Florin Iordache a fost numit, pe viață, președinte al Consiliului Legislativ: ”Ne batem joc”

Ultima actualizare: 21-10-2020 10:26

După 20 de ani în care a ocupat un loc în Camera Deputaților, social-democratul Florin Iordache a fost, aparent, dat la o parte de pe listele pentru parlamentare. De fapt, a fost trimis președinte pe viață la Consiliul Legislativ.

Postul era vacant din august, însă, abia acum, în termen de doar două zile, PSD a audiat candidați și a organizat votul.

Iar fostul ministru al Justiției a ajuns într-o funcție cu mandat pe termen nelimitat. Plenul Parlamentului a decis, marţi, numirea lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ. El a fost numit în funcţie cu 185 de voturi ”pentru” şi 43 ”contra”.

Augustin Zegrean a obţinut 41 de voturi pentru şi 187 contra, iar Ionuţ Duli Mazâlu - 2 voturi pentru şi 226 contra.

Votul a fost secret, cu buletine.

Postul era vacant din august, dar, de luni și până marți, PSD a audiat candidați și a organizat votul astfel încât fostul ministru al Justiției, cunoscut cu apelativul "Altă întrebare", a fost uns într-o funcție cu mandat nelimitat.

"Bun, altă întrebare mai aveți?”

În decembrie, după ce se va instala noul Parlament, Florin Iordache pune punct celor 20 de ani cât a fost deputat, dar și unui mandat extrem de controversat.

Partidul nu l-a mai susținut pe Florin Iordache pe liste în viitorul legislativ, pentru că numele sau este puternic legat de Ordonanța 13 privind grațierea corupților, dar și de modificările extrem de controversate aduse legilor justiției.

I-au rezervat însă singura instituție din România al cărui șef are mandat pe viață - Consiliul Legislativ.

 

Gorghiu: ”Ne batem joc de instituția Consiliului Legislativ”

 

Joi este ultima zi în care partidele pot depune listele cu candidați pentru alegerile parlamentare, iar deputatul Florin Iordache a sperat până în ultima clipă că va convinge un lider de organizație PSD și că îl va susține pentru încă 4 ani în viitorul legislativ.

Conducerea PSD i-a propus de mai multă vreme să preia șefia CL, însă acesta ar fi vrut să ajungă judecător la Curtea Constituțională.

Florin Iordache, deputat PSD: "Vorbim după ședință, da".

 

Deputatul PSD, cunoscut și după apelativul "altă întrebare", a evitat pe tot parcursul zilei să vorbească despre ceea ce adversarii săi de la PNL numesc o sinecură politică.

Alina Gorghiu, senator PNL: ”Astăzi ne batem joc de instituția Consiliului Legislativ cu o persoană pe care PSD nu a mai găsit-o bună pentru listele de Parlament, un om care a nimicit legile justiției".

Salariul de președinte al Consiliului Legislativ este de 8.000 de lei. Dragoș Iliescu, cel care a ocupa anterior această poziție, și-a dat demisia în vară, după 25 de ani de mandat.

Florin Iordache a fost unul dintre artizanii PSD ai modificărilor aduse legilor justiției în Parlament, care au provocat proteste masive în România. Despre el, premierul Ludovic Orban a afirmat că este ”cârpa de șters pe jos a lui Liviu Dragnea”.

După alegeri, PNL intenționează sa modifice legea de funcționare a Consiliului, astfel încât să se prevadă și procedura revocării șefului instituției. În acest moment, în procedură este prevăzută modalitatea de numire, dar nu și condițiile în care poate fi demis de către Parlament.

Funcţia de preşedinte a Consiliului Legislativ a rămas vacantă după demisia lui Şerban Iliescu, în vârstă de 77 de ani. De asemenea, este vacantă şi funcţia de preşedinte al secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ după demisia lui Gheorghe Popescu.

Pentru această funcție s-au înscris la candidatură George Edward Dircă, Augustin Zegrean și Ciochiu Andrei.

Până acum, Birourile permanente au tot prelungit acest termen, pe motiv că nu au fost depuse candidaturi pentru funcţiile rămase vacante.

Ce este Consiliul Legislativ

 

Consiliul Legislativ are ca principale atribuţii avizarea proiectelor de acte normative şi ţinerea evidenţei oficiale a legislaţiei României. Celelalte atribuţii ale Consiliului Legislativ sunt prevăzute în Legea nr. 73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ.

Astfel, analizează şi avizează proiectele de legi, propunerile legislative şi proiectele de ordonanţe, de ordonanţe de urgenţă şi de hotărâri cu caracter normativ ale Guvernului, în vederea supunerii lor spre legiferare sau adoptare, după caz.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO