Bacalaureat 2023. Ministrul Educației a anunțat 3 măsuri privind închiderea anului școlar și examene, provocate de grevă
Executivul a adoptat, duminică, o ordonanță de urgență care va modifica ”activitățile ce țin de închiderea anului școlar și derularea examenelor”, din cauza grevei din învățământ.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, la începutul ședinței de Guvern, că sunt vizate examenul de bacalaureat 2023 și examenele de Evaluare Națională, ”fără a fi afectate etapele în care acestea se vor desfășura”.
La rândul său, ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat cele mai importante 3 puncte ale acestei ordonanțe de urgență:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Așa cum am mai afirmat, Ministerul Educației adaptează calendarul și procesele de finalizare a anului școlar, cât și cele referitoare la evaluările naționale, în funcție de evoluția în contextul luat. În ordonanța de urgență de astăzi sunt trei măsuri.
Una, referitoare la echivalarea probelor de competențe din cadrul examenului de bacalaureat cu mediile din anii de liceu. Nu este o procedură nouă, a mai fost utilizată. Ea ușurează, practic, tot ceea ce înseamnă calendarul examenului de bacalaureat și reușim astfel cu această echivalare să rămânem cu probele scrise în calendarul anunțat, în așa fel încât copiii să termine la data la care se așteaptă și să poată merge mai departe pe parcursul lor educațional.
A 2-a măsură se referă la susținerea examenului de titularizare doar cu proba scrisă, adică nu se vor mai lua în considerare inspecțiile pentru titularizare, motivul fiind numărul mare de inspecții care nu au putut fi efectuate în această perioadă afectată de protest. Și avem nevoie ca toți candidații care pot să intre în concursul de titularizare să poată face acest lucru, pentru a avea resursa umană în toamnă necesară pentru desfășurarea procesului de învățământ.
A 3-a măsură se referă la faptul că evaluarea sistemică la clasa a 6-a cu rol de diagnostic, pe care noi o efectuam anual în sistem în acest an școlar, nu se va mai susține.
Din nou, subliniez, probele scrise, atât ale evaluării naționale de la sfârșitul clasei a 8-a, cât și probele scrise ale examenului de bacalaureat rămân în același calendar, permițând tuturor elevilor să meargă mai departe așa cum era programat și așa cum își doresc.”
Școala se încheie pe 16 iunie pentru cei din clasele VIII și XII
De asemenea, ministrul Educației a anunțat că înscrierile pentru bacalaureat și pentru Evaluarea Națională se vor prelungi până pe 16 iunie 2023.
”Așa cum știți, conform calendarului actual, pe 13 iunie ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situațiilor școlare, pentru clasa a 8-a și pentru clasa a 12-a sau clasa a 13-a la seral și frecvență redusă. Această dată se va prelungi până pe 16 iunie. În cazul celorlalte clase nu se impun în acest moment modificări, ele având cursuri până pe 16 iunie. Deci, practic, în acest moment, toate clasele, toți elevii până pe 16 iunie trebuie să aibă situația școlară încheiată. La fel, înscrierile pentru bacalaureat și pentru Evaluarea Națională se vor prelungi până pe 16 iunie.” - a spus Ligia Deca.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație, scoala, invatamant, profesor, nicolae ciuca, greva, Ligia Deca,
Dată publicare:
11-06-2023 10:41