Scandaluri după primele examene la BAC. Suspiciuni de fraude extinse la română și matematică
Examenul de bacalaureat din acest an este sursa mai multor scandaluri, chiar după prima probă, cea la limba română!
În mai multe licee din țară a apărut suspiciunea de fraudă, după ce pe un grup de WhatsApp, cu peste 500 de membri, subiectele au fost postate de elevii aflați în clase, care au primit apoi rezolvările de la prieteni, după ce aceștia au căutat răspunsurile pe net. Ministrul Educației a anunțat o anchetă.
Un asemenea mesaj a fost postat, cel mai probabil, pentru un candidat aflat chiar în timpul probei de limba română. Grupul este închis. Vorbim de un link către o aplicație unde deja a început rezolvarea subiectelor, pe care cei aflați cu foaia în mână le-au pozat și le-au trimis cunoscuților.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Reamintim că orice încercare de fraudă, prin orice mijloace, atrage eliminarea din sesiunea curentă şi interdicţia de a participa la următoarele două sesiuni de bacalaureat.
Ministrul Educaţiei a anunţat anchete, care pot avea consecinţe grave.
Ligia Deca, ministrul Educației: „Înlocuirea comisiei, cercetare disciplinară pentru cei care se dovedeşte că au făcut publice subiectele. Vom lua toate măsurile disciplinare pentru ca astfel de abateri de la regulament să nu se mai întâmple.”
Pe de altă parte, administratorii dex-online precizează că aproape 100 dintre căutările sintagmei „de bunã seamã", pentru care trebuia găsit un sinonim, au fost înainte de ora 10 (inclusiv câteva înainte de ora 6)! Ceea ce ridică suspiciunea că subiectele au fost aflate, înainte ca ele să ajungă la unii elevi.
Informaţiile despre posibile furturi au ajuns, evident, şi la alţi elevi, care au dat astăzi probă la matematică.
Scandalul de la liceul Șincai
Între timp, membrii comisiei de examen de la Liceul Șincai din Capitală sunt acuzaţi de exces de zel.
În plus, mai multor elevi le-au fost anulate lucrările, deoarece supraveghetorii au considerat că au încercat să lase un semn, ca textele să fie recunoscute şi favorizate la corectare.
Elevi: „A fost o elevă care a fost obligată să se descalţe pentru că a venit cu o pereche de încălţări cu inscripţii din fabrică în engleză şi a fost considerat că poate este o sursă de inspiraţie şi a fost obligată să susţină examenul desculţă.”
(...)
„Examenul de bacalaureat, "de"-ul din acel enunţ trebuia scris pe primul rând, nu pe al doilea. Unde a fost scris pe al doilea li s-au anulat lucrările.”
În acest context, oficialii au în plan un sistem de punctare a profesorilor, în funcţie de performanţă.
Marcel Ciolacu, premier: „Aşteptam de la specialiştii de la minister, echipele de lucru, să venim şi cu criteriile de performanţă pentru a introduce pe lângă salarizarea corectă şi justificată pe care o solicită dascălii, să aducem şi criteriile şi să implementăm reforma în sistemul de educaţie.”
Bacalaureatul continua miercuri, cu proba opţionala.
Sursa: Pro TV
Etichete: bacalaureat, scandal, matematica, frauda, romana, myimpact,
Dată publicare:
27-06-2023 17:28