Primarii USR, scrisoare deschisă către premierul demis, Florin Cîțu: "Banii au fost alocați pe criterii politice"

Ultima actualizare: 08-10-2021 19:10
USR
Inquam Photos / Octav Ganea

Primarii USR au transmis, vineri, o scrisoare deschisă premierului Florin Cîţu cu privire la ”alocarea pe criterii politice a unui miliard de lei din Fondul de rezervă al Guvernului României”.

Aceştia cer reconsiderarea criteriilor de alocare şi afirmă că ”modul prin care aceşti bani au fost alocaţi a fost unul arbitrar, strict pe criterii politice, amintind de perioada în care Liviu Dragnea împărţea fondurile publice echipei baronilor din PSD”.

Având în vedere “Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale”, publicată în Monitorul Oficial, Partea 1, numărul 961, în seara zilei de 7 octombrie, vă solicităm public să reconsideraţi urgent criteriile de alocare a sumei de 1.010.966 mii lei pentru proiecte locale. Modul prin care aceşti bani au fost alocaţi unor unităţi administrativ-teritoriale a fost unul arbitrar, strict pe criterii politice, amintind de perioada în care Liviu Dragnea împărţea fondurile publice echipei baronilor din PSD. Sunt vremuri de tristă amintire, împotriva cărora am luptat alături de cetăţenii României, vremuri pe care nu credeam că le vom mai retrăi într-o guvernare viitoare” se arată în scrisoarea deschisă, transmisă de primarii USR.

Aceştia acuză că unităţi administrativ - teritoriale în care trăiesc zeci şi sute de mii de oameni – Timişoara, Braşov, Sectoarele 1 şi 2 din Bucureşti, Bacău, Alba Iulia – cu contribuţii substanţiale la bugetul de stat, au fost pur şi simplu ignorate, doar pentru faptul că primarii nu fac parte din echipa de la guvernare.

Prin hotărârea adoptată de dumneavoastră, locuitorii acestor oraşe sunt consideraţi cetăţeni de mâna a doua, sunt buni plătitori de taxe, dar nu primesc ajutor când au nevoie. Am pledat constant pentru transparenţă în alocarea banilor publici şi din păcate constatăm că nu s-a ţinut cont de niciun criteriu în acest caz. Milioane de lei au fost alocate din pix, după bunul dumneavoastră plac, răsplătind cu taxele românilor colegii Dumneavoastră de partid pentru susţinerea electorală din fruntea PNL. Nu ştiu dacă dumneavoastră realizaţi însă este un moment greu pentru România. Suntem în pragul unei ierni dure, care cel mai probabil va fi marcată de o dublă criză sanitară şi energetică. Deja alocăm o mare parte din bugete pentru a atenua efectele pandemiei de COVID-19 în şcoli şi spitale. Oamenii vor avea de suferit din cauza creşterii preţurilor la gaz şi electricitate, problema energetică este una mondială, iar problemele noastre cu termoficarea trebuie rezolvate rapid”, au mai transmis primarii.

Aceştia afirmă că au nevoie de bani din Fondul de rezervă al Guvernului României pentru finalizarea unor proiecte de investiţii locale urgente şi pentru a continua serviciile de asistenţă socială care lucrează la capacitate maximă în această perioadă.

Vă atragem atenţia că ignoraţi nevoile primare ale cetăţenilor din motive strict politicianiste şi revanşarde. Domnule Prim-Ministru, luaţi-vă revanşa faţă de cetăţeni şi lăsaţi servitutea transpartinică la o parte. Solidaritatea nu are culoare politică. Vă cerem, aşadar, în mod public să revizuiţi urgent HG 1.088/6 octombrie 2021, pentru ca banii să ajungă în mod echitabil la oamenii care au nevoie cu adevărat de ei”, au mai transmis primarii.

Cine a semnat documentul

Clotilde Armand – Primarul Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti

Radu Mihaiu - Primarul Sectorului 2 al Municipiului Bucureşti

Dominic Fritz - Primarul Municipiului Timişoara

Allen Coliban - Primarul Municipiului Braşov

Gabriel Pleşa - Primarul Municipiului Alba Iulia

Elena Lasconi - Primarul Municipiului Câmpulung Muscel

Silviu Zinica - Primarul Comunei Smârdan, judeţul Galaţi

Raul Urdă - Primarul oraşului Întorsura Buzăului

Ionel Andrişan - Primarul Comunei Horodnic de Jos, judeţul Suceava

Leon Bălteanu - Primarul Comunei Mirceşti, judeţul Iaşi

Ionuţ Daniel Postolache - Primarul Comunei Maxineni, judeţul Brăila

Bogdan Ştefan Marin - Primarul Comunei Valea Mare, judeţul Covasna

Marinel Moruz - Primarul Comunei Dimăcheni, judeţul Botoşani

Vasile Popa - Primarul din Gârbovi, judeţul Ialomiţa

Horia Grigore Bugarin - Primarul din Dumbrăviţa, judeţul Timiş

Camelia Bertea Elena - Primarul oraşului Victoria

Tiţa Andrei Codruţ - Primarul Comunei Cenad, judeţul Timiş

Primarii PSD din judeţul Timiş au anunţat, printr-o postare pe Facebook, că refuză banii alocaţi de Guvernul interimar Florin Cîţu, miercuri, din Fondul de Rezervă.


 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Lecții de viață
Lecții de viață - sez. 6, ep. 64

42:30
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!