Radu Mazare si deputatul Eduard Martin, trimisi in judecata de DNA. Fostul primar ar fi primit mita peste 1 milion de euro

Radu Mazare - stiri

Fostul primar al municipiului Constanta Radu Mazare a fost trimis in judecata de DNA, alaturi de deputatul Eduard Martin, actionar la compania Polaris Holding SRL, precum si omul de afaceri Gabriel Strutinsky.

Fostul primar al municipiului Constanta Radu Mazare a fost trimis in judecata de DNA, sub control judiciar, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita (3 infractiuni), abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, conflict de interese in forma continuata (12 acte materiale).

In acelasi dosar, au fost trimisi in judecata deputatul Eduard Martin, actionar la compania Polaris Holding SRL, acuzat de dare de mita si complicitate la abuz in serviciu, precum si omul de afaceri Gabriel Strutinsky, pentru savarsirea a trei infractiuni de complicitate la luare de mita.

Comunicatul DNA:

In perioada 2006-2009, inculpatul Mazare Radu Stefan, beneficiind de ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a solicitat suma totala de peste 2.000.000 euro si primit circa 1.000.000 euro si 2.472.303,8 lei de la reprezentantii a doua societati comerciale, in scopul facilitarii emiterii documentatiilor de urbanism necesare dezvoltarii unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intentionau sa le dezvolte in Constanta.

Citește și
Radu Mazare - stiri
Radu Mazare, primele declaratii dupa eliberare: Am sechestru pe apartament, pe masini. Dar nu ma plang, am din ce sa traiesc
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive incheiate de reprezentantii societatilor respective cu o firma controlata de inculpatul Mazare Radu Stefan atat direct, cat si prin intermediul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel. Acesta din urma a transmis solicitarea inculpatului Mazare Radu Stefan catre reprezentantii societatilor respective si a semnat contractele fictive de publicitate incheiate intre acestea si firma pe care o administra, contracte in baza carora au fost ulterior primite sumele de bani.

In perioada 2008-2014, inculpatul Mazare Radu Stefan, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L., al carei asociat si administrator in fapt era inculpatul Martin Eduard Stelian, peste 7 milioane de euro, pentru ca a asigurat acesteia castigarea unei licitatii organizate de Primaria Constanta pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orasului.

In anul 2008, intre S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L si institutia publica condusa de inculpatul Mazare Radu Stefan a fost incheiat un contract avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani si un act aditional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorata nejustificat cu 10 milioane de lei.

Si in acest caz, mita a fost primita intr-o maniera identica, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive incheiate intre S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L. si aceeasi firma controlata de inculpatii Mazare Radu Stefan si Strutinsky Sorin Gabriel. Suma totala achitata in baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771,57 lei.

Ca urmare a incheierii acestui contract a fost produs Primariei Constanta un prejudiciu in suma de 200.213.248,91 lei, din care TVA 36.811.616,60 lei, suma care constituie in acelasi timp un folos necuvenit obtinut de societatea comerciala beneficiara a contractului.

Principalul raspunzator pentru nerespectarea prevederilor legale si crearea, in consecinta, a acestui prejudiciu a fost primarul Mazare Radu Stefan. Alaturi de acesta, la comiterea faptei au mai participat inculpatii Stan Gabriel Marius, Tolea Tudorita, Harpalete Doru Aurelian, Mutalap Ghiulnihal, Pavel Alina, Oprea Sorina Laura, angajati ai Primariei care, prin incalcarea mai multor dispozitii legale, au permis incheierea contractului de salubrizare la un pret supraevaluat.

Din analiza procedurii de achizitie care a precedat semnarea contractului au rezultat o serie de incalcari ale legislatiei aplicabile, imputabile inculpatului Mazare Radu Stefan, referitoare printre altele la:
- impunerea conditiei ca ofertantii sa prezinte fizic dotarea minimala de utilaje si echipamente in orice locatie de pe teritoriul municipiului Constanta, in perioada desfasurarii procedurii, utilajele si echipamentele urmand a fi prezentate, stationate, pe toata perioada mentionata, sub sanctiunea descalificarii ofertantilor,
- modul de estimare a valorii contractului,
- alegerea modalitatii de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanta prin gestiune delegata,
- inexistenta numarului minim de oferte care pana in luna februarie 2008 impuneau un minim de 2 oferte, iar din luna februarie 2008, era prevazut un numar de minim 3 participanti,
- tariful de salubritate.

In perioada noiembrie 2006 – 2013, inculpatul Mazare Radu Stefan, in calitate de primar al municipiului Constanta, a participat la incheierea a 12 contracte intre Primarie si o societate controlata de el si de inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel, in valoare totala de peste 6 milioane lei.

Aceste lucruri au fost posibile in conditiile in care inculpatul Mazare Radu Stefan a beneficiat de foloase de la aceasta firma constand in promovarea imaginii si a intereselor sale electorale

Pana in prezent Primaria municipiului Constanta nu a comunicat daca doreste sa se constituie parte civila.

In cauza, procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de a fi mentinute masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

In cauza procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.
 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
ANI a gasit in conturile din Israel ale lui Radu Mazare 779.057 de euro nedeclarati. Reactia fostului primar
ANI a gasit in conturile din Israel ale lui Radu Mazare 779.057 de euro nedeclarati. Reactia fostului primar

Radu Mazare este banuit ca are conturi secrete in strainatate, care n-au fost trecute in declaratia de avere.

Radu Mazare, primele declaratii dupa eliberare: Am sechestru pe apartament, pe masini. Dar nu ma plang, am din ce sa traiesc
Radu Mazare, primele declaratii dupa eliberare: Am sechestru pe apartament, pe masini. Dar nu ma plang, am din ce sa traiesc

Fostul primar al Constantei Radu Mazare a spus, joi, la iesirea din sediul Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta, ca odata ajuns acasa din arest, isi doreste foarte mult sa iasa pe mare si sa practice diverse sporturi.
 

Radu Mazare, eliberat din arest preventiv. Fostul primar al Constantei se afla in
Radu Mazare, eliberat din arest preventiv. Fostul primar al Constantei se afla in "Beciul Domnesc" din 2 aprilie

Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis miercuri ca Radu Mazare sa fie eliberat din arest preventiv, in dosarul in care este acuzat de DNA de fapte de coruptie.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.