Profesorii cer stații de bruiere a semnalului mobil în centrele de examen. Ce tactică aplică Marea Britanie
Sisteme de bruiaj pentru semnalul GSM în zona centrelor de examen!
Asta cer unii profesori implicați în organizarea probelor, după ce atât la Evaluarea Națională, cât și la Bacalaureat, unii elevi și-au redactat lucrările folosind rezolvări primite de la prieteni prin telefon.
Dascălii care i-au supravegheat sunt revoltați că părinții copiilor cinstiți îi acuză de neatenție. Din păcate, verificarea celor câteva zeci de mii de ore de filmare din toate centrele este practic imposibilă.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
În județele Brașov și Caraș-Severin, anchetatorii ministerului Educației au descoperit mai multe cazurile de fraudare a examenului.
Suspectați de părinți că au subminat șansele celor care au respectat regulile, mai mulți profesori care au participat la examenele naționale cred ferm că vina le aparține oficialilor. Aceștia, acuză un dascăl, n-au oferit mecanisme de invalidare a încercărilor de fraudă, cum ar fi echipamentele de bruiaj al semnalului de recepție GSM.
„Ministerul nu a dat profesorilor aparate detectoare, şi fără acestea nu poţi identifica dacă un stilou sau un nasture are cameră ascunsă", se plânge un profesor.
Ministrul Deca recunoaște ineficiența măsurilor de siguranță, în fața inventivității elevilor care au folosit pe ascuns echipamente electronice miniaturale.
Ligia Deca, ministrul Educației: „O să facem o discuție la nivelul instituțiilor statului, să vedem, pe viitor, cum putem să prevenim astfel de lucruri. Avem nevoie tot de ajutorul tehnologiei pentru a nu avea astfel de situații.”
Subiectele din Marea Britanie, la seif
Însă Marea Britanie aplică o tactică opusă. Secretizarea subiectelor elaborate pentru examenele mari, pe care elevii le dau la 16 și la 18 ani, se face - culmea - fără ajutorul tehnologiei. Probele sunt supravegheate de pensionari sau de alți angajați din sistem, numiți ”oameni de veghe”, considerați imparțiali și mai vigilenți decât dascălii activi, care pot empatiza cu candidații. Cât despre subiecte, vin în centrele de examen cu o zi înainte, direct multiplicate pe hârtie, într-o mapă sigilată, care rămâne în seif până a doua zi. Nu sunt trimise în centre, ca la noi, în dimineața examenului, arhivate sub parole digitale, deoarece orice sistem informatic poate fi spart. Probele nu se dau niciodată în clase, ci în sălile de sport, cu distanțe mari între participanți.
În plus, nici elevii nu sunt înclinați să copieze, deoarece subiectele examenelor importante sunt elaborate de profesorii școlii, fără a pune presiune asupra candidaților.
James Hamilton: „Dascălii pot găsi calea cea mai potrivită pentru elevii lor, ca să obțină cele mai bune rezultate. De exemplu, poți alege franceză sau spaniolă, în loc de materiile mai dificile pentru elevii de acolo.”
Totul, în ideea că e de preferat ca absolvenții să aibă măcar o bază solidă de comunicare și de cultură generală, decât să-și fure singur căciula.
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, bacalaureat, evaluare nationala, examene, copiat, myimpact,
Dată publicare:
01-07-2023 19:18