Raport: România îşi va epuiza resursele naturale generate în acest an pe 20 iulie, iar omenirea pe 1 august

energie nucleară
Shutterstock

România îşi va consuma în data de 20 iulie resursele naturale generate în acest an, ceea ce înseamnă că de atunci va trăi "pe datorie" faţă de planeta Pământ.

La nivel global, creditul ecologic al omenirii va fi epuizat pe 1 august, a anunţat organizaţia internaţională Global Footprint Network, într-un raport dat publicităţii miercuri, de Ziua Mondială a Mediului.

"După această dată, toată energia pe care o vom folosi, tot ce vom mânca, cumpăra din magazine sau călătoriile pe care le vom face vor fi în contul generaţiilor viitoare", se arată în raport.

Global Footprint Network calculează în fiecare an "Ziua Depăşirii" sau "Earth Overshoot Day, care reprezintă data de la care omenirea începe să trăiască pe datorie ecologică, deci consumă din resursele anilor următori. Această zi marchează simbolic momentul în care cererea populaţiei este mai mare decât oferta Pământului, ceea ce demonstrează creşterea consumului populaţiei peste ceea ce poate Terra produce.

Ziua Suprasolicitării Pământului sau Ziua Depăşirii, care variază de la an la an şi depinde de cât de responsabili reuşim să fim, este un raport între amprenta ecologică a activităţii umane şi capacitatea ecosistemelor naturale de a se regenera pentru a absorbi deşeurile produse. În acest moment, naturii îi ia 19 luni să regenereze resursele care s-au epuizat în 12 luni, potrivit studiilor realizate de o organizaţie internaţională în peste 180 de ţări.

Citește și
O adolescentă a fost vândută de tatăl ei unor bărbaţi care-şi căutau „neveste”. Reacția polițiștilor când fata le-a cerut ajutorul

"Bunăstarea şi libertatea pe care avansul tehnologic ni le oferă vin la pachet cu un consum uriaş de resurse. Dacă ne gândim că aproape 80% dintr-un echipament electronic poate fi reciclat, vom vedea că avem cel puţin o soluţie pentru a salva resurse şi a evita extracţia de noi materii prime şi minereuri. Reciclarea electronicelor reprezintă acel gest mic, care, atunci când este multiplicat, poate avea forţa să influenţeze pozitiv aceste statistici", a declarat Roxana Puia, director de marketing al Asociaţiei Environ, implicată în managementul deşeurilor de echipamente electrice şi electronice din România.

Potrivit reprezentanţilor Environ, până în 2022, întreaga omenire produsese deja 62 miliarde kilograme de deşeuri de echipamente electrice, dintre care doar 22,3%, au fost colectate şi reciclate corect.

În ceea ce priveşte România, aceasta va trăi pe datorie ecologică începând cu 20 iulie. Ţara noastră se află pe locul 78 în acest clasament, după ce anul trecut a ocupat poziţia 30. Cele mai risipitoare ţări sunt Qatar (11 februarie), Luxemburg (20 februarie), Emiratele Arabe Unite (4 martie), Kuwait (5 martie), Bahrain şi Estonia (8 martie).

La polul opus, printre cele mai atente la resursele naturale se află Kyrgyzstan, care pierde doar o zi din acest an (30 decembrie), Republica Moldova (28 decembrie), Guinea (27 decembrie), Maroc şi Guinea franceză (22 decembrie).

Asociaţia Environ este unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniul managementului deşeurilor de echipamente electrice şi electronice din România. Environ reprezintă obligaţiile a circa 1.150 de producători care pun pe piaţă echipamente electrice şi electronice importate sau produse sub marcă proprie, respectiv 27% din totalul companiilor înregistrate la ANPM. În cei aproape 17 ani de activitate a reuşit să gestioneze peste 230.000 tone deşeuri de echipamente electrice şi electronice şi să organizeze peste 4.000 de puncte de colectare. Organizaţia preia responsabilitatea pentru toate cele 6 categorii de echipamente electrice şi electronice, respectiv: echipamente de transfer termic, monitoare şi ecrane, lămpi, echipamente de mari dimensiuni, echipamente de mici dimensiuni şi echipamente IT&C.

Articol recomandat de sport.ro
Șeful arbitrilor de la UEFA, verdict după penalty-ul controversat din Slovacia - România
Șeful arbitrilor de la UEFA, verdict după penalty-ul controversat din Slovacia - România
Citește și...
Vești proaste pentru șoferii indisciplinați. Poliția Română va avea cel mai eficient sistem de monitorizare și sancționare
Vești proaste pentru șoferii indisciplinați. Poliția Română va avea cel mai eficient sistem de monitorizare și sancționare

Vești proaste pentru șoferii indisciplinați sau agresivi din trafic. Poliția Română va avea, până la iarnă, cel mai eficient sistem de monitorizare și sancționare bazat pe camerele de supraveghere ale primăriilor și Administrației Drumurilor.

Călătoria cu trenul, o adevărată problemă în România. Numeroase incidente au avut loc pe căile ferate în câteva ore
Călătoria cu trenul, o adevărată problemă în România. Numeroase incidente au avut loc pe căile ferate în câteva ore

Incidente periculoase pe calea ferată. Locomotiva unui tren care venea de la mare și se îndrepta spre Oradea s-a încins și a început să iasă fum din ea în stația Chișineu Criș.

Imagini de coșmar surprinse în Borșa. Prăpădul pe care vremea rea l-a făcut în doar o oră
Imagini de coșmar surprinse în Borșa. Prăpădul pe care vremea rea l-a făcut în doar o oră

O furtună puternică a adus necazuri în Borșa, județul Maramureș.

Recomandări
Lasconi îi propune lui Ciucă să susţină proiectul USR: „Aş vrea să cântărească bine ceea ce se întâmplă”
Lasconi îi propune lui Ciucă să susţină proiectul USR: „Aş vrea să cântărească bine ceea ce se întâmplă”

Preşedintele USR, Elena Lasconi, i-a transmis, sâmbătă, un mesaj preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, afirmând că liderul liberal ar trebui "să cântărească bine" ceea ce se întâmplă în acest moment în ţară şi "să vină să susţină proiectul USR".

 

Laura Codruța Kovesi atenționează Austria, țară despre care crede că ar putea compromite anchetele EPPO
Laura Codruța Kovesi atenționează Austria, țară despre care crede că ar putea compromite anchetele EPPO

Procurorul-şef european Laura Codruţa Kovesi atenţionează Austria în legătură cu o propunere de modificare a Codului de procedură penală ce ar putea împiedica anchetele EPPO.

"Dragonul" e gata de luptă. Radu Drăgușin, mesaj categoric înaintea meciului cu Olanda: "O să dăm totul pe teren"

Radu Drăgușin, 22 de ani, cel mai bine cotat fotbalist român al momentului, e pregătit pentru următorul meci de la EURO 2024, cel cu Olanda, din optimile de finală ale competiției.