadru cu cadru.

Ruben Iosif, biolog, Conservation Carpathia: „Fiecare individ din specia râs are o amprentă vizuală unică pe blana sa. Practic, pe fundalul acela galben al blănii râsului există nişte puncte aranjate într-un mod unic de la individ la individ."

Specialiştii au identificat pe suprafaţa cercetată 23 de exemplare de râşi adulţi şi 9 pui. În mod tradiţional în ţara noastră, inventarul animalelor sălbatice se face prin numărarea urmelor pe zăpadă şi observarea directă. Aceste metode dau însă erori semnificative.

Mihai Pop, Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice: „Este important să ştim care este impactul în ecosisteme a unei populaţii mai mari sau mai mici de râs, este important să estimăm în ce măsură resursele de hrană ne vor conduce la conflicte cu fermierii, de exemplu. Populaţia de râs din România este o populaţie stabilă şi sănătoasă."

Avem cea mai mare populație de râși din Europa

Rezultatele studiului ştiinţific din Munţii Făgăraş arată că avem în România mai mulţi râşi decât în Carpații Slovaciei, Alpii Elvețieni sau în Munții Jura. În total se estimează că pădurile noastre adăpostesc 2.400 de exemplare.

Ruben Iosif, biolog: „Deşi avem densităţi mai mari decât în alte ţări ale Europei, şansele noastre să întâlnim această specie în plimbările noastre în natură, pe munte, sunt foarte mici, aş spune de 0,01 la sută, ceea ce face ca această specie să fie şi mai carismatică!"

Râsul figurează pe lista animalelor strict protejate în Uniunea Europeană şi este al treilea mare prădător de pe continent, după urs şi lup. Principalele amenințări ale speciei în Carpații românești sunt pierderea habitatului prin defrișări intensive şi accesul nepermis al vehiculelor off-road.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO