Desfășurarea campaniei electorale pe timpul epidemiei. Ce măsuri de protecție sunt impuse

×
Codul embed a fost copiat

Purtarea măştii de protecţie este obligatorie pentru candidaţii şi echipele lor în timpul acţiunilor aferente campaniei electorale, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

 

"La începutul acestei luni, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a aprobat planul general de măsuri din competenţa structurilor MAI, premergător şi pe timpul desfăşurării alegerilor locale, planul fiind transmis tuturor structurilor cu atribuţii în organizarea procesului electoral. În ceea ce priveşte măsurile de protecţie sanitară pe timpul campaniei electorale, prin hotărârea de guvern aprobată în şedinţa de joi, s-a stabilit că purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru candidaţii şi echipele de campanie în timpul evenimentelor, întrunirilor şi acţiunilor aferente campaniei electorale", a declarat Monica Dajbog la sediul MAI.

Mai exact, cei care fac parte din echipele de campanie şi ies pe teren să îi convingă pe oameni trebuie să poarte în mască de protecţie tot timpul, chiar dacă sunt în aer liber. Pe stradă, echipele nu ar trebui să fie compuse din mai mult de şase oameni care nu au voie să se apropie la mai puţin de un metru de trecători.

Este prima campanie în care strânsul de mână pe stradă sau îmbrăţişările trebuie să dispară. La fel şi uriaşele mitinguri cu mii de oameni, cum se întâmpla în trecut. Cel mult 100 de participanți în aer liber şi 50 în interior au voie să vină la un miting, care nu trebuie să dureze mult de două ore.

Citește și
scandal
O familie din Neamț acuză poliția după ce un bărbat a murit zăcând în stradă

Campania electorală ține până pe 26 septembrie.

Potrivit purtătorului de cuvânt MAI, toate persoanele care vor participa la evenimentele electorale vor trece printr-un triaj observaţional şi vor avea obligaţia de a purta mască.

"Pentru toate persoanele care participă la evenimente sau întruniri se va efectua triajul observaţional şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor. Regulile de acces şi de protecţie individuală se vor afişa în locuri vizibile, în spaţiile în care se desfăşoară evenimente sau întruniri. În mod obligatoriu, toţi participanţii vor purta masca de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura. Se va asigura o distanţă fizică de minimum un metru între participanţii la evenimente şi întruniri, inclusiv cele desfăşurate pe stradă sau din uşă în uşă", a spus reprezentantul MAI.

Dajbog a precizat că la evenimentele şi întrunirile desfăşurate în spaţiu închis vor participa maximum 50 de persoane, iar durata va fi limitată la 2 ore.

În cazul evenimentelor şi întrunirilor desfăşurate în aer liber, ea a informat că organizatorii trebuie să asigure limitarea numărului participanţilor la maximum 100, delimitarea prin semne vizibile a perimetrului şi asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 metri pătraţi pentru fiecare persoană.

"În ceea ce priveşte acţiunile desfăşurate pe stradă, numărul persoanelor care se deplasează în grup sau formează un grup va fi limitat la maximum 6, iar în cazul acţiunilor din uşă în uşă echipele de campanie vor fi formate din maximum 2 persoane", a afirmat Dajbog.

Organizatorii au obligaţia de a asigura aplicarea regulilor de igienă colectivă şi individuală pentru prevenirea contaminării şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, a adăugat purtătorul de cuvânt al MAI.

Pe 27 septembrie, în ziua votului, regulile vor fi şi mai stricte. La intrarea în secţii de votare, alegătorilor li se va măsura temperatura. Vor putea să voteze şi cei care au febră, dar în cabine separate. Ceilalţi se vor prezenta în fața urnelor obişnuite, însă în permanență cu măşti. Înainte şi după ce votează trebuie să îşi dezinfecteze mâinile.

Dacă se aglomerează incinta, alegătorii vor aştepta doar afară, la un metru şi jumătate distanţă între ei.

Conducerea Poliției Române: ”Am cerut devansarea funeraliilor lui Emi Pian”

 

Conferința de presă vine la doar o zi după ce oficialii Poliție Române au admis că șeful IGPR s-a întâlnit cu unul dintre interlopii din clanul Duduianu, pentru a devansa înmormântarea liderului Emi Pian.

Astfel, după aproape trei săptămâni de speculații, tratate cu tăcere de Poliția Română, oficialii au admis: șeful IGPR s-a întâlnit cu unul dintre interlopii din clanul Duduianu ca să devanseze înmormântarea liderului Emi Pian.

”Ca principală misiune, am solicitat devansarea funeraliilor şi am cerut reprezentanţilor Bisericii sprijin în acest scop. Modul în care ne-am îndeplinit misiunea a fost asumat, fiind cea mai eficientă soluţie legală pentru a proteja sănătatea cetăţenilor şi de a preveni incidente violente în data de 9 august. În nicio clipă, Poliţia Română nu a negociat siguranţa cetăţenilor cu nicio persoană, indiferent de calitatea acestora. Nu s-a negociat nici aplicarea legii, ci s-au impus măsuri de natură să prevină producerea unor evenimente grave”, a declarat secretarul de stat Bogdan Despescu, la sediul IGPR.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, întrebat dacă a discutat cu ministrul de Interne Marcel Vela după apariţia imaginilor de la întâlnirea unor şefi din Poliţie cu interlopi din clanul Duduianu, că a cerut explicaţii ministrului de Interne cu mult timp înainte să fie publicate aceste lucruri.

Şeful statului a adăugat că a primit aceste explicaţii şi va cere reprezentanţilor MAI să spună public ce s-a întâmplat.

Gluma postată de MAI pe Facebook, la scurt timp după ce Poliția a recunoscut negocierile cu gruparea interlopă

 

La doar câteva ore după oficialii Poliție Române au admis că șeful IGPR s-a întâlnit cu unul dintre interlopii din clanul Duduianu, pentru a devansa înmormântarea liderului Emi Pian, pe pagina oficială de Facebook a ministerului Afacerilor Interne a fost publicată o glumă pe tema unui subiect amplu dezbătut de presa internațională, și anume posibila plecare a fotbalistului Lionel Messi de la FC Barcelona.

Prin intermediul acestei postări, ministerul Afacerilor Interne a încercat să comunice o informație de interes public, despre carantinarea la domiciliu.

Postarea a stârnit numeroase reacții pe Facebook, strângând peste 1.300 comentarii și 1.700 de distribuiri.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citește și...
Gluma postată de MAI pe Facebook, la scurt timp după ce Poliția a recunoscut discuțiile cu o grupare interlopă
Gluma postată de MAI pe Facebook, la scurt timp după ce Poliția a recunoscut discuțiile cu o grupare interlopă

În ziua în care oficialii Poliției Române au admis că s-au întâlnit în secret cu liderii unei grupări interlope, Ministerul Afacerilor Interne a încercat să comunice o informație de interes public printr-o glumă pe pagina sa oficială de Facebook.

O familie din Neamț acuză poliția după ce un bărbat a murit zăcând în stradă
O familie din Neamț acuză poliția după ce un bărbat a murit zăcând în stradă

O familie dintr-o localitate din județul Neamț este dezamăgită de poliție și cere să se facă dreptate, după ce o rudă și-ar fi pierdut viața în urma unui scandal.

Tăriceanu acuză Poliția că și-a colantat mașinile în culorile PNL. Candidatul ALDE denunță o manevră electorală
Tăriceanu acuză Poliția că și-a colantat mașinile în culorile PNL. Candidatul ALDE denunță o manevră electorală

Proaspăt înscris în cursa electorală pentru Primăria Capitalei, Călin Popescu Tăriceanu a lansat o idee cel puțin neobișnuită. Liderul Alde consideră că Poliția și-a vopsit mașinile în culorile PNL.

Recomandări
Biden: „Acţiunile lui Putin sunt un semn că se zbate. Nu poate confisca teritoriul vecinului său şi să scape cu asta”
Biden: „Acţiunile lui Putin sunt un semn că se zbate. Nu poate confisca teritoriul vecinului său şi să scape cu asta”

Preşedintele SUA, Joe Biden, a afirmat, vineri, că Statele nu vor recunoaşte anexarea de către Rusia a unor noi teritorii din Ucraina.

Reacția lui Stoltenberg după ce Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO. „Ne concentrăm pe ajutorul imediat”
Reacția lui Stoltenberg după ce Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO. „Ne concentrăm pe ajutorul imediat”

Secretarul general al NATO a declarat, vineri seară, privind cererea de „aderare accelerată” a Ucrainei, că ușile Alianței rămân deschise, dar o decizie în acest va trebui luată de toate cele 30 de state membre.

Vladimir Putin susţine în Piaţa Roşie că Rusia va obţine ''victoria'' în conflictul din Ucraina
Vladimir Putin susţine în Piaţa Roşie că Rusia va obţine ''victoria'' în conflictul din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a adresat mulţumii strânse vineri în Piaţa Roşie pentru un concert priilejuit de anexarea de către Rusia a regiunilor ucrainene Herson, Zaporojie, Lugansk şi Doneţk.