Preţurile uriaşe oferite de străini pentru ciupercile româneşti
Seceta şi schimbările bruşte de temperatura din această vara au afectat producţia de ciuperci din toată Europa, inclusiv de la noi în ţară.
Momentan, suntem primii din zonă la exportul de hribi, gălbiori, şi trufe, dar cum anul acesta sunt foarte puţine, s-au scumpit foarte mult. Un kilogram de hribi, de pildă, cunoscuţi afară că "funghi- porcini", se vinde cu aproape 20 de euro, iar preţul oferit de străini, este în creştere.
“Astăzi pregătim o comandă pentru Italia de 800 de kg şi pentru Germania în jur de 600 de kg." În toate centrele de colectare şi prelucrare din ţară cantităţile de ciuperci au scăzut la jumătate anul acesta faţă de anul trecut, iar preţurile s-au dublat. Chiar şi aşa oamenii pregătesc sute de kilograme pentru Germania, Italia, Olanda, Belgia, Italia, Franţa sau Spania.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dorina Pop, administrator: “Comparativ cu anul trecut, în perioada asta avem cantităţi şi mai mici şi mai scumpe. Până în perioada această, anul trecut aveam în jur de 40 de tone şi anul acesta 20. “
Dacă anul trecut, kilogramul de hribi era cumpărat de la culegători cu 15 lei, acum procesatorii plătesc până la 40 de lei. După ce sunt curăţate şi tăiate, ciupercile iau drumul străinătăţii unde sunt vândute cu până la 20 de euro kilogramul.
Ana Maria Corchez, reprezentant Centru de Colectare şi Prelucrare: "E chiar la jumătate faţă de anul trecut. Factorii sunt defrişările de păduri şi fluctuaţiile de căldură şi temperaturile scăzute. Chiar dacă sunt calitattive, sunt mai puţine. Străinii le valorifica foarte mult pentru că la ei sunt preţioase sunt rare. Din păcate românii nu le valorifica cum ar trebui.
Din cauza producţiei slabe şi preţurile au crescut: un kg de gălbiori şi hribi ajunge să fie vândut străinilor cu 15-20 de euro, iar cel de trufe cu 60 de euro.
Arie Verburg, directorul companiei olandeze: “România este una dintre cele mai mari ţări din această parte a Europei cu un potenţial fantastic când vine vorba de ciuperci şi asta datorită poziţiei geografice dar şi a munţilor. Voi aveţi de-a face acolo cu ciuperci de cea mai bună calitate din Europa.”
Dacă toamna nu va fi una secetoasă, producătorii spun că vor exportă hribi până la sfârşitul lunii noiembrie.
Sursa: Pro TV
Etichete: export, recolta, ciuperci, colectare, hribi,
Dată publicare:
27-08-2017 17:57