Ultima dorinţă a Regelui Mihai, îndeplinită. Relaţia cu mama sa, Regina Elena

18-10-2019 10:22

Dorința ultimului suveran al României va fi îndeplinită. Regele Mihai spera ca mama sa, de care soarta și istoria l-au despărțit de atâtea ori, să își doarmă somnul de veci în țara pe care a iubit-o.

Pe 18 octombrie, rămăşiţele Reginei mamă Elena vor fi repatriate din Elveţia și depuse la catedrala de lângă biserica Curtea de Argeș, alături de cele ale fiului său, Regele Mihai I.

Regina Elena s-a născut în Grecia în urmă cu 123 de ani - tatăl ei era Regele Constantin I, iar mama Regina Sofia. Era strănepoata Reginei Victoria a Marii Britanii și stră-strănepoata Țarului Nicolae I al Rusiei. Cu o astfel de sorginte şi o educaţie aleasă, l-a cunoscut pe cel care avea să îi provoace cele mai mari suferinţe.

A ajuns în ţara ei de adopţie în octombrie 1920 şi s-a îndrăgostit de iile româneşti, în care apare fotografiată mai mereu în primii ani. Un an mai târziu, în octombrie 1921 se năştea Regele Mihai.

Pe cât de fericită era proaspătă mama, pe atât de complicate şi sumbre erau evenimentele prin care trecea, atât cu familia sa din Grecia, cât şi cu cea de acasă. Soţul său, Carol era implicat într-o legătură pasională cu Elena Lupescu, pe care a întâlnit-o la evenimentele Fundaţiei Regele Carol, al cărei preşedinte onorific era.

După renunţarea la Tron a soţului ei şi plecarea lui în Franţa, a urmat moartea socrului şi urcarea pe Tron a lui Mihai la doar şase ani. Era mereu alături de el în toate împrejurările, într-o perioadă extrem de complicată a istoriei.

În spiritul tradiţiei regale, s-a implicat în acţiuni caritabile şi sociale, a pus bazele unui proiect medical, în colaborare cu Crucea Roşie din Paris. A divorţat de Carol pe 21 iunie 1928.

În '30, când Regele rătăcitor s-a întors în ţară, Elena s-a retras din viaţa publică şi s-a stabilit la Florenţa.
Mihai primea permisiunea de a petrece două luni pe an alături de mama sa.

Al doilea Război Mondial a prins România în alianţă cu Germania. Pus în faţa unui dezastru de proporţii, regele Carol al II-lea este forţat să abdice. Pe 6 septembrie 1940, părăseşte România, însoţit de Elena Lupescu. Dictatul de la Viena fusese deja semnat pe 30 august 1940, când mai bine de jumătate din teritoriul Transilvaniei a fost cedat Ungariei, Basarabia şi nordul Bucovinei, Rusiei, iar Cadrilaterul, Bulgariei (imagini de pe mărgica)

Pe 13 septembrie 1940, Elena se întoarce în ţara - la invitaţia mareşalului Antonescu. Momentele emoţionante de pe peronul gării Băneasa sunt memorabile.

Pe 22 iunie 1941, armata română intră în război de partea Germaniei.

Regina mamă Elena a fost chiar infirmiera în acea perioadă de grea jertfă pentru România. Aici, din dispoziţia sa, o aripă a Palatului Regal a fost transformată în spital - spital pe care îl administrează foarte bine, potrivit relatărilor din acea vreme

Întoarcerea armelor împotriva Germaniei şi arestarea Mareşalului Antonescu au prins-o la Sinaia. Revenirea în Capitală a fost sub semnul pericolului sovietic. După abdicarea din decembrie 1947, Regina părăseşte definitiv România pe 3 ianuarie 1948. A trăit în Exil până în noiembrie 1982, când la 86 de ani s-a stins la Lausanne, în Elveţia. Din mormântul său, modest, aproape uitat, osemintele vor fi repatriate pe 18 octombrie. A fost dorinţa cea din urmă a Regelui Mihai, ca în necropola Regală de la Curtea de Argeș, să stea alături de mama sa.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO