Proiect de lege pentru limitarea mandatului președintelui Consiliului Legislativ la 5 ani. Cine este inițiatorul

Ultima actualizare: 21-10-2020 10:25
Florin Iordache
Agerpres

Un proiect de lege pentru limitarea mandatului președinteui Consiliului Legislativ la 5 ani a fost depus de senatorul USR Florina Presadă.

Florin Iordache a fost votat mari de parlamentari în această funcție, în condițiile în care prevederile legislative actuale nu prevăd modalitatea de revocare ori limita de timp cât poate fi ocupată, deci funcția poate fi considerată „pe viață”.

Senatoarea USR Florina Presadă a anunţat depunerea proiectului de lege, arată news.ro.

Tocmai am depus la Camera Deputaţilor în calitate de primă cameră sesizată un proiect de modificare a legii de funcţionare a Consiliului Legislativ. Acesta prevede un termen de 5 ani pentru mandatul preşedintelui Consiliului Legislativ şi situaţii care pot atrage revocarea din funcţie a preşedintelui CL şi a preşedinţilor de secţii. Vă asigur că dacă proiectul nu va trece de această majoritate parlamentară, ne vom bate pentru el în următorul legislativ. Iubiţi România cu ochii deschişi”, a scris Florina Presadă marţi, pe Facebook.

Mai exact, propunerea legislativă vizează modificarea Legii 73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ.

„Preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc pe o durată de 5 ani, prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri formulate de birourile permanente reunite, cu avizul comisiilor juridice reunite. Mandatul poate fi reînnoit o singură dată. Aceştia exercită atribuţiile de la data depunerii, în mod individual, a jurământului prevăzut la alin.(3) în faţa preşedinţilor celor două Camere”, a arătat Florina Presadă în proiectul de lege.

De asemenea, preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii sunt obligaţi: „ să îşi îndeplinească funcţia încredinţată cu imparţialitate şi cu respectarea Constituţiei; - să se abţină de la orice activitate sau manifestare contrare independenţei şi demnităţii funcţiei lor”.

Dacă încalcă acele obligaţii, atunci aceştia pot fi revocaţi din funcţie.

„Mandatul preşedintelui Consiliului Legislativ şi al preşedinţilor de secţii încetează înainte de termen în caz de demisie, în caz de încălcare a prevederilor art.20, prin revocare din funcţie conform art.201, în situaţia condamnării definitive pentru săvârşirea unei infracţiuni, în cazul imposibilităţii de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 60 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces. Încetarea mandatului preşedintelui Consiliului Legislativ şi al preşedinţilor de secţii în condiţiile alin.(1) se constată de către birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, în cel mult 10 zile de la apariţia cauzei care determină încetarea mandatului”, mai prevede proiectul de lege.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO