Procurorul general al Romaniei i-a trimis lui Klaus Iohannis cererea DNA de urmarire penala a fostului ministru Petre Toba

Petre Toba - AGERPRES

Procurorul general Augustin Lazar a trimis presedintelui Klaus Iohannis cererea DNA privind efectuarea urmaririi penale fata de fostul ministru de Interne Petre Toba.

"In temeiul dispozitiilor art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei, ale art. 12 si art. 19 din Legea nr. 115/1999, ale Deciziei nr. 270 din 10.03.2008 a Curtii Constitutionale si ale art. 305 alin. 4 din Codul de procedura penala, Procurorul General al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie a transmis Presedintelui Romaniei referatul Directiei Nationale Anticoruptie prin care se solicita formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Toba Petre, ministru al Afacerilor Interne, sub aspectul savarsirii infractiunii de favorizarea faptuitorului prev. de art. 269 alin. 1 din Codul penal", se arata intr-un comunicat al Parchetului General citat de Agerpres.

Potrivit DNA, pe 1 aprilie 2016, in contextul in care la DNA se afla in instrumentare dosarul 20/P/2016, prin care au fost trimisi in judecata Gabriel Oprea si alte persoane, Petre Toba, in calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declansarea procedurii de declasificare partiala a unor documente.

"Solicitarea procurorilor, formulata in conformitate cu prevederile Codului de procedura penala si cele din domeniul informatiilor clasificate, viza cateva paragrafe din ordine emise la nivelul ministerului, privind normativele a caror incalcare a fost retinuta in sarcina functionarilor acuzati penal in legatura cu gestionarea fondurilor operative.

Concret, in prezenta cauza, s-a constatat ca ministrul Afacerilor Interne Toba Petre a refuzat, in mod discretionar, declansarea procedurii de declasificare a unor normative a caror incalcare vizeaza continutul constitutiv al infractiunilor de abuz in serviciu si deturnare de fonduri, adica intr-o situatie in care este exclusa protectia informatiilor clasificate, conform art. 3 din Legea nr. 182/2002, privind protectia informatiilor clasificate, intrucat ar conduce la ignorarea art. 10 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului (dreptul la un proces echitabil care include dreptul de informare asupra acuzatiei penale)", sustine DNA.

Citește și
bani DIPI
Stilouri de 13.000 de lei, carti de joc sau arcuri de tir. Schema prin care sefii DIPI ar fi risipit banii pentru misiuni
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Totodata, necesitatea declasificarii normativelor mentionate are la baza, conform DNA, si prevederile art. 137 din Constitutia Romaniei, potrivit carora gestionarea si controlul fondurilor institutiilor publice trebuie reglementate prin normative neclasificate, respectiv prin legi.

"Lipsa de transparenta in administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea in derizoriu a destinatiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securitatii nationale. Din probele cauzei a reiesit ca au fost cumparate bunuri care nu au nicio legatura cu interesul general de maxima importanta pentru care au fost alocate fondurile operative (casute de papusi cu nisipar si tobogan, in valoare de 7.000 lei, carti de joc, darts cu sageti, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei in valoare de circa 4.000 lei, banda de alergare, in valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, in valoare de circa 17.000 lei, stilouri in valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, carti in editii de lux, legate in piele, pe comanda, mese festive ale ofiterilor neoperativi ai DIPI)", precizeaza procurorii.

DNA arata ca, in situatii absolut similare (deturnarea fondurilor pentru protectia martorilor si, respectiv, deturnarea fondurilor operative), Petre Toba a procedat complet diferit: a declasificat normativele MAI in dosarul nr. 596/P/2015, dar a refuzat solicitarea procurorilor in dosarul nr. 20/P/2016.

"Astfel, ministrul Toba a dat curs, in luna ianuarie 2016, solicitarii DNA si a declasificat normele privind administrarea si controlul fondurilor pentru protectia martorilor, gestionate de o structura a Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Oficiului National pentru Protectia Martorilor (ONPM), o parte dintre norme fiind absolut identice cu cele referitoare la administrarea fondurilor operative, fondurile gestionate de ONPM fiind o categorie speciala de fonduri operative", mai spune DNA.

In acest dosar sunt cercetati fostii sefi ai DIPI Rares Vaduva, Gheorghe Nicolae si Gelu-Marin Oltean; precum si Nelu Zarnica, fost sef adjunct al DIPI; Gheorghe Popa, fost sef adjunct al DGIPI (structura operativa a DIPI); Ioan-Dorin Popa, fost sef adjunct Diviziune administrativa a DIPI. De asemenea, sunt urmariti penal alti 18 angajati DIPI.

Procurorii au constatat ca angajati din cadrul DIPI, sub pretextul existentei unor cheltuieli pentru activitati informativ-operative, au intocmit rapoarte care au fost aprobate de persoane din conducere si in baza carora sume din fondurile operative au fost folosite, in mod nelegal, pentru cheltuieli de protocol, inzestrarea institutiei ori au fost folosite in interes personal de catre persoane din conducerea institutiei.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Mesajul lui Godina, dupa demisia lui Toba: Colegii au fost indignati ca un neica nimeni ca mine critica ditamai ministrul
Mesajul lui Godina, dupa demisia lui Toba: Colegii au fost indignati ca un neica nimeni ca mine critica ditamai ministrul

Politistul Marian Godina sustine ca a fost criticat de colegi si de "oameni sus-pusi" dupa ce a scris pe Facebook ca singurul lucru bun din mandatul lui Petre Toba a fost demisia.

Stilouri de 13.000 de lei, carti de joc sau arcuri de tir. Schema prin care sefii DIPI ar fi risipit banii pentru misiuni
Stilouri de 13.000 de lei, carti de joc sau arcuri de tir. Schema prin care sefii DIPI ar fi risipit banii pentru misiuni

Punerea sub acuzatie a fostului ministru Petre Toba amplifica situatia rusinoasa in care a ajuns ''Departamentul de Informatie si Protectie'' din Ministerul de Interne

Petre Toba si-a depus demisia:
Petre Toba si-a depus demisia: "Resping acuzatiile aduse de DNA". Ziua in care va fi aflat numele noului ministru de Interne

Actualul ministru de Interne, Petre Toba, este acuzat de favorizarea faptuitorului si ar putea fi urmarit penal. Cererea a fost trimisa deja catre procurorul general si presedintele Romaniei. Joi seara, el si-a dar demisia de la conducerea MAI.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.