Primăria Arad, amendată pentru că a inaugurat un monument neautorizat


Ultimul update: Vineri 04 Ianuarie 2019 19:58
Data publicarii: Vineri 04 Ianuarie 2019 19:52
Categorie: Stiri actuale
monument arad

Situaţie inedită la Arad, unde USR a reclamat Primăria pentru un monument fără autorizaţie de construire.

 

Primăria Arad a fost amendată cu 1.000 de lei de către inspectorii în construcţii, care, în urma unei sesizări depuse de filiala judeţeană a USR, au constatat că administraţia locală a amplasat în centrul oraşului un monument fără a deţine autorizaţie de construire, a anunţat, vineri, printr-un comunicat de presă, USR Arad.

FOTO: www.arq.ro

USR solicitase, în decembrie, Inspectoratului Regional în Construcţii (IRC) Vest să verifice dacă administraţia locală din Arad deţinea autorizaţia de construire la momentul amplasării în centrul oraşului a unui monument dedicat Marii Uniri. Este vorba de lucrarea "Arad 1918", realizată din metal de către elevi ai Colegiului de Arte "Sabin Drăgoi", în urma unei finanţări primite de la municipalitate.

Conform răspunsului primit de USR de la IRC Vest, dat publicităţii de partid vineri, pentru investiţia "Amplasare creaţie artistică - monument de for public - Arad 1918", administraţia locală a emis un certificat de urbanism în 12 noiembrie 2018 şi există o Hotărâre de Consiliu Local din 13 noiembrie 2018, fiind obţinute şi diferite avize de la autorităţi, inclusiv de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Cu toate că a fost depusă şi documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de construire în 16 noiembrie 2018, aceasta nu fusese emisă la data la care municipalitatea a dezvelit monumentul pe bulevardul Revoluţiei, 30 noiembrie 2018.

"Având în vedere faptul că amplasarea monumentului a fost realizată în lipsa acestui document, a fost întocmit procesul verbal de constatare şi sancţionare prin care au fost constatate realizarea de lucrări de amplasare a creaţiei artistice fără autorizaţie de construire", se arată în răspunsul primit de USR de la IRC Vest.

În context, USR Arad a reamintit că Primăria amendat organizaţia, în vara anului trecut, pentru că a amplasat un cort al campaniei "Fără Penali" fără să deţină autorizaţie de construire, cortul fiind desfiinţat. USR a atacat în instanţă procesul verbal de contravenţie şi desfiinţare a cortului, arătând că nu era necesară autorizaţie, procesul fiind câştigat în toamna anului trecut.

"Respectarea legii este o obligaţie a tuturor cetăţenilor, iar aici ne aşteptăm ca autorităţile să fie un exemplu. Chiar dacă Primăria Arad a fost din nou luată prin surprindere de trecerea timpului, graba de a amplasa monumentul nu scuză încălcarea unor norme clare. Mai subliniez aici dublul standard aplicat de administraţia arădeană, care pe de o parte solicită abuziv un document acolo unde el nu este necesar, pentru a satisface diverse interese politice, iar pe de altă parte ea însăşi ridică o construcţie fără a obţine în prealabil acel document, obligatoriu de această dată", afirmă, în comunicatul USR, avocatul Cătălin Mihalache.

Contactaţi de AGERPRES, reprezentanţii Primăriei Arad au susţinut că s-a ajuns la această situaţie deoarece s-a dorit amplasarea monumentului înainte de celebrarea Centenarului.

"Având în vedere situaţia creată prin întârzierea livrării la Arad a Monumentului Marii Uniri (proiect finanţat de Ministerul Culturii - n.r.), dar şi timpul scurt rămas până la aniversarea Centenarului, municipalitatea arădeană a decis realizarea cu fonduri din bugetul local a unui grup statuar prin care să marcheze momentul şi importanţa Aradului în acei ani. Primăria a depus eforturi serioase în vederea obţinerii autorizaţiei de construire, însă anumite avize nu au fost eliberate la timp pentru ca amplasarea să se facă anterior datei de 1 decembrie 2018", a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Ralu Cotrău

monument arad Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Brad de Crăciun, amplasat peste Monumentul Eroilor. Cum se apără primarul
Brad de Crăciun, amplasat peste Monumentul Eroilor. Cum se apără primarul
Motivul neașteptat pentru care unui monument din Polonia i s-a modificat poziția
Motivul neașteptat pentru care unui monument din Polonia i s-a modificat poziția
Monumentul lui Avram Iancu din Huedin a fost reabilitat ca un pod: cu armătură și beton
Monumentul lui Avram Iancu din Huedin a fost reabilitat ca un pod: cu armătură și beton
VIDEO PROTVPLUS.RO
Radu Mazăre va fi mire și naș în aceeași zi, la penitenciar
Decizia Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie în cazul lui Radu Mazăre
Vasile Ciurchea, propunerea pentru șefia CNAS, anchetat de DNA
Când se va deschide metroul în Drumul Taberei. Noul anunț al ministrului Cuc
Patru motociclişti rătăciţi, căutaţi de două zile. Oamenii sunt de negăsit
Piromanul din Dâmbovița, prins de polițiști. A incendiat casa părintească
Rezultate Titularizare 2019. S-au afișat notele profesorilor pe fiecare județ
Un nou record pentru Alex Găvan
O nouă performanță pentru Alex Găvan. Ce obiectiv și-a propus alpinistul român
Copil din Iași, la un pas să fie spulberat de un șofer aflat sub influența alcoolului
Patru turiști polonezi, rătăciţi pe un drum forestier din Maramureş. Cum au fost găsiţi
Restaurant din centrul Galatiului, cuprins de incendiu. Vâlvătaia puternică a topit bucăţi din faţada
Românii merg cu diplome în străinătate și ajung să lucreze în saloane sau în cafenele
Un bărbat a intrat cu maşina pe trotuar în Iaşi şi a rupt stâlpii. Ce ar fi consumat