Programul lui Charles in a doua zi, in Romania. Reactia unor turisti englezi care l-au vazut pentru prima data, in Brasov

28-05-2014 09:57


Printul Charles ii invita pe romani sa fie mandri ...
Printul Charles ne invita sa fim mandri de arhitec...
Programul lui Charles in a doua zi, in Romania. Re...

Printul Charles s-a plimbat in Brasov, urmarit de admiratori, pe stradutele inguste din centrul vechi. Fascinat de tot ce a vazut, printul nu a ezitat sa mearga prin multime, iar la un moment dat s-a intalnit cu un grup de turisti englezi.

Acestia au ramas uluiti: nu-l vazusera niciodata pe mostenitorul coroanei britanice in carne si oase si n-ar fi crezut ca-l vor intalni tocmai in Romania.

La Biserica Neagra, o capodopera a arhitecturii gotice, Charles a ascultat cateva acorduri din orga mare, candva celebra in toata Europa.

Printul Charles a reusit sa se plimbe pentru putin timp singur pe strazile din centrul vechi al orasului Brasov. Apoi a fost recunoscut de copiii de la liceul de langa Biserica Neagra. Si toti au vrut sa isi faca poze cu mostenitorul coroanei britanice. Cu greu a reusit sa se strecoare in Biserica Neagra, unde a tinut sa vada si sa asculte orga mare care a fost, la momentul construirii sale, una dintre cele mai importante din Europa. Nu a ezitat sa urce zeci de trepte pana in balconul in care se afla instrumentul.

Christian Plajer, prim preotul Bisericii Negre: "S-a interesat de istoria comunitatii evanghelice, de istoria bisericii, de arhiva bisericii, i s-au aratat unele lucruri, desigur, foarte putin din tot ce este si speram sa revina".

La iesirea din Biserica Neagra, localnici si turistii aflati in zona au realizat cine este vizitatorul care paseste cu modestie pe poarta bisericii.

Desi nu era in planul sau initial, printul Charles s-a hotarat sa vada si prima scoala romaneasca din Scheii Brasovului. Intamplarea a facut sa intalneasca aici un grup de turisti britanici, carora nu le-a venit sa-si creada ochilor. Nu-l vazusera niciodata pe print in carne si oase pana miercuri.

Si la prima scoala romaneasca printul si-a impresionat gazdele prin atentia cu care a ascultat toate explicatiile.

"Astept sa vina sa dea extemporal", spune razand ghidul.

Dupa lectia de istorie, printul s-a retras la Valea Zalanului, in casa lui veche de pestre 100 de ani. Tot in Covasna si-a petrecut si noaptea trecuta. A sosit pe inserat, cand oamenii erau la porti asteptand ciurda de vaci.

Ca unul de-al locului, plecat o vreme si care vrea sa afle ce e nou prin sat, printul a stat de vorba cu oamenii.

"Suntem obisnuiti, ca vine in fiecare an de 2-3 ori. Vine, viziteaza aici. Am vorbit o singura data cu el. Am si dat mana cu el", spune un barbat

"Suntem bucurosi cand vine. Il mai vedem si noi in satul asta", spune un alt localnic.

De la un an la altul, printul parca nu imbatraneste deloc, spun localnicii.

Printul Charles are de gand sa se odihneasca in Romania cateva zile si nu si-a facut niciun program. Se va plimba pe pajistile inflorite din apropierea satului si se va odihni la umbra, in curtea casei sale. Este momentul din an cand se poate bucura pe deplin de natura, caci totul e verde in jur, iar greierii si pasarile sustin adevarate concerte.

VIDEO PROTVPLUS.RO